sodelovanje med gasilskimi društvi

Odgovori
gost

sodelovanje med gasilskimi društvi

Odgovor Napisal/-a gost »

Mene zanima koliko je kaj sodelovanja pri vajah ali kakšnega drugega stika med operativnimi enotami v zvezi,ali preko meja občin?
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Re: sodelovanje med gasilskimi društvi

Odgovor Napisal/-a janez »

gost napisal/-a:Mene zanima koliko je kaj sodelovanja pri vajah ali kakšnega drugega stika med operativnimi enotami v zvezi,ali preko meja občin?
Če povem pošteno, je moja ocena, da vedno premalo. Med društvi v GZ se na leto srečujemo največ trikrat, kar je premalo. Gre za gasilko reševalne vaje, ena je obvezna na nivoju GZ, druga je vsakoletna na OŠ Mengeš, tretjo naj bi organizirala posamezna društva z udeležbo sosednjih enot.

Sicer mora vsako društvo enkrat letno izvesti tudi gasilsko reševalno vajo za svoje operativne člane.

Poleg tega pa je obvezmno tudi usposabljanje vseh operativnih gasilcev preko celega leta. Zadeve so postale po novem načinu zdravstvenega zavarovanja (poimensko) zelo zahtevne, tako, da bo moral imeti vsak operativni član v društvih vodeno evidenco o usposabljanju, v kar se boto štele vaje operative v društvu, udeležba na gasilsko reševalnih vajah, udeležba na tekmovanju GZ, usposabljanje v okviri IC na Igu, skratka vse, kar pripomore k operativnemu znanju. Kajti le tako bo možno, da bo gasilec tudi zdravstveno zavarovan, saj je možnost poškodb pri neusposobljenem članstvu veliko večja, saj posamezniki s svojim neznanjem lahko naredijo veliko škodo. Pa ne samo sebi, tudi poveljniku in društvu.

Sodelujemo tudi preko meja občin, vendar je treba priznati, da v manjšem obsegu, saj nas nekateri neradi vabijo. Znanje in opremljenost včasih ponekod namreč nista preveč dobrodošla.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Ja sodelovanja je vsekakor premalo....tako med društvi v sektorju kot v celotni GZ.....da ne govorim o sodelovanju med dvema GZ :???:

Opaziti je upad sektorskih vaj.....v lanskem letu jih je bilo na našem koncu zelo malo od tega smo pri nas pripravili 2...eno tudi medobčinsko tako da smo čez "mejo" povabili tudi društva GZ Mengeš....pri tem sem zelo opazil odpor naših vodij na GZ.....verjetno posledica starih zamer......

....upajmo da bo v prihodnje kaj boljše :grin:

lp :D
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

ja koliko dni ali ur tedensko namenite za gasilsko izobraževanje?intervencije ne štejejo ker nekatere enote jih imajo veliko.Pa še nekaj me zanima,ali ste sposobni dopoldne ob 9 kvalitetno in z ustreznim kadrom speljat intervencijo?recimo požar v stanovanski hiši
Uporabniški avatar
janez

Anonymous napisal/-a:Pa še nekaj me zanima,ali ste sposobni dopoldne ob 9 kvalitetno in z ustreznim kadrom speljat intervencijo?recimo požar v stanovanski hiši
O tem se ne pogovarjamo kaj preveč, ker v tem času intervencija povsod problematična. Smo pa do sedaj vedno zagotovili kvaliteten izvoz, vendar se s tem ne gre napihovati, saj so lahko že jutri težave.

Glede tedenskega izobraževanja - ga nimamo, oziroma imamo spomladanski in jesenski termin praktičnega usposabljanja, katerega mora opraviti vsak operativec. V bodo če se bo zadeva še malo bolj zaostrovala, ker bo usposabljanje tudi pogoj za zdravstveno zavarovanje.

Če boš vpašal, ali takšen način usposabljanja zagotavlja ustrezno znanje, ti bom odgovoril, da ne. Kajti, zame znanja ni nikoli dovolj. Vendar pa je v primerjavi z nekaterimi enotami zadeva solidno vodena. Lahko pa bi bilo boljše.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

No, sedaj pa bo padla še "meja" med regijama. Upam samo, da to ne bodo zadnje operativne vaje med PGD Topole, in PGD Ljutomer. Rojevajo se nova spoznavanja, sodelovanja,...

lp

dušan :grin: :D
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
janez

gasilec77 napisal/-a:No, sedaj pa bo padla še "meja" med regijama. Upam samo, da to ne bodo zadnje operativne vaje med PGD Topole, in PGD Ljutomer. Rojevajo se nova spoznavanja, sodelovanja,...

lp
dušan :grin: :D
Ne samo regije, kar pokrajine :D . Je pa dejstvo, da s takšnim odpiranjem vsi pridobimo tako na strokovnosti kot tudi prijateljskih vezeh. Zato bo naše društvo še naprej odprto za vse, ki želijo sodelovati v procesih izobraževanja, saj smo prav s takšno odprtostjo pridobili možnost izobraževanja v Ljutomeru, ki bo vsakakor dodalo noovih spoznanj k našim dosedanjim izkušnjam.

LP

Janez 8-)
Odgovori