Kaj ja narobe?
- Mateja
- Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
- Kontakt:
1. Napravo gasilci največkrat imenujejo tempest, nekateri tudi nadtlačni prezračevalnik.
2. Uporabna je predvsem za prezračevanje, npr. na stopniščih v blokih, da se dim ne širi preveč - seveda je treba imeti izhod za dim in druge pline...
3. tukaj so jo uporabili pri gašenju kozolca, tako da so imeli eno samo odprtino - torej sploh nobenega zidu, zato je uporabljena nesmotrno!
lp, mateja
2. Uporabna je predvsem za prezračevanje, npr. na stopniščih v blokih, da se dim ne širi preveč - seveda je treba imeti izhod za dim in druge pline...
3. tukaj so jo uporabili pri gašenju kozolca, tako da so imeli eno samo odprtino - torej sploh nobenega zidu, zato je uporabljena nesmotrno!
lp, mateja
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
JANEZR!JanezR napisal/-a:Hojla!
Res je ta naprava je nadtlačni prezračevalnik, nekdaj so mu rekli tudi dimo vlek, ki se uporablja za prezračevanje zadimljenih ali zaplinjenih prostorov po principu dveh odprtin tako, da skozi prvo vpihujemo zrazk, skozi drugo pa plini in dim izstopajo.
lp JanezR
Dimovlek je dimovlek, tempest pa je tempest! To sta dve stvari, ker eno dela na način PODtlaka, druga pa NADtlaka!
Bom poslikal dimovlek, pa tempest, pa upam, da mi bo uspelo vstavit slike.
lp
Dušan
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
tehnika brez taktike je brez smisla.
Če ti ne bo uspelo pa pošlji na info@pgd-topole.si pa bom jaz vstavilgasilec77 napisal/-a: Bom poslikal dimovlek, pa tempest, pa upam, da mi bo uspelo vstavit slike.
1. Na sliki lahko vidimo tempest.
2. Naprava služi, za razpihovanje dima iz zaprtega prostora, npr. če imamo zadimljeno kuhinjo, odpremo okno in skozi vrata s napravo ustvarimo nadtlak in tako razdimimo prostor.
3. V tem primeru je bil tempest postavljen narobe in skregan s vsemi pravili. Ampak ''opa pazi to'' kljub temu, da je bil postavljen napačno je služil namenu, za tiste , ki smo takrat bili na tem požaru in udihavali dim, je bila to preprosta ampak dokaj učinkovita rešitev, kljub temu, da ni bil zaprt prostor.
2. Naprava služi, za razpihovanje dima iz zaprtega prostora, npr. če imamo zadimljeno kuhinjo, odpremo okno in skozi vrata s napravo ustvarimo nadtlak in tako razdimimo prostor.
3. V tem primeru je bil tempest postavljen narobe in skregan s vsemi pravili. Ampak ''opa pazi to'' kljub temu, da je bil postavljen napačno je služil namenu, za tiste , ki smo takrat bili na tem požaru in udihavali dim, je bila to preprosta ampak dokaj učinkovita rešitev, kljub temu, da ni bil zaprt prostor.
-
Oskar
Na fotografiji (slike rišejo umetniki -slikarji) je nadtlačni vpihovalec ali prezračevalnik.
Njegov namen je večstranski. Osnovni je z vpihovanjem svežega zraka potisnit produkte gorenja-požara iz prostora in s tem omogočit napadalcem lažje gašenje, lažji umik stanovalcev po stopnišču, po glavnem gašenju pa hitrejše in lažje odkrivanje žarišč. Pogoj za učinkovitost pa je višje ležeča odprtina iz izhod dima.
Za kletne prostore je skoraj neuporaben, mogoča pa je namestitav na kakšno kletno okno kjer ga obrnemu in nekoliko izsesava dim iz kleti.
Pomembno je , da stoji na pravilnirazdalji do odprtine in z svojim kotom snopa zraka zapira odprtino. Če je preblizu vpihuje produkte gorenja nazaj v prostor.
Če bi pred petindavajsetimi leti to napravo prinesel na kraj intervencije bi te imeli za umsko prizadetega.
Pa lep pozdrav v Topole. Upam , da sem si prislužil kakšno točko od Milice.
Pa kaj mi ostane drugega kot Topole saj svetovnega foruma na Gasilci.org že tri dni ne sprejemam.
Njegov namen je večstranski. Osnovni je z vpihovanjem svežega zraka potisnit produkte gorenja-požara iz prostora in s tem omogočit napadalcem lažje gašenje, lažji umik stanovalcev po stopnišču, po glavnem gašenju pa hitrejše in lažje odkrivanje žarišč. Pogoj za učinkovitost pa je višje ležeča odprtina iz izhod dima.
Za kletne prostore je skoraj neuporaben, mogoča pa je namestitav na kakšno kletno okno kjer ga obrnemu in nekoliko izsesava dim iz kleti.
Pomembno je , da stoji na pravilnirazdalji do odprtine in z svojim kotom snopa zraka zapira odprtino. Če je preblizu vpihuje produkte gorenja nazaj v prostor.
Če bi pred petindavajsetimi leti to napravo prinesel na kraj intervencije bi te imeli za umsko prizadetega.
Pa lep pozdrav v Topole. Upam , da sem si prislužil kakšno točko od Milice.
Pa kaj mi ostane drugega kot Topole saj svetovnega foruma na Gasilci.org že tri dni ne sprejemam.
-
oskar
Točka od Milice je zanesljivaOskar napisal/-a: Pa lep pozdrav v Topole. Upam , da sem si prislužil kakšno točko od Milice.
![]()
LP
Janez
Res je sem se zmotil, priznam napako na sliki je tempest ne dimovlek se oproščam moji nestrokovni izjavi.
lp
JanezR
lp
JanezR
http://www.janez-ravnikar.net
Novice iz nae okolice
Novice iz nae okolice
- Bobby
- Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
- Kontakt:
Naprava se imenuje Tempest.
Sama naprava je namenjena prezračevanju prostorov.
Namestili bi ga lahko na malo bolj varno mesto, ker je v tem primeru obstajala možnost, da pade z lat, čeprav je privezan. Bolj bi bil uporaben v malo bolj zaprtem prostoru.
lp
Sama naprava je namenjena prezračevanju prostorov.
Namestili bi ga lahko na malo bolj varno mesto, ker je v tem primeru obstajala možnost, da pade z lat, čeprav je privezan. Bolj bi bil uporaben v malo bolj zaprtem prostoru.
lp

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......
Bobby
-
Gost
Do sedaj vas je večina napisala Tempest. To ni ime ali naziv te naprave. To je le nek trgovski naziv po proizvajalcu ali kaj vem po čem. Mimogrede:
To je podobno kot rečemo skuterju vespa. Vespa je bil samo en tip skuterja.
Slovenska beseda za skuter je KOTAČ
Pa lep primer je Snorkel. Gasili so s Snorklom, v bistvo pa so gasili s pomočjo zglobne platforme.
Priznajte da je lepše slovenska beseda VPIHOVALEC kot pa TEMPEST.
To je podobno kot rečemo skuterju vespa. Vespa je bil samo en tip skuterja.
Slovenska beseda za skuter je KOTAČ
Pa lep primer je Snorkel. Gasili so s Snorklom, v bistvo pa so gasili s pomočjo zglobne platforme.
Priznajte da je lepše slovenska beseda VPIHOVALEC kot pa TEMPEST.
Gost, lepo, da z Matejo skrbita za lep slovenski jezik, ampak oba lepo prosim, ne v tej temi. Marsikdo bi namreč napisal odgovor pa mu je nerodno, če bi slučajno zagrešil pravopisno napako.Anonymous napisal/-a: Priznajte da je lepše slovenska beseda VPIHOVALEC kot pa TEMPEST.
Za slovnico pa je odprta posebna tema.
LP
Janez
Spet je teden naokoli, pa poglejmo, kako ste kaj odgovarjali. Ampak, najprej jaz:
1. Kako se imenuje ta naprava?
Ta naprava se imenuje nadtlačni prezračevalnik lahko, redkeje vpihovalec zraka, komercialno pa tudi gasilko je pa res največkrat tempest.
2. Čemu naprava služi?
Nadtlačni prezračevalnik ima namen, kot ga je večina tudi napisala v odgovoru. Nekaj pove že ime samo, torej bomo prezračevali nek prostor, zaradi lažjih pogojev dela. Z napravo namreč vpihujemo zrak v prostor, pri tem nastaja nadtlak, ki skozi obvezno odvodno odprtino (okno, lino, loputo) odvaja dim in strupene pline in nam s tem olajša delo.
Kot je poudaril Oskar, je zelo važno, kako nameščamo napravo, saj mora zračni tok pokriti celotno odprtino (vrata)skozi katero vpihujemo, saj sicer pride samo do mešanja zraka in dim dobimo nazaj v nos.
3. Ali je v poziciji, kot je na sliki, ta naprava uporabna?
V danem primeru tako naprava žal ni uporabna, saj je postavljena v prostor, kjer lahko deluje le kot ventilator za mešanje zraka, s tem pa seveda tudi dima.
Takšno postavitev sem žal že večkrat videl, zato zanesljivo vem, da v tej poziciji ne koristi namenu, za kar naj bi bil uporabljen.
Pohvala vsem, saj ste se pri odgovoru zares potrudili tudi z obrazložitvami.
LP
Janez
1. Kako se imenuje ta naprava?
Ta naprava se imenuje nadtlačni prezračevalnik lahko, redkeje vpihovalec zraka, komercialno pa tudi gasilko je pa res največkrat tempest.
2. Čemu naprava služi?
Nadtlačni prezračevalnik ima namen, kot ga je večina tudi napisala v odgovoru. Nekaj pove že ime samo, torej bomo prezračevali nek prostor, zaradi lažjih pogojev dela. Z napravo namreč vpihujemo zrak v prostor, pri tem nastaja nadtlak, ki skozi obvezno odvodno odprtino (okno, lino, loputo) odvaja dim in strupene pline in nam s tem olajša delo.
Kot je poudaril Oskar, je zelo važno, kako nameščamo napravo, saj mora zračni tok pokriti celotno odprtino (vrata)skozi katero vpihujemo, saj sicer pride samo do mešanja zraka in dim dobimo nazaj v nos.
3. Ali je v poziciji, kot je na sliki, ta naprava uporabna?
V danem primeru tako naprava žal ni uporabna, saj je postavljena v prostor, kjer lahko deluje le kot ventilator za mešanje zraka, s tem pa seveda tudi dima.
Takšno postavitev sem žal že večkrat videl, zato zanesljivo vem, da v tej poziciji ne koristi namenu, za kar naj bi bil uporabljen.
Pohvala vsem, saj ste se pri odgovoru zares potrudili tudi z obrazložitvami.
LP
Janez
Imam pa srečo, da lahko eno fotografijo uporabim v dveh rubrikah
. Čisto po gorenjsko, šparat je treba, pa naj košta kolkor hoče
.
Na fotografijivam predstavljan desetino članov PGD Topole, letnica posnetka je neznana, mora pa biti okrog leta 1970. Oprema je pač takšna, kakršna je takrat bila, zato ni potrebno naštevati kaj jim manjka
.
Na fotografiji je namreč skrita napaka, ki pa ni tako skrita, da je ne bi mogli najti. Nanaša pa se na določen del opreme, ki je nepravilno nameščen.
Ali bo šlo?

LP
Janez
Na fotografijivam predstavljan desetino članov PGD Topole, letnica posnetka je neznana, mora pa biti okrog leta 1970. Oprema je pač takšna, kakršna je takrat bila, zato ni potrebno naštevati kaj jim manjka
Na fotografiji je namreč skrita napaka, ki pa ni tako skrita, da je ne bi mogli najti. Nanaša pa se na določen del opreme, ki je nepravilno nameščen.
Ali bo šlo?

LP
Janez