Usposabljanje je za nami, sam sem ga zaključil z mešanimi občutki in sicer z zadovoljstvom nad zelo dobro predstavitvijo problematike, ki jo je podal član poveljstva GZ Mengeš Franc Malus, saj se je res potrudil s pripravo gradiva v katerega je zajel vsa področja od zakonodaje, obveščanja, navodil gasilcem po prejetem obvestilu, izvajanje postopkov na področju s sumom okužbe, prikaz postavitve cone za razkuževnje, skratka tiste osnove, ki jih moramo gasilci poznati, da ne bi ogrozili sami sebe in znali na nevarnost opozoriti tudi druge. V razpravi je sodeloval tudi Malusov veterinarski kolega Matjaž (priimka si žal nisem zapomnil), tako, da so bila tudi vsa vprašanja zadovoljivo pojasnena.
Zadovoljen sem tudi z udeležbo, saj se je posveta udeležilo kar 39 gasilcev, kar pomeni, da je problematika res aktualna, posvet pa ipeljan še pravočasno, saj nevarnosti na našem področju zaenkrat še ni. Seveda vsi upamo, da je tudi ne bo, je pa bolje "sprečiti nego lečiti", se pravi pomembneje je, da smo s postopki pravočasno seznanjeni saj bo naše ukrepanje temeljilo na strokovnem nivoju, s tem pa se bomo izognili posledicam, ki nas pripeljejo do zdravstvene ustanove, kar sicer ni najhuje, huje je, če bi prišlo do primera potrditve okužbe.
Sedaj pa na drugi del, ki pa pri meni žal prevlada nad zadovoljstvom. Žalosten (na samem posvetu lahko rečem, da tudi jezen) sem nad posamezniki, ki so se posveta udeležili, pri tem pa s svojimi nevmesnimi pripombami motili predavatelja in ostale slušatelje.
Moram poudariti, da posvet ni bil obvezen in je bil organiziran za tiste, ki jih problematika resnično zanima, ki sprejemajo podajanje snovi, predvsem pa s svojo pripravljenostjo poslušati izraziti priznanje predavatelju, ki se je brezplačno potrudil za vse nas.
Če bi bilo to moje predavanje, bi se motečim elementom takoj zahvalil za obisk in jih odslovil iz predavalnice. Kajti takšni primerki delajo trojno škodo.
1. Motijo predavatelja pri nejgovem izvajanju
2. Motijo ostale slušatelje, ki jih tema zanima
3. Ko bo potrebno ukrepati, bodo zaradi neznanja prvi naredili kozlarijo.
In na koncu je spet kriv Janez Koncilija, ki se je vmešal in opozoril na to, pri tem pa dobil odgovor, kaj se mešam, če predavatelj dovoli pripombe, kaj imam potem jaz za govorit.
Res žalostno, da imamo ljudi s takšnim mišljenjem, ampak samo mišljenjem, kajti razmišljajo bolj malo.
Zato GZ Mengeš v bodoče masovnega izobraževanja ne bo več organizirala, ampak bo usposabljanje potekalo v manjših skupinah, kjer se bodo gasilci tudi praktično usposobili za postavitev con razkuževanja, kar bomo realizirali po 25. februarju, ko bo izvedeno usposabljanje na Igu s strani GZS.
LP
Janez