Postavitev mlaja v Mengšu

Odgovori
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kraj: Topole
Kontakt:

Postavitev mlaja v Mengšu

Odgovor Napisal/-a miran »

Včeraj smo v Mengšu postavili prvomajski mlaj.

Slike iz postavitve si lahko ogledate na :
http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=333

Video utrinek si lahko ogledate na :
http://www.videogasilci.com/view_video. ... d55287e208

:lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
janez

Odgovor Napisal/-a janez »

Kot je navedel že Miran, smo (no ja, jaz sem samo slikal :D ) včeraj pri gasilskem domu v Mengšu postavili tradicionalni prvomajski mlaj. Pri postavitvi sodelujejo vsa tri teritorialna gasilska društva, se pravi Mengeš, Loka in Topole. Mlaj vsako leto zagotovi eno od navedenih društev, letos je bilo na vrsti PGD Mengeš in dosega višino 31 m.

Postavitve so se udležili tudi naši zamejski Slovenci iz Jeremetišča na čelu z Oskarjem, ki je skupaj z Francom Bljecem vodil postavljanje.

Letos je bil mlaj izredno hitro postavljen, vse je teklo brez problemov in kar je najboljn pomembno, brez nezgod.

Na Goriškem pri Oskarju bodo mlaje postavljali na predvečer 1. maja, seveda jih bo tam postavljenih veliko več, saj skoraj vsak kraj postavi svoj mlaj, ki ne pomeni samo simbola ob delavskem prazniku, ampak utrjevanje slovenstva v področju zamejstva.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
oskar
Kraj: Gorca

Odgovor Napisal/-a oskar »

Najprej pohvale za ročno postavljanje. Vsem tistim društvom ali organizacijam , ki postavljajo po Sloveniji mlaje z gradbeno mehanizacijo bi jaz zaračunal mlaj namanj 1000 eur. To ni tradicija.
To kar ste naredili v Mengšu oziroma počnete že dalj časa naj bo za vzor vsem ostalim icebejašem !
Če bi še luknjo koali v zemljo na roke , bi pa še jaz prišel gledat t eno pletenko !

Pa še eno vprašanje.
Lahko kdo razloži kako potegnete zastavo na koncu po venec. pri nas jo damo že prej na vrh , ampak se mi ta vaš sistem izredno dopade.
ni nam lahko
Uporabniški avatar
janez

Odgovor Napisal/-a janez »

oskar napisal/-a:Najprej pohvale za ročno postavljanje.
Pa še eno vprašanje.
Lahko kdo razloži kako potegnete zastavo na koncu po venec. pri nas jo damo že prej na vrh , ampak se mi ta vaš sistem izredno dopade.
Hvala za pohvalo, imaš kar prav glede mehanizacije. Sem prejšni večer po TV gledal, kako so v Ljubljani postavljal mlaj, no ja, postavil ga je stroj, ampak snemali so pa najbrž zaradi sindikalista Semuliča :???:

Zastava gre pa pod vrh na s pomočjo dvojne vrvi, ki se jo, ko je mlaj na tleh, pritrdi proti vrhu debla. Nato se spodaj na vrv naveže zastava in se jo potegne do vrha.

Spodnji konec vrvi se pa potem fiksira nekoliko višje izven dosega rok mimoidočih, saj bi drugače zastava lahko še "shodila".

Sem gledal slikce, če se vrv kje vidi, ampak na ta detajl pri fotografiranju nisem bil pozoren.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

oskar napisal/-a:... naj bo za vzor vsem ostalim icebejašem !
Oskar, te besede pa ne poznam, se mi zdi pa fina. Kaj pa pomeni? :grin:
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
oskar

to je žargonska beseda za delavni stroj ROVOKOPAČ. Ker jih je veliko znamke ICB se jih je prijelo to ime.
podobno imamo gasilci ŠNORKEL, to je zglobna platforma, ki smo jo poimenovali po proizvajalcu.
:D
pa ne zamerit !
ni nam lahko
Uporabniški avatar
Mateja
Kontakt:

Aha, tako sem jaz v Nemčiji kupovala "DER STRAJFIX". Je prodajalec skoraj umrl od smeha, ko sem mu to v najbolj visoki nemščini opisala.

Hvala.
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
oskar

Sicer pa Mateja , če malo pogledaš po forumu gasilsci.org kar mrgoli tujk in to od enih in istih piscev.
Rafter, Mitja G. itd.... vrsta je dolga.

Sedaj samo čakam , da bodo napisali da so postavljali MAJPAN , KRISPAM , namesto majsko drevo ali mlaj. :mad:

Če ste vsi zato, začnimo pisat kot jaz: PROSIM PREVOD ! tako sem včeraj dvakrat naredil Rafterju pa še ni pogruntal da jaz že razumem spačenko in mi je jel prevajat v slovenščino njegove skrindrajverje itd...
groza !

oprostite , sem skrenil u ljevo ! :grin: :grin:
ni nam lahko
Uporabniški avatar
Mateja
Kontakt:

Dragi Oskar, sem takoj za - saj ni hudega, če se kdaj napiše kakšna beseda po domače (in se jo da v narekovaje), ne gre pa ves čas tako pisati.
Odgovori