Kaj ja narobe?

Odgovori
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Ja 100 % so vozila preblizu objekta, če bi prišlo do širitve ognja bi se vrjetno spet kakšne lučke stopile.

Cev, ki jo ga gasilca vlečeta bo pa tudi vrjetno prekratka, sploh če gresta v notranji napad.

Če gresta v notranji pa potrebujeta še IDA, sekiro, baterijsko svetilko, vrv, radisko zvezo in seveda polno cev vode..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Bi znal bit kej na tem kar so povedali moji predhodniki...torej...

- vozila so na nek način preblizu objektu, umikanje pa bi bilo zelo nerodno
- za morebitni notranji napad je cev res mogoče prekratka, za "polivanje" strehe je pa pomojem mnenju dovolj dolga
- v notranji napad pa pomojem mnenju lih nista šla, ker bi bila verjetno že oba opremljena z IDA

To pa mislim, da je tudi vse.

lp :D
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miran »

Še moj odgovor :

- vozila sta preblizu gorečega objekta, kar bi v primeru umika pomenilo večji zaplet
- IDA res ni potreb saj se gasilci ne pripravljajo za notranji napad, dima pa tud ni vidt

:D :D :D
Uporabniški avatar
janez

Odgovor Napisal/-a janez »

Pravilen odgovor je seveda, da sta oba vozila preblizu objekta. Če bi šlo dejansko za požar v obsegu, kot ga je predvidevala vaja, potem ne bi šle samo lučke, ampak še kaj drugega.

Žal smo v tej rubriki že enkrat videli enako situacijo, pa je šlo za pravi požar. Se pravi, da takšne pozicije vozil lahko pričakujemo tudi v bodoče, kar pa je žalostno. Žalostno namreč za tiste, ki gasilce skušajo kaj naučiti in ena izmed stvari je tudi ustrezen odmik vozil od objekta.

Da se pride do požara, pa so za gasilce izumili cevi, ki jih od vozila do požarišča napeljemo toliko, kot je potrebno za varno delo.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Pa gremo k naslednjemu vprašanju. Za zunanje bo mogoče malo težje, ker se iz slike mogoče ne prepozna dovolj, domači gasilci pa bi morali zadevo še kako dobro poznati, zato lahko tudi prepišete od njih :D .

Na sliki vidite različne vrste vrvi.

1.Vprašanje je, koliko je na sliki reševalnih in koliko delovnih vrvi?

2. Za kaj se uporabljajo prve in za kaj druge?

Slika

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
JanezR
Kraj: Homec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JanezR »

Živjo!

Težko vprašanje.

Po mojem mnenju bi rekel da bi za reševanje lahko uporabili prvi dve vrvi z leve in zadnjo (ki bi bila lahko tudi delovna) vrv, Tretja pa je delovna.
Bom počakal še na odgovore drugih

lp
http://www.janez-ravnikar.net
Novice iz nae okolice
Uporabniški avatar
janez

No, kaj je pa to zdaj? Samo Janez se je skorajžil. Operativci, a ne poznate svojih štrikov? :lol: :lol: :lol: . Bo treba spomladi na vajah uvesti program "spoznavanje vrvi" :evil: :D

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
JanezR
Kontakt:

Janez po mojem mnenju je kriv veseli december. So vsi bolj v oštarijah kokr pa doma :reindeer: ha ha
Novice iz nae okolice
Uporabniški avatar
JanezR
Kontakt:

No pardon sem se malce napačno izrazil, nabirajo mah in smrekce. [-o<
Novice iz nae okolice
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

Janez vse pohvale, kar se tiče tega vprašanja, res domiselno. 8-) 8-) 8-) 8-)

Ja razlika med reševalno in delovno vrv je v tem, da se reševalna vrv malo razteza oziroma je elastična. Je pa sevede tudi dražja zaradi tega.

Reševalne vrvi imajo tudi obarvano sredico vrvi zaradi tega, da vidimo, kdaj je vrv že nevarna za spuščanje oziroma za reševanje.

Ja katera je kašna bi sedajle težko ocenil vem samo to, da imamo pri nas v tovornjaku vrvi za reševanje pod zadnjimi sedeži.

Mislim, da ata vrvi za reševanje samo dve in to tista, ki je v modri vrečki in bela, ki je levo od nje.

:oops: :lol: :oops: :lol: :oops: :lol: :oops: :lol: :oops: :lol: :oops: :lol:
Uporabniški avatar
janez

JanezR napisal/-a:No pardon sem se malce napačno izrazil, nabirajo mah in smrekce. [-o<
To bo ja :D :D :D , pa ker je mah primrznjen, dlje časa traja, da se odtaja :D :D :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Bom kr ugibu, ker teli štriki so men zaenkrat še čist mim :D

Pomojem, da sta reševalni vrvi tista v modri torbici in vrv levo od nje....ostali dve pa sta delovni

Prve so po vsej verjetnosti namenjene reševanju sebe ali drugih.... :grin:
delovne pa....hmmm....bom počaku praviln odgovor ker se mi tud sanja ne :D

lp :cool:
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miran »

Tud jaz bom bolj ugibal, kot pa se delal da to obvladam :D :D

Odgovor na prvo vprašanje je pomoje, da sta reševalni vrvi sredinski dve, delovni pa zunanji dve :D :D

Odgovor na drugo vprašanje pa je bolj diplomatski :) :) , ker mislim da se reševalna vrv uporablja za reševanje, delovna vrv pa za delo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

L.P.
Uporabniški avatar
janez

Hm, tole vprašanje je bilo pa res težko, kajti pravilnega odgovora ni navedel nihče :shock:

No res so mogoče vrvi na sliki težje prepoznavne, vendar je delovna vrv samo prva z leve, ostale tri pa so reševalne in ustrezaji DIN standardu 14920, ki ga povzema naša tipizacija za reševalne vrvi. Četrtta z leve (zadnja) ima celo torbico po DIN-u 14921.

Drugo vprašanje pa ni bilo težko, saj se v njem skriva odgovor, čeprav ste mislili da je finta. Z reševalnimi vrvmi namreč rešujemo osebe in varujemo ali rešujemo sebe. Reševalne vrvi morajo biti statične, to pomeni, da se ne smejo raztegovati.

Zakaj?

To ste lahko videli na praktičnih vajah pri reševanju oseb z dvema vrvema. Ko osebo, ki jo rešujemo, potegnemo iz objekta, le ta obvisi na pasu v zraku. Če bi bila vrv dinamična (raztegljiva) bi nam reševanec lahko udaril v steno, ali pa prehitro padel v globino, kjer bi bila ob zaustavitvi v nevarnosti njegova hrbtenica.

Dinamične vrvi sicer v gasilstvu tudi lahko uporabljamo, saj so dobre za varovanje. Pri padcu namreč pride do zadostnega natega (tako kot pri alpinistih), kar ublaži sunek in prepreči poškodbe.

Statične in dinamične vrvi se morajo obvezno razlikovati po barvi, da ne bi slučajno prišlo do zamenjave, ki bi bila lahko usodne.

Sicer pa ima vrv pleten ovoj in sredico. Vrv je uporabna toliko časa, dokler je cel ovoj. Ko se ta poškoduje ali se zaradi obrabe že vidi sredica, je takšno vrv potrebno razrezati in nepoškodovane konce lahko uporabljamo kot delovne vrvi.

Delovna vrv pa je seveda namenjena različnim opravilom pri gasilskih intervencijah, recimo dvigovanju opreme v višino, za povezavo predmetov, za spuščanje ali vlečenje predmetov po brežini in tako dalje.

Kot je Tomaž napisal, so reševalne vrvi pri nas pod sedeži v kabini za posadko, na torbicah pa so jasno izpisani listki "SAMO ZA REŠEVANJE". Poleg tega pa sta dve reševalni vrvi pripravljene ob sekirah oziroma nad ročniki, zato, da jih napadalne skupine ne spregledajo.

Uf, pravo malo predavanje, upam, da bo koristilo :D .

LP

Janez 8-)
Zadnjič spremenil janez, dne Če Dec 22, 2005 10:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
janez

No, pa do novega leta ena čist lahka, žal prevečkrat opažena, pa tudi v rubriki so bile že podobne, tako, da odgovor ne bo pretežak :D . Po tem vprašanju pa se bodo že poštele prave rešitve in najboljši zmaga. No, zaradi zagnane udeležbe bomo poskušali dobiti še kakšnega sponzorja za drugo in tretje mesto. Obljubim sicer nič, upam pa, da bo uspelo.

Pa poglejmo slikco in kaj na njej ne ustreza?

Slika

LP

Janez 8-)
Odgovori