Mala šola gasilstva - odgovori na vprašanje z
- Mateja
- Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
- Kontakt:
Ja, imaš prav, samo sem bila čisto razočarana, ker toliko dni ni bilo nobenega odgovora. Mogoče tudi zato prehitro odgovore dam tudi študentom ...oskar napisal/-a:Mateja tukaj ni nič kriva, kriv je ravnatelj ker je preveč liberalen !![]()
Bom drugič samo odgovor povedala.
Rumeni karton!!! Nič več debate!!!
Ravnatelj
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
No, pa poglejmo pravilni odgovor:
Ali vodja intervencije res lahko odredi protiogenj?
c) ne
Tokrat vas je "potegnila" Mateja
. Odgovor se res skriva v 41. členu Zakona o gasilstvu, samo protiognja ni noter. In če bi Mateja moje predavanje pazljivo poslušala
, bi vedela, da sem jaz primerjal oba člena- iz PGS in Zakona in opozoril na neskladje.
Opozoril sem tudi, da za nas velja zakon in ne podzakonski akt, kar PGS so, žal s prenekatero pomankljivostjo. Na to nepravilnost sem že pred leti opozoril tudi pristojne na GZS, spremenilo se seveda ni nič.
Pa še prepis obeh formulacij, pravilna je seveda tista iz Zakona o gasilstvu:
PGS:
LP
Janez
Ali vodja intervencije res lahko odredi protiogenj?
c) ne
Tokrat vas je "potegnila" Mateja
Opozoril sem tudi, da za nas velja zakon in ne podzakonski akt, kar PGS so, žal s prenekatero pomankljivostjo. Na to nepravilnost sem že pred leti opozoril tudi pristojne na GZS, spremenilo se seveda ni nič.
Pa še prepis obeh formulacij, pravilna je seveda tista iz Zakona o gasilstvu:
PGS:
Zakon o gasilstvu:Pri gašenju gozdnih požarov se lahko vodja intervencije, da bi zaustavil širjenje požara, odloči za posek gozdnega drevja ali za proti ogenj.
Odločitev o poseku ali proti ognju sprejme vodja intervencije v sodelovanju z gozdarji. Sam sprejme odločitev v primeru, če ni prisotnih gozdarjev, širjenje požara pa ogroža gozd v velikem obsegu ali ogroža bivalne objekte.
Ja tkole je to, z ognjem se ni za špilat. Zkaj zakonodajalec ni predvidel te možnosti mi ni jasno, vsekakor pa je bil pogumen snovalec pooblastil v PGS-u, ki ta pooblastila daje, čeprav bi moral upoštevati dikcijo 41. člena, ki bi ga moral znati vsak vodja intervencije na izust12. odredi posek gozdnega drevja za preprečitev širjenja gozdnega požara.
LP
Janez
Pa gremo kar k naslednji nalogi:
Kaj se skriva pod pojmom OBLOK ?
a) blok, v katerega v društvu zapisujemo pomembnejše dogodke z organizacijskega področja
b) način pozidave v gradbeništvu, ki zagotovi ustrezno podporo stropnim konstrukcijam
c) eden od možnih vzrokov za nastanek požara
d) oznaka v birokratskem poslovanju občine in pomeni zemljišče kot OBčinsko LOKacijo
e) pisec vprašanja se je zmotil in predzadnje črke ni pravilno napisal
No, tale zadnji je malo za hec, ostale pa preštudirajte do naslednjega četrtka, pa brez komentarjev in nič prepisovat!!! Ste videli, kam vas je to pri prejšnem vprašanju pripeljalo
LP
Janez
Kaj se skriva pod pojmom OBLOK ?
a) blok, v katerega v društvu zapisujemo pomembnejše dogodke z organizacijskega področja
b) način pozidave v gradbeništvu, ki zagotovi ustrezno podporo stropnim konstrukcijam
c) eden od možnih vzrokov za nastanek požara
d) oznaka v birokratskem poslovanju občine in pomeni zemljišče kot OBčinsko LOKacijo
e) pisec vprašanja se je zmotil in predzadnje črke ni pravilno napisal
No, tale zadnji je malo za hec, ostale pa preštudirajte do naslednjega četrtka, pa brez komentarjev in nič prepisovat!!! Ste videli, kam vas je to pri prejšnem vprašanju pripeljalo
LP
Janez