Ptičja gripa - aviarna influenca

Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

gasilec77 napisal/-a: :D :D,........ NEJČA ČESTITKE!

lp

dušan :grin:
No, Nejč se je že javil in pravi, da je že v akciji :grin: . Ni kaj, trpežen dečko, ampak kopanje v Dravi v zimskem času sem mu pa vseeno odsvetoval :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Ker nevarnosti pojava ptičje gripe nikakor ne smemo podcenjevati, se je na pobudo Franca Malusa GZ Mengeš odločila, da takoj organizira posvet na to temo. Vabila smo danes dostavili poveljnikom PGD Mengeš in Topole, Loka pa ima posvet organiziran že dan prej.

Na posvet so vabljeni tudi vsi tisti, ki jih problematika v zvezi pojava ptičje gripe zanima, sicer pa smo PGD-jem posredovali naslednje obvestilo:

GASILSKA ZVEZA
M E N G E Š
Zavrti 2, 1234 Mengeš

Številka: 13/06
Datum: 18.01.2006

O B V E S T I L O
O USPOSABLJANJU ZA OPERATIVNE GASILCE

GZ Mengeš bo v

torek, 21. februarja 2006 ob 19.00 uri

v prostorih PGD Topole organizirala posvet na temo virusa ptičje gripe

Posvet bo vodil član poveljstva GZ Mengeš Franc Malus, ki je podrobno seznanjen z navodili in ukrepi, saj se s problematiko redno srečuje na svojem delovnem mestu. V ponedeljek, 20 februarja bo organiziral posvet za člane PGD Loka, v Topolah pa bo organizirano usposabljanje za člane PGD Mengeš in Topole.

Prosimo, da poveljniki zagotovite udeležbo vseh gasilcev, ki so v činu vodje enot ali vodje enote in vse tiste gasilce, ki bi sodelovali v akcijah ob morebitnem pojavu virusa ptičje gripe na našem območju.

Posveta se udeležijo lahko tudi drugi občani, zlasti tisti, ki doma gojijo perjad, tako, da jih poveljniki o posvetu lahko obvestijo.

Na posvetu boste prejeli kopije Navodil za posredovanje gasilcev pri dekontaminaciji v primeru pojava virusa ptičje gripe (avian influenza), informacije pa lahko poiščete na povezavi PGD Topole:

http://www.pgd-topole.si/forum1/viewtop ... sc&start=0

Na tej povezavi bo sprotne informacije objavljal tudi Franc Malus.

Usposabljanje se šteje v kvoto ur usposabljanja operativnih gasilcev, ki so pogoj za zagotovitev zdravstvenega zavarovanja za primer poškodbe pri izvajanju gasilskih nalog.

V pričakovanju udeležbe vas pozdravljamo

NA POMOČ!
Poveljnik GZ:
Franc Hribar, l.r.

Seveda ste na posvet vljudno vabljeni tudi vsi člani foruma.

LP

Janez 8-)
atego
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a atego »

Janez, se bom v bodoče potrudil z malo pisavo vendar moram imeti očala.
Uporabniški avatar
janez

atego napisal/-a:Janez, se bom v bodoče potrudil z malo pisavo vendar moram imeti očala.
Aja, nisem vedel, oprosti. Če imaš tovrstno težavo, potem piši tako, kot ti je lažje.

Pa čimveč pobud, predlogov, sodelovanja in tako naprej :D .

LP

Janez
Uporabniški avatar
gasilec77

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

:D :D :D , on je dirkač na dolge proge..... :D :D :D :D..kp, to je naš atego :D :D

sicer pa, držmo se teme. :grin: , vidim, da število ogled te teme kar raste
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
gasilec77

no, spet gasilec v bolnišnici....

Ljubljana - Na oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja mariborske bolnišnice so na zdravljenje sprejeli bolnika z znaki okužbe dihal. Gre za gasilca, ki je bil v minulih dneh v stiku z labodi.

Kljub majhni verjetnosti, da bi se gasilec okužil z virusom ptičje gripe pri stiku s perjadjo, so ga zadržali na opazovanju.

Vzorec kužnin so že poslali v referenčni laboratorij Inštituta za varovanje zdravja v Ljubljani, so tudi sporočili iz mariborske bolnišnice, obenem pa poudarjajo, da gre za zelo majhno verjetnost, da bi šlo za okužbo s ptičjo gripo. Kljub temu sicer izvajajo vse epidemiološke in preventivne ukrepe v skladu s predvidenim načrtom ravnanja.

Velja omeniti, da so že prejšnji četrtek v mariborsko bolnišnico sprejeli gasilca, ki naj bi sodeloval pri odstranjevanju poginulih labodov, vendar pa pri njem ni šlo za okužbo s ptičjo gripo.

vir: siol.net.....

vir: gasilci.org ( peter, novice)

:(
Uporabniški avatar
janez

No, če ima kdo čas, si lahko pogleda, kaj predvideva državni načrt v primeru izbruha kužne bolezni. Kako je pa v praksi, se bomo pa pogovarjali jutri :???:

http://www.sos112.si/slo/tdocs/kuzne.pdf

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

Ja poveljnik me je klical, da je jutri posvet o ptičji gripi, pa se ga žal ne morem udeležiti, ket imam službo popldne. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Bom si pa prebral, poročilo, ki ga bo Janez sestavil o tem posvetu. Saj ga boš a ne Janez 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miran »

Mene je tud Domen neki klicu, sam sem bil lih na faksu :eek: :eek: :eek:

Ker vem da mi Domen tuki ne bo odgovoru, sprašujem Janeza kdaj je :D :D :lol: :lol:
Uporabniški avatar
janez

miran napisal/-a: Ker vem da mi Domen tuki ne bo odgovoru, sprašujem Janeza kdaj je :D :D :lol: :lol:
Ja, administrator, kakšno objavo višje je treba pogledat :evil: :lol: :D , ampak, ker si ravno ti, bom pa skopiral :D

No, se vidimo :grin:

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

janez napisal/-a:
miran napisal/-a: Ker vem da mi Domen tuki ne bo odgovoru, sprašujem Janeza kdaj je :D :D :lol: :lol:
Ja, administrator, kakšno objavo višje je treba pogledat :evil: :lol: :D , ampak, ker si ravno ti, bom pa skopiral :D

LP

Janez 8-)
Nism dobr vidu, ker je blo napisan rdeče barve :eek: :eek: :eek:
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

janez napisal/-a:

LP

Janez 8-)
Nism dobr vidu, ker je blo napisan rdeče barve :eek: :eek: :eek:
Uporabniški avatar
janez

Usposabljanje je za nami, sam sem ga zaključil z mešanimi občutki in sicer z zadovoljstvom nad zelo dobro predstavitvijo problematike, ki jo je podal član poveljstva GZ Mengeš Franc Malus, saj se je res potrudil s pripravo gradiva v katerega je zajel vsa področja od zakonodaje, obveščanja, navodil gasilcem po prejetem obvestilu, izvajanje postopkov na področju s sumom okužbe, prikaz postavitve cone za razkuževnje, skratka tiste osnove, ki jih moramo gasilci poznati, da ne bi ogrozili sami sebe in znali na nevarnost opozoriti tudi druge. V razpravi je sodeloval tudi Malusov veterinarski kolega Matjaž (priimka si žal nisem zapomnil), tako, da so bila tudi vsa vprašanja zadovoljivo pojasnena.

Zadovoljen sem tudi z udeležbo, saj se je posveta udeležilo kar 39 gasilcev, kar pomeni, da je problematika res aktualna, posvet pa ipeljan še pravočasno, saj nevarnosti na našem področju zaenkrat še ni. Seveda vsi upamo, da je tudi ne bo, je pa bolje "sprečiti nego lečiti", se pravi pomembneje je, da smo s postopki pravočasno seznanjeni saj bo naše ukrepanje temeljilo na strokovnem nivoju, s tem pa se bomo izognili posledicam, ki nas pripeljejo do zdravstvene ustanove, kar sicer ni najhuje, huje je, če bi prišlo do primera potrditve okužbe.

Sedaj pa na drugi del, ki pa pri meni žal prevlada nad zadovoljstvom. Žalosten (na samem posvetu lahko rečem, da tudi jezen) sem nad posamezniki, ki so se posveta udeležili, pri tem pa s svojimi nevmesnimi pripombami motili predavatelja in ostale slušatelje.

Moram poudariti, da posvet ni bil obvezen in je bil organiziran za tiste, ki jih problematika resnično zanima, ki sprejemajo podajanje snovi, predvsem pa s svojo pripravljenostjo poslušati izraziti priznanje predavatelju, ki se je brezplačno potrudil za vse nas.

Če bi bilo to moje predavanje, bi se motečim elementom takoj zahvalil za obisk in jih odslovil iz predavalnice. Kajti takšni primerki delajo trojno škodo.

1. Motijo predavatelja pri nejgovem izvajanju
2. Motijo ostale slušatelje, ki jih tema zanima
3. Ko bo potrebno ukrepati, bodo zaradi neznanja prvi naredili kozlarijo.

In na koncu je spet kriv Janez Koncilija, ki se je vmešal in opozoril na to, pri tem pa dobil odgovor, kaj se mešam, če predavatelj dovoli pripombe, kaj imam potem jaz za govorit.

Res žalostno, da imamo ljudi s takšnim mišljenjem, ampak samo mišljenjem, kajti razmišljajo bolj malo.

Zato GZ Mengeš v bodoče masovnega izobraževanja ne bo več organizirala, ampak bo usposabljanje potekalo v manjših skupinah, kjer se bodo gasilci tudi praktično usposobili za postavitev con razkuževanja, kar bomo realizirali po 25. februarju, ko bo izvedeno usposabljanje na Igu s strani GZS.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

No, za posvet sem si pripravil tudi mini statistiko iz našega anketnega vprašanja, no, do predstavitve iz znanih zgoraj opisanih okoliščin ni prišlo. Kljub temu, da je anketa komaj dobro postavljena, pa verjetno kaže kar realno stanje ne samo pri nas, ampak gledano tudi širše.

Vprašanje : Kako ste seznanjeni z ukrepi za preprečitev okužbe z virusom ptičje gripe?

Rezultati glasovanja : Vseh glasov ( 30 )

Dovolj (5 glasov ) ( Procentov= 16% )

Malo (2 glasov ) ( Procentov= 6% )

Premalo (17 glasov ) ( Procentov= 56% )

Nič (5 glasov ) ( Procentov= 16% )

Me ne zanima (1 glasov ) ( Procentov= 3% )

Se pravi da je na odgovore malo, premalo in nič odgovorila velika večina (78 %) če odštejemo še glas "me ne zanima", ki je administratorjev zaradi preizkušanja anketnih vprašanj, smo slabo obveščeni kar v 80 %.

Upam, da bo današnje usposabljanje pripomoglo k boljši seznanjenosti in se bodo povečali odgovori pod "malo", kajti dovolj ne bomo vedeli nikoli.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77

Pa kje je bila ta anketa? :eek: :eek:
Odgovori