Mala šola gasilstva - odgovori na ABC (2)
Re: Mala šola gasilstva - odgovori na ABC (2)
Recimo odgovor A.
Bom kasneje pokomentiral.
Bom kasneje pokomentiral.
- Bobby
- Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
- Kontakt:
Pomojem da odgovor A.
lp
lp

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......
Bobby
- Miran Mlakar
Prišlo je do gozdnega požara v ožji dolini, kjer se teren dokaj strmo vzpenja. Kje bi po vaši oceni pričeli z gašenjem?
c) z repa in bokov
e) z bokov
Hm, a si niste ogledali tegale filmčka:
http://www.youtube.com/watch?v=aLcLkSxQ6PQ
Poažara na takšnem terenu se vsekakor ne bi lotili s čela, običajno gasimo z bokov, oziroma z repa in bokov, zato bi bila pravilna oba odgovora, kot sem napisal ob vprašanju.
Čelo je bilo usodno za hrvaške gasilce in to je najdražja šola, ki se jo bo potrebno zapomniti in ne izpostavljati gasilcev, saj je njihova varnost najpomebnejša za vodjo intervencije.
LP
Janez
c) z repa in bokov
e) z bokov
Hm, a si niste ogledali tegale filmčka:
http://www.youtube.com/watch?v=aLcLkSxQ6PQ
Poažara na takšnem terenu se vsekakor ne bi lotili s čela, običajno gasimo z bokov, oziroma z repa in bokov, zato bi bila pravilna oba odgovora, kot sem napisal ob vprašanju.
Čelo je bilo usodno za hrvaške gasilce in to je najdražja šola, ki se jo bo potrebno zapomniti in ne izpostavljati gasilcev, saj je njihova varnost najpomebnejša za vodjo intervencije.
LP
Janez
Gremo naprej:
Kaj pomeni kratica GVS-V?
a) gasilsko vozilo s peno in vodo
b) gasilsko vozilo s prahom in vodo
c) gasilsko vozilo s prahom in peno
Novo vprašanje sledi v torek.
LP
Janez
a) gasilsko vozilo s peno in vodo
c) gasilsko vozilo s prahom in peno
Novo vprašanje sledi v torek.
LP
Janez
- Bobby
- Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
- Kontakt:
Odgovor B....
Kar se pa tiče prejšnega vprašanja...nočem biti preveč pameten...vendar a ni lažje da ogenj lažje zaustavimo pred sabo in mu tako presekamo pot kakor pa da gasimo iz ozadja...čeprav je tak način res bolj varen....
lp
Kar se pa tiče prejšnega vprašanja...nočem biti preveč pameten...vendar a ni lažje da ogenj lažje zaustavimo pred sabo in mu tako presekamo pot kakor pa da gasimo iz ozadja...čeprav je tak način res bolj varen....
lp

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......
Bobby
- Miran Mlakar
Odgovor B.
Komentar na prejšnje vprašanje:
Kar se tiče gozdnih požarov, pa tudi drugih požarov v Sloveniji ni nobenega postopka napisanega kako in zakaj naj tako gasimo oz rešujemo.
Na žalost.
Kako je v praksi je pa druga pesem.
Gašenje začnemo s tiste s strani kjer je lažji dostop, seveda moramo upoštevati smer vetra, število gasilcev in gasilskih vozil (namen vozil).
Ta primer ki se je zgodil na kornatih pa, je napaka sledeča premalo poznavanja vremenskih sprememb (po mojih izkušnjah iz Krasa in morja).
Zjutraj piha veter s kopnega proti morju, popoldne pa z morja proti kopnemu.
Lahko se hitro zadeva spreminja odvisno od vremenjskih motenj.
Takrat je naloga, da se izvede hiter umik (Kras).
Seveda pa mora vodja intervencije te zadeve poznati.
Pa pojdimo nazaj, lahko pa se zgodi da z katere koli strani (čelo, boki in rep) varujemo objekte pred gozdnimi pažari (Kras).
Odgovor na del objave sem dal v temo, kjer debatiramo o morebitnih nejasnih odgovorih, tu naj bodo samo odgovori, debata pa tam.
Moderator
Vredu naj bo pravilen odgovor C.
Komentar na prejšnje vprašanje:
Kar se tiče gozdnih požarov, pa tudi drugih požarov v Sloveniji ni nobenega postopka napisanega kako in zakaj naj tako gasimo oz rešujemo.
Na žalost.
Kako je v praksi je pa druga pesem.
Gašenje začnemo s tiste s strani kjer je lažji dostop, seveda moramo upoštevati smer vetra, število gasilcev in gasilskih vozil (namen vozil).
Ta primer ki se je zgodil na kornatih pa, je napaka sledeča premalo poznavanja vremenskih sprememb (po mojih izkušnjah iz Krasa in morja).
Zjutraj piha veter s kopnega proti morju, popoldne pa z morja proti kopnemu.
Lahko se hitro zadeva spreminja odvisno od vremenjskih motenj.
Takrat je naloga, da se izvede hiter umik (Kras).
Seveda pa mora vodja intervencije te zadeve poznati.
Pa pojdimo nazaj, lahko pa se zgodi da z katere koli strani (čelo, boki in rep) varujemo objekte pred gozdnimi pažari (Kras).
Odgovor na del objave sem dal v temo, kjer debatiramo o morebitnih nejasnih odgovorih, tu naj bodo samo odgovori, debata pa tam.
Moderator
Vredu naj bo pravilen odgovor C.
odg B
lp
dušan
lp
dušan
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
tehnika brez taktike je brez smisla.
Tako je S je oznaka za prah in V za vodo.
LP
Janez
Tako je S je oznaka za prah in V za vodo.
LP
Janez
Zdajle pa malo bolj zavito s področja kemije:
Pri gašenju z vodo na nas preži nevarnost udara električnega toka. Vsa voda pa ni enako električno prevodna. Katera od navedenih vodnih raztopin bi bila za nas najbolj nevarna:
a) kemijsko čista voda
b) tekoča sladka voda
c) morska voda
d) voda s 4% penila
Bo šlo do četrtka?
LP
Janez
Pri gašenju z vodo na nas preži nevarnost udara električnega toka. Vsa voda pa ni enako električno prevodna. Katera od navedenih vodnih raztopin bi bila za nas najbolj nevarna:
a) kemijsko čista voda
b) tekoča sladka voda
c) morska voda
d) voda s 4% penila
Bo šlo do četrtka?
LP
Janez