Mala šola gasilstva - odgovori na vprašanje z

Zaklenjeno
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Ja, nekam majhno število šolarjev, pa že 7. september :shock: šolsko leto je že v polnem teku in se bo treba bolj potruditi :grin:

No, tokrat vprašanje ni bilo težko, tako, da niste imeli preveč dela. Pa poglejmo:

Katero od navedenih armatur bi lahko v primeru potrebe lahko uporabili kot vodni zbiralec CC/B ?

a) trojak na zasun

Pravilen je odgovor A, trojak je potrebno le obrniti tako, da namesto funkcije razdelitve vode opravlja funkcijo zbiranja.

Zelo uporaben pa je trojak na zasun tudi pri delu z MB v verigi. Pred MB praviloma vedno nameščamo trojak. Ni pa neumno, če ga tudi za MB.

Zakaj?

Za primer, da nam MB v verigi preneha delovati, saj ni potrebno ustavljati črpalk, zapirati ventilov in sploh študirati, kaj bi storili. Od trojaka, ki je pred MB namreč speljemo iz C izlivov po C ceveh obvod do trojaka na zasun, ki je za MB, obrnjen z izlivi proti MB in na C izlicve priklopimo obvodne cevi.

Tako lahko voda teče po B cevi, če moramo zaradi okvare MB zamenjati, samo odpremo C izvode in voda teče, zmogljivost črpalk pa je vedno dovolj velika, da eno tudi na račun padca tlaka lahko eno pogrešimo.

Mogoče sem nekoliko zakompliciral, no, to se da krasno dokazati na praktični vaji.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Pa poizkusimo z enostavnim vprašanjem iz gašenja:

Ali lahko na koncu B tlačnega voda gasimo tudi z ročnikom na zasun C?

a) nikakor ne smemo, je prenevarno
b) da
c) ne

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

C-ročnika se navadno ne da najbolje namestiti na B-tlačni vod, tako da je odgovor c) ne, če pa je vmes še kak trojak in C-cev, potem pa lahko, tako da lahko, kajti iz slovničnega vidika je ročnik vedno "na koncu" B-tlačnega voda, saj ni vmes. :D :D :D :D
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
oskar
Kraj: Gorca

Odgovor Napisal/-a oskar »

da , če namestimo reducirno spojko !
ni nam lahko
Tona
Kraj: Brezje - MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Z prehodnim komadom da , brez njega ne .
Ni nam lahko - še težje nam bo
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

DA, s reducirno spojko
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
oskar
Kraj: Gorca

Odgovor Napisal/-a oskar »

reducirna spojka premosti premer cevovoda. naprimer iz 75 na 52 mm
prehodna spojka pa premosti en sistem spojk v drugega. naprimer iz gasilske spojke knaus na navojno spojko in podobno. :shock: :???:
ni nam lahko
Uporabniški avatar
janez

oskar napisal/-a:reducirna spojka premosti premer cevovoda. naprimer iz 75 na 52 mm
prehodna spojka pa premosti en sistem spojk v drugega. naprimer iz gasilske spojke knaus na navojno spojko in podobno. :shock: :???:

Oskaaaaar!!!!!! :grin:

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

DA lahko.... :o
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miran »

DA,če uporabimo reducirno spojko :D :D
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Sej človek sploh ne ve kaj bi odgovoru :D...je tole mal dvoumno napisan :razz:

Odgovor B) Da, seveda ob uporabi reducirne spojke......če gre pa za foro v povedi...pa odgovor C :D

lp :grin:
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
PLANINC

Odgovor Napisal/-a PLANINC »

Da, lahko tudi z omejevalcem tlaka
Uporabniški avatar
janez

Hojla!

Ja tkole je, Oskarju opomin, pa mama naj v šolo pride :grin: , vam je pomagal, ampak nič hudega, sem jaz tudi njegov učenec na fakulteti gasilci,org, pa mu včasih malo ponagajam :)

Pa poglejmo vprašanje in pravilni odgovor:

Ali lahko na koncu B tlačnega voda gasimo tudi z ročnikom na zasun C?

b) da

Seveda lahko gasimo tudi z ročnikom C, seveda ne brez reducirne spojke, kot je navedel Oskar, ampak to ni bilo predmet vprašanja in bi zadostoval samo odgovor DA.

Če bomo res kdaj prisiljeni v to, potem bomo to seveda tudi storili, za povečanje pretoka lahko snamemo šobo in s tem dobimo pretok B ročnika, le curek bo bolj razpršen in ne bo ravno služil za razbijanje žarišč. Ampak, to lahko predebatiramo v drugi temi, tam, kjer se morebitna vprašanja komentirajo.

Edino Mateja se je nekaj izvijala na slovnični vidik, ampak tu ne pomaga :lol: :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Pa pojdimo na eno praktično gašenje:

Prišlo je do gozdnega požara na nedostopnem terenu za vozila. Z vodo iz vozila požara ne dosežem, potrebno pa je priti do požara in pričeti z gašenjem. Kaj bi storili?

a) počakal, da pride GVGP1 in se na njem odpeljal do požara

b) najprej bi šel na ogled lokacije požara, ko bi videl, kakšno opremo potrebujem, bi jo šel iskat nazaj v vozilo

c) opremil bi se z razpoložljivo opremo za gašenje gozdnega požara iz vozila in se napotil proti lokaciji požara, da čimprej začnem z gašenjem

d) počakal bi pri vozilu, saj se mi ne da plezati v hrib, pa tudi škornji bi me lahko ožulili

Evo, cela paleta odgovorov, le kateri je pravi? To vam bom zaupal.....naslednji četrtek :grin:

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Odgovor C :D

lp :grin:
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Zaklenjeno