Sisitem za gašenje Cobra

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Sisitem za gašenje Cobra

Odgovor Napisal/-a janez »

Včeraj, 14. oktobra smo si v okviru meseca požarne varnosti na povabilo trzinskih gasilcev lahko ogledali prikaz gašenja požarov v zaprtih prostorih, imenovan "Cobra".

Zakaj tako hudo ime, si boste lahko ogledali v galeriji tekom jutrišnjega večera, tukaj pa bo namenjeno nekaj besed opisu naprave.

Sistem deluje s pomočjo curka vode in abrazivenga sredstva (železov oksid z raznimi dodatki, ki daje videz peska). Voda in sredstvo za preboj se dovaja skozi poseben ročnik pod pritiskom 300 barov. Ročmik ima dve stopnji aktiviranja.

V prvi stopnji stisnemo dva sprožilca, enega za vodo, drugi pa za abrazivno sredstvo, s pomočjo katerega lahko v nekaj sekundah prebijemo desko, strešno kritino, steno iz siporeksa, v manj kot minuti 10 mm debelo pločevino, v nekaj minutajh pa 20 cm debelo betonsko ploščo. Ko se material prebije, se sprosti prvi sprožilec in nadaljujemo samo z drugim, ki skozi odprtinico dovaja vodo v prostor (70 m2) in ga na ta način ohladimo s 750 na 70 stopinj v cca dveh minutah, kar omogoča nadaljne delo gasilcev v notranjem napadu.

Da je to res, smo se lahko na lastne oči prepričali ob demonstarciji naprave, saj so materiali popuščali kot za stavo, prikaz gašenja zaprtega prostora pa je bil prikazan kar na vozilu, za kar so gasilci priskrbeli odslužen kombi. Kljub visoko razvitemu požaru je cobra z ognjem opravila v manj kot pol minute.

Po praktičnem prikazu je sledil še teoretični del, kjer smo si na podlagi računalniškega prikaza ogledali posamezne značilnosti naprave, nato pa so lahko gasilci tudi sami preizkusili napravo.

Seveda je vse zanimalo, koliko ta super naprava stane. Pa so se predstavniki firme kar malo izmikali temu vprašanju, no na koncu je bilo rečeno, da nekje okoli 10 milijonov, seveda brez davka.

Torej, gre za sila uporabno, a nam zanesljivo predrago napravo, zato bomo še kar nekaj časa delali na klasične načine, za katere se usposabljamo na vajah.

Kot sem rekel, galerijo bo administrator postavil jutri.

LP

Janez
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Zanimiva zadeva, sem si ogledal galerijo slik. A cena se vam ne zdi vseeno nalo previsoka??? Kdo pa si bo lahko to privoščil? Za ta denar dobiš že GV1

lp

dušan
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

gasilec77 napisal/-a:Zanimiva zadeva, sem si ogledal galerijo slik. A cena se vam ne zdi vseeno nalo previsoka??? Kdo pa si bo lahko to privoščil? Za ta denar dobiš že GV1
....ja pa mogoče še kaj za povrh.....drugače se mi pa zdi stvar zelo uporabna....in se z njo lahko znebimo vseh "backdraftov in flash over-ov" oz. večino....

....nekaj slik in 3 filmčke imaš še na voljo na tem linku......

http://www.pgd-jarserodica.org/08_6_galerija.htm

lp :D
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
janez

Bobby, hvala za povezavo, sem si končno ogledal vašo stran od začetka do konca in moram rečt, da je, odkar sem jo nazadnje gledal, izredno napredovala v oblikovnem in vsebinskem smislu,

Zato vse pohvale urejevalki strani, sicer bi moral to napisati na vaši strani, ampak imate naslov samo od PGD-ja, pa mogoče moja pohvala ne bi bila vsem dobrodošla :lol: .

Skratka, čestitke, sploh so mi bile najbolj všeč slikce z lojtro, bi kar kakšno uporabil :evil: :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Ja stran je še bolj ko ne v povojih....bomo vidl, mogoče se v drugi polovici leta obeta prenova (če bo šefica za stvar :razz: )..... za slike se pa tud kr na njo obrn bo najbolj, da nam jst kaj kriv :D

lp :grin:
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
janez

Bobby napisal/-a:za slike se pa tud kr na njo obrn bo najbolj, da nam jst kaj kriv :D

lp :grin:
Daj mir, če še kakšno sliko iz Jarš objavim, bom mogu čez Tuhinjsko dolino na Štajersko hodit :D :D . Ste jih kar dost prispeval, zdaj moram iskat še mal drugod, marec se pa tudi bliža, bomo še doma kakšno najdli na vajah :evil: :lol: :D .

Zanimivo bi blo, če bi šefica dala povezavo še na Topole, se mi zdi, da jo iz društva izpišejo :eek: ;-) :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Martina

Odgovor Napisal/-a Martina »

ooooo... sam poglej tole :shock: :shock: :eek: :eek: :eek:

jst v karanteni ležim, možgani se mi že kisajo... in vidva si me prav lepo privoščita :eek: :eek: pa hvala za pohvale :D

najprej odgovor tamalmu :D : naša stran ni nič v povojih :razz: :razz: takšna kot je zdej, takšna bo :razz: :razz: :D :D tolk hitr jst še spreminjat ne morm, kolker si kdo zmišljuje barvo, črke itd :shock: sej nisem jst tak majster ko ta s tega foruma :eek: :eek: :D nič ne bo s spremembami... razen, če ma kdo kaj za gor dat, bom dala na stran :D :D

gasilec77: če te zanima kaj bolj konkretno od cobre, imam cd s 278 slikami in 5 filmčki :D da se dobiti tudi od poveljnika pgd trzin 12 filmčkov in 7 slik ;) teoretične stvari se da pa nekaj tudi prebrati :D se pa strinjam, da je hudo predraga zadeva :eek:

janez: veš de lahk napišeš na mail... pa pol to objavim :D s knjigo gostov mam težave pa mi nagaja, zato pa nimamo tega :oops: :oops: slike lahk brez problema dol vzameš :razz:

ostalim pa :D : http://www.pgd-jarserodica.org/

(iz društva me glih ne bojo izpisali :shock: kje pa upajo :eek: :D :D )

lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje.
Slika
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Martina napisal/-a:
gasilec77: če te zanima kaj bolj konkretno od cobre, imam cd s 278 slikami in 5 filmčki :D da se dobiti tudi od poveljnika pgd trzin 12 filmčkov in 7 slik ;) teoretične stvari se da pa nekaj tudi prebrati :D se pa strinjam, da je hudo predraga zadeva :eek:

(iz društva me glih ne bojo izpisali :shock: kje pa upajo :eek: :D :D )

lp

Ja, ko sem prebral ceno, me je mal minilo :cool: ....

Moram pa pohvalit vašo stran, sem si jo podrobno pogledal.

lp

dušan :grin:
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
Martina

Odgovor Napisal/-a Martina »

uuuu... hvala hvala :D

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje.
Slika
Uporabniški avatar
janez

Martina napisal/-a: (iz društva me glih ne bojo izpisali :shock: kje pa upajo :eek: :D :D )

lp
Saj ne morejo, ko majo pa zelo doslednega tajnika :D .

Khm, pol morm pa kaj lepga naštudirat za na mejl, da si v vašem koncu kakšno točko gor dobim :D .

LP

Janez 8-)
Odgovori