Turistične drobtinice - »eno popoldne nad totim mestom«

Uporabniški avatar
Romana

Turistične drobtinice - »eno popoldne nad totim mestom«

Odgovor Napisal/-a Romana »

Sem bila že toliko pridna, da so mi dali tisto vstopno vizo, ki jo pregovorno človek potrebuje, da obišče štajersko prestolnico. Čeprav ne bi bilo napak, če bi raje zahtevali potrdilo, koliko metrov si sposoben narediti s polnim želodcem. Ali pa še bolje, kako dobro govoriš slovensko, saj si vendar prišel v kraje, kjer se »i« in »e« izgovarjata, ne pa izginjata nekje v mislih (»sm pršla«, »kolk te je fajn vidt«, …).
Seveda je vse skupaj bolj za hec kot za res in tako se nisem kaj dosti upirala, ko so me označili za začetnico. Saj, če drugega ne, sem začetnica poznavanja Maribora in okolice. O ostalem bom pa še razmislila.

Slika

Nad mestom je seveda boljši zrak in še celega si lahko ogledaš, ne da bi se z razgledovanjem preveč utrudil. Torej je bilo treba najprej na Pohorje, da človek občuti veličino mesta. Še bolje, tisto pravo štajersko gostoljubnost. Ki se začne z dobrim kosilom, seveda. Ops, borovničkami. Če se jih slučajno braniš, ti pojasnijo: »Greh bi bil, ne probat' jih«. In če podvomiš o pokori za grehe, te čaka dodatek: »Vse ostalo ni greh. Smo nad tisoč metrov.« In si misliš: »Le koliko borovničk je potrebnih za ostalo?«

Slika

Ob razglabljanju, kje »gučijo« in kje govorijo ter kakšna je sezona gob, pa kaj vse se nam je dogajajo v preteklih mesecih in kaj vse se še pripravlja, je na mizo »priromalo« kosilo. Mislim, da ni treba velikih besed. Sveže nabrane gobe v juhi in ajdovi žganci (obilno zabeljeni z ocvirki).

Slika

Slika

Je bilo pa veliko besed ob uživanju polnjenja želodčkov, ki kar niso hoteli biti dovolj veliki. Ali pa, kot se je kasneje ugotovilo, je bilo potrebno pustiti nekaj prostora in moči za finale. O ja, na koncu, je sledila še pohorska omleta.

Slika

Slika

Lačni? Zagotovo nihče več. Želja po miganju? Bolj v glavi kot udih. To, da gre zaupati kuharju, dokazujejo »trofeje« v notranjosti lokala.

Slika

O užitnosti gob, pa jaz ne morem soditi. Vsaj ne, dokler so v košari. Doslej se moje zaupanje nabiralcem še ni izneverilo.

Slika

Počasi se je tudi v glave naselila misel, da je potrebno pokazati vsaj malo volje po zdravem življenju.

Slika

Tako ni izostalo razgledovanje po mestu in okolici…

Slika

Slika

…čeprav ne čisto z vrha razglednega stolpa…

Slika

Slika

…je pa tudi pri tleh čisto dovolj »lepih razgledov«…

Slika

…vsi pa popestrijo druženje, kar je bil tokratni namen. Sicer pa, ceste oz. sive poti so vedno vodile mimo gostiln (ali pa so gostilne postavljali ob njih).
Za mestne znamenitosti in kakšen meter več rekreacije bo potreben še kakšen obisk in takrat se bomo šli »po gorenjsko«. Brez ocvirkov!

Tudi vam lep dan, pa dober tek!

P.S.: Ali ste vedeli, da imajo v Slovenskih Konjicah golf igrišče kar med vinogradi? No, to je že druga zgodba…

Slika

Slika