Gasilsko reševalna vaja ob mesecu požarne varnosti

Odgovori
Uporabniški avatar
Tomaz

Gasilsko reševalna vaja ob mesecu požarne varnosti

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

Včeraj 24.10. je bila ob 19.00 na ''Anžetovo domačijo'' izpeljana velika gasilsko reševalna vaja ob mesecu požarne varnosti in ob praznovanju 60. letnice PGD Topole. Naključje je hotelo, da je bilo prav v tej hiši pred 60-imi leti ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo Topole.

Na vaji so sodelovali gasilci s gasilskih društev Topole, Mengeš, Loka, Moste in Lek. Na vaji je sodelovalo 42 gasilcev s 9-imi gasilskimi vozili.

Alarmiranje je potekalo preko regiskega centra za obveščanje, vendar so zopet nastopile težave. Pol ure pred vajo sem bil v stiku z operaterjem dogovorila sva se katera društva mora aktvirati. Aktiviranje GZ Mengeš je bilo pravilno, pri Pgd Moste pa se je zataknilo, ker ni vedel katere moste naj aktivira, tako da so Moste izvozile s 5 minutno zamudo.

V vajo sem vključil tudi dva ponesrečenca, ki so jih v oskrbo prevzeli izšolani bolničarji iz Pgd Topole in Loka.

Vaja je potekala v skladu s pričakovanji, pojavile so se le manjše napake.

Naj omenim še to, da v nasljednjem tednu župan Mengša praznuje abrahama, zato sta mu poveljnik in predsednik GZ Mengeš izročila simbolično darilce.

Zahvala gre tudi Francu Bergantu, ki je odstopil gospodarsko poslopje, da smo na njem izvedli vajo.

Nastalo je tudi nekaj fotografij in zanimiv video posnetek.

Taktična skica vaje:
Priponke
vaja-topole.jpg
vaja-topole.jpg (52.79 KiB) Pogledano 6697 krat
Uporabniški avatar
Tomaz

Re: Gasilsko reševalna vaja ob mesecu požarne varnosti

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

slike s vaje si lahko ogledate v galeriji na tej povezavi:

http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=435

slike s vaje si lahko ogledate tudi na http://www.pgd-loka.si:

http://www.pgd-loka.si/gallery/thumbnails.php?album=115

Video posnetka pa na tej povezavi:

http://www.pgd-topole.si/index.php?page=vaje-video
Uporabniški avatar
oskar
Kraj: Gorca

Odgovor Napisal/-a oskar »

Lepo ste to pripravili !
Zanimam me pa zakaj besedica "reševalna", saj pri vseh naših intervencijah nekaj rešujemo. A ni dovolj samo GASILSKA VAJA ? :(
Prav tako se je zelo uveljavilo: "Vaja zaščite in reševanja" na taki vaji pa sodeluje 5 gasilskih vozil a CZ pa nikjer. :)

Gasilci smo še vedno avtonomna prostovoljna organizacija, čeprav smo v nekem sistemu ZIR. Tole sem načel samo zaradi debate, da poveste svoje mnenje, to ni kritika. Dal sem pač sem ker najbolj paše ! :grin:
ni nam lahko
Always Cvi-Cek
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a Always Cvi-Cek »

olepševanje; samo gasilska vaja se nekam pusto sliši;
če rečeš gasilska vaja si bodo mislili hja super, s5 bodo nekaj cevi vrgli pa malo v luft špricali, pa če se jim posreči bodo še lestev postavili ko jim zmanjka vode gredo pa domov.

Če pa rečeš da gre za gasilsko reševalno vajo potem se pa mogoče komu že zazdi, da bo malo več akcije.

O CZ na našem koncu pa po mojem mnenju ni kaj dosti za povedat. Če že potem lahko govorimo bolj o njihovih skladiščnih kapacitetah in dostavni službi kot o organizaciji, ki ima narazpolago dovolj osebja in opreme, da pomaga ljudem v stiski.

Zakaj tako mislim?

Hja zato, ker se je med lanskoletnimi poplavami izkazalo, da smo vse delo opravili gasilci, čeravno je CZ priskrbela vreče za pesek in "ribiške škornje, (pa že to je bilo šele takrat, ko nam je voda že pri naramnicah tekla v škornje.) No sej nič ne rečem, sem bil zelo vesel, ko sem dobil tiste škornje, pa tud če sem potem še tri dni po gumi smrdel....

Se pa človek zamisli, zakaj za vraga rabimo ene "skladiščnike" da nam po toči vozijo to opremo če bi se po gasilskih domovih sigurno našlo še kaj prostora za hrambo tovrstne opreme, ki bi jo lahko uporabili takrat, ko bi jo rabili?
I'd rather learn from one bird how to sing
than teach ten thousand stars how not to dance
(E.E. Cummings)
Odgovori