Dimniški požar

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Dimniški požar

Odgovor Napisal/-a janez »

Ob 15.56 uri smo bili preko pozivnikov aktivirani za dimniški požar na Gorenjski cesti 7 v Mengšu. Izvoz je bil opravljen z GV-V2 in dvema gasilcema.

Na kraju je bilo ugotovljeno, da moćno gori v dimniku, ki vodi iz kamina v dnevni sobi. Po opravljenem ogledu je bil odrejen nadzor dimnika na podstrešju in na strehi, istočasno pa se je so se s kurišča v kaminu odstranila goreča drva.

Ker je v dimniku še vedno močno gorelo, iskre pa so odletavale v okolico, je bil dimnik očiščen s pomočjo dimnikarske krogle in krtače.

Po zaključku del je sledil še temeljit pregled okolice dimnika na podstrešju in v strehi. Na podlagi ugotovitve, da nevarnosti za morebitni kasnejši vžig ni, je bila intervencija ob 15.45 uri zaključena.

LP

Janez 8-)

PS.: Upam, da bom dobil kakšno slikco iz PGD Loka, s Tomažem sva bila precej zasedena, tako, da ni bilo časa za fotografiranje.
Uporabniški avatar
janez

Re: Dimniški požar

janez napisal/-a: PS.: Upam, da bom dobil kakšno slikco iz PGD Loka, s Tomažem sva bila precej zasedena, tako, da ni bilo časa za fotografiranje.
Jah, dve sta za vzorec, narejeno so bile namreč z bliskavico, pa se zaradi odsevnih trakov na oblekah res vse bliska :grin: .

Hvala PGD Loka za odstopljene fotografije, če bo še kdaj kaj aktualnega, se priporočam!

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
oskar
Kraj: Gorca

Odgovor Napisal/-a oskar »

Janez , kaj je sedaj to samo 2 gasilca na požar ????????????? :shock: :shock:
ni nam lahko
Uporabniški avatar
janez

oskar napisal/-a:Janez , kaj je sedaj to samo 2 gasilca na požar ????????????? :shock: :shock:
Sem mislil, da bo že kdo prej vprašal. No, aktivirana je bila celotna GZ, zato nismo prožili dodatnega alarma.

Če pogledaš prvo slikco, boš razumel, da je bil celo kakšen gasilec več :grin: , ampak, kot sem že večkrat rekel, od viška ne boli glava, pa tudi aktiviranja vseh enot ni napačna.

Naj gasilci malo preluftajo svoje obleke, nekateri pa lahko vidijo na intervenciji tudi kaj novega.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

oskar napisal/-a:Janez , kaj je sedaj to samo 2 gasilca na požar ????????????? :shock: :shock:

Kot vidimo je to že postala kar praksa, da na intervencijo izvozita samo dva gasilca. To se je zgodilo namreč pri zadnjih štirih intervencijah.

Po mojem mnjenju dva gasilca ne moreta uspešno intervinirat, pa če gre še za tako lahko oz. najhno intervencijo.

Res je da je šlo na zadnji intervenciji le za dimniški požar in je bila aktivirana celotna zveza, samo kot dva gasilca ne moreva niti lestve postavit, kajti zanjo so potrebni najmanj štirje gasilci.

Žalostno in pa ob enem tudi zaskbljajoče pa je tudi to, da sem na poziv pritekel samo jaz in Janez, samo on dobi itak vse pozive kot predstavnik GZ Mengeš.

Ne poznam natančnega števila pozivnikov v Topolah samo mislim, da jih je okoli deset. Kje je bilo pa potem ostalih devet članov. Dobro vprašanje......
Uporabniški avatar
janez

Tomaz napisal/-a: Po mojem mnjenju dva gasilca ne moreta uspešno intervinirat, pa če gre še za tako lahko oz. najhno intervencijo.
In katera od intervencij ni bila uspešno izvedena?

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

Ja, verjetno smo imeli srečo da je bila intervencija majhna ali pa je bilo aktiviranih dovolj enot.

Spomni se samo intervencije v Suhadolah, ampak nebi na tem mestu polimiziral, ker so bilo tam čisto drugo ozadje.

Namen mojega posta je bil, da opozorim na to da sem na pozivnik samo jaz pritekel v gasilni dom.
Uporabniški avatar
janez

Tomaz napisal/-a: Spomni se samo intervencije v Suhadolah, ampak nebi na tem mestu polimiziral, ker so bilo tam čisto drugo ozadje.
Nič bat Tomaž, se jo spomnim in jo tudi ne bom pozabil.

LP

Janez 8-)
bradica

Odgovor Napisal/-a bradica »

LEP POZDRAV
Na začetku hvala za povabilo na vaš forum(enako
vabilo velja za vas na tem forumu-/www.dimnikarstvo.mojforum.si)
Sicer glede dim.požara nism razumel ali ste vi čistl al dimnikar!
ps .na to temo in na teme glede dimnikov-dimnikarjev in gasilcev..itd bi bil vesel z vašimi izkušnjami da tudi vi sodelujete.Namen dim-foruma je boljše sodolovanje med dimnikarji in gasilci.

http://www.dimnikarstvo.mojforum.si
Zadnjič spremenil bradica, dne So Jan 27, 2007 12:46 am, skupaj popravljeno 1 krat.
kjer je dim tm sm jest al k gasilc al k dimnikar
bradica

Še nekaj stvari me zanima-št mož na intervenciji
-koliko etaž ima objekt
- kako kontrolirate dimnik in okolico(termo kamera ...)
-kontakti z dimnikarjem

Uporabniški avatar
janez

bradica napisal/-a:Še nekaj stvari me zanima-št mož na intervenciji
-koliko etaž ima objekt
- kako kontrolirate dimnik in okolico(termo kamera ...)
-kontakti z dimnikarjem

Bradica, iskreno dobrodošel na našem forumu, saj bo vsaka informacija s strani strokovnjaka na našem forumu zelo dobrodošla, seveda pa bomo skušali tudi z naše strani prispevati kaj koristnega za vaš forum, vse v cilju, da bi dimniške požare čim lažje obvladovali.

Če odgovorim na kratko na tvoja vprašanja:

1. Pri zadnjih dveh dimniških požarih gre za eno etažne objekte, pri tretjem pa za dvoetažni.

2. Število gasilcev ob posredovanju je različno, ob zadnjem požaru nas je bilo, lahko rečem, preveč, ampak vedno zagovarjam stališče, da od viška ne boli glava.

3. Na ostalih dveh pa v enem primeru dva, v drugem pa trije gasilci.

4. Običajno se dimnik pregleda po celotni višini z namenom ugotavljanja poškodb ali povišane temperature, žal pri nas samo vizuelno in s tipanjem z roko, saj termokamere nimamo. Je pa koristen pripomoček ogledalo, s katerim se vidi intenzivnost in mesto gorenja. Sicer pa je takšen nadzor v etažah lažji , posebno skrb pa namenjamo podstrešjem, kjer dimnik prehaja skozi strop (lahko je še lesen) in mimo strešne konstrukcije, kontrolira se tesnost in pregretost dimniških vratc.

Posebno pozornosz se posveča odletavanju isker v okolico, pa tudi morebitno vsipanje isker skozi strešno kritino nazaj v objekt, ker se odvija požar v dimniku.

V nekaterih starejših primerih smo, če je bila dimniška tuljava ustrezne kakovosti in ni bilo nevarnosti za objekt ali okolico, pustili da saje v dimniku izgorijo in se je dimnik samo nadziral.

V dveh primerih, ko so goreči kosi (ne samo iskre) in veter nevarno ogrožali sosednji objekt, smo požar pogasili z gasilnikom na prah.

Sicer pa sedaj običajno vedno očistimo dimnik v tolikšni meri, da odstranimo gorečo plast in dimnik v nobenem primeru ne more več predstavljati nevarnosti.

Seveda pa sledi ob koncu še obvezen nasvet lastniku, da pokliče dimnikarsko službo zaradi končnega čiščenja in strokovnega pregleda, saj gasilci vemo, da za potrditev ustreznosti dimovodnih naprav nimamo pristojnosti, niti ustreznega znanja.

Samo smo kontaktikarli z dimnikarsko službo samo v enem primeru, ko je bilo to nujno, saj je dimnik puščal pri prehodu skozi strop, kar smo po naključju ugotovili, ko smo dimnik gasili s prahom, in je ta udaril skozi razpoko v stropu. Ker pa je bilo to ponoči, dimnikarstvo pa ni interventna služba, se le-ta ni odzval, mi pa kasneje tudi nismo kontrolirali, ali je potrdil dimnik za uporabnega. V glavnem, v hiši se kuri, od tistega požara pa je preteklo najmanj 3 leta, pa hiša še vedno stoji, tako, da je verjetno vse ok.

Tako, to bi bilo nekaj odgovorov, če je še kakšno vprašanje ali nasvet pa kar na dan z njim.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

bradica napisal/-a:ps .na to temo in na teme glede dimnikov-dimnikarjev in gasilcev..itd bi bil vesel z vašimi izkušnjami da tudi vi sodelujete.Namen dim-foruma je boljše sodolovanje med dimnikarji in gasilci.

Hm, sem se prijavil na vaš forum, pa mi pravi, da vtipkam napačno geslo. A lahko pogledaš, kaj bi lahko bilo narobe, pa me obvesti po ZS.

LP

Janez 8-)
bradica

-----------------------------------------------------------------------------------------
1-Za etaže sprašujem zato, ker je dosti pomembno koliko je etaž in koliko je operativcev.Ne pisano pravilo(ali tudi morda)je en gasilec in en gas-aparat v vsako etažo!To je zelo učinkovito pri nadzoru dimnika!

2-3-Pri tvojem stališču od viška ne boli glava se popolnoma strinjam(to ne vela pri alkoholu :oops: )Pri drugem in tretjem pa je moje mnenje da vas je bilo apsolutno premalo-nikoli ne veš ali bo prišlo do večjega požara-

4-Kar se tiče kontrole je skoraj usak dim.JE požar unikaten(vreme-vetr-dež sneg,sušno obdobje,stara hiša,gospodarsko poslopje...........).Škoda da nimate termo kamere,ker pri teh stvareh pride prekleto prav (naj bolje v starih objektih)?V našem društvu je kamera že pokazala svojo dobro plat(ne samo dobro ceno)!
Ali pri vas ko gre za dim.požar pripravite hitri napadin ostalo robo v primeru raširitve ognja?

Kr se tiče ta črnih vam svetujem da jih vsako rundo obvestite,ker so ljudje
ali malomarni ali pa nimajo njihovih številk.Pa tudi bolj pomaga če vi pokličete,ker bo stvar uzel veliko bolj resno (usaj upam :mad: )
Ja zdej pa mislm da je za to rundo zadosti :oops:

Odgovori