Članek, ki ga ni bilo

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Članek, ki ga ni bilo

Odgovor Napisal/-a janez »

Po velikem grmenju urednice Mengšana, ki je hotela imeti čim več podatkov o vodni ujmi in bi jih zbirala kar pri vsakem poveljniku, županu, prizadetim in sploh vsakomur, ki bi se imel čas pogovarjati z njo, ni ostalo nič. Gasilci, ki smo posredovali ob priliki vodne ujme na področju občine Mengeš za urednico veleglasila nismo delali nič. Pardon, samo slikali smo, vse ostalo se je naredilo samo.

Zato je tudi tale članek romal v koš, čeprav je bil pravočasno oddan, skupaj s fotografijami (ki so bile objavljene)in tekstom k fotografijam.

Pa da ne bo napisan ravno zastonj, ga objavljam tukaj. Članek je napisan na podlagi poročil poveljnikov posameznih PGD, ki so ga tudi pregledali in soglašali s podatki za objavo.

No ja, nam gasilcem ostaja le zavest, da nas je 147 opravilo za 1.163 ur dela in priznanje gasilcem dveh občank iz Loke, ki sta se v Mengšanu zahvalili domačim gasilcem in mogoče edini dojeli trud, vložen v obvladovanje vodne ujme.

Tule pa še neobjavljen članek:


VODNA UJMA PUSTOŠILA TUDI V OBČINI MENGEŠ

Vreme je v letošnjem septembru pustilo globoke sledi v marsikaterem kraju Slovenije, saj je vodna ujma 18. septembra nezadržno pustošila v urbanih središčih, s seboj pa je odnašala tudi najdragocenejše, človeška življenja. Najhuje je bilo v Železnikih in še nekaterih krajih Selške doline, v Kropi, na Štajerskem, prizaneseno pa ni bilo niti krajem v naši občini, saj je Pšata prestopila bregove in svoj grozeči val ponesla skozi Topole proti Mengšu in naprej do Loke.

Tega dne je zaradi izredno močnega deževja v popoldanskih urah Pšata pričela vidno naraščati, zato so gasilci PGD Topole ob 16. uri vzpostavili dežurstvo z nalogo ogleda stanja in pridobivanja informacij iz višje ležečih krajev ob strugi Pšate. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je voda v Mostah prestopila bregove in vdirala v stanovanjske hiše. Obvestilo o stanju je bilo posredovano ostalim gasilskim društvom v občini Mengeš, aktiviran pa je bil tudi Štab CZ Občine Mengeš.

Enote GZ Mengeš so sprva še nudile pomoč krajanom Most in Suhadol, tako so gasilci PGD Topole opravili črpanje vode iz garažnih prostorov, gasilci PGD Mengeš pa štiri črpanja vode, izvedli pa so tudi evakuacijo starejše občanke s čolnom in reševanje občanke z otrokom.

Enota PGD Topole se je zaradi nenehnega dviga poplavnih voda morala umakniti na svoje področje in pričeti z deli za zavarovanje premoženja vaščanov. Preko štaba CZ so bile dostavljene vreče za postavitev obrambnih nasipov, preko tehničnega oddelka štaba pa se je zagotavljal tudi pesek za polnjenje.

Gasilci so obrambne pregrade postavili pri petih stanovanjskih objektih, žal je hitro rastoči vodni val zaradi svoje sile predrl obrambno pregrado pri dveh stanovanjskih objektih in zalil stanovanjske in garažne prostore z avtomobilom, voda je vdrla tudi v hlev, kjer se je nahajala živina. Voda je še naprej naraščala, tako da je njena gladina dosegla cesto, ki pelje skozi Topole, voda je zalila tudi gasilski dom, pod vodo je bilo športno igrišče, šest stanovanjskih objektov in trije hlevi z gospodarskimi poslopji., zalilo je travnike, polja in vrtove, kjer je prišlo do uničenja poljščin in vrtnin

Zaradi deroče vode in njene izredne višine postavitve obrambnih nasipov ni bila več možna, zaradi varnosti pa je bilo potrebno sodelujoče v akciji umakniti z nevarnega področja. Potrebno je bilo počakati, da voda upade do te mere, da se lahko prične sanacija.

Zaradi razmer, ki so nastale, je bilo pričakovati, da bo voda prestopila nasip, s tem pa bi bili ogroženi nekateri deli Mengša in Loke. Zato so gasilci PGD Mengeš nadzirali vodostaj, ki je ob 22.40 uri dosegel nivo preliva preko varovalnega nasipa. Zato je bil preko krovne sirene v Mengšu dan alarm za splošno nevarnost, gasilci pa so tudi fizično opozarjali občane na nevarnost, ki je pretila.

Preventivno so bili iz podzemnih garaž na Glavnem trgu umaknjena osebna vozila. Na mostu v Šolski ulici so naplavine ogrožale pretočnost mostu, zato je bilo tam postavljeno avto dvigalo, s katerim so se odstranjevale naplavine in omogočale čim boljši pretok vode.

Tekom celotne akcije sta bila na terenu tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič in poveljnik Štaba CZ Občine Mengeš Franc Hribar. Zaradi videnega na področju Topol in nevarnosti preliva Pšate preko nasipa je bil zato sklican krizni sestanek na terenu pri vrtcu Gobica, kjer je bil sprejet sklep, da reševalne enote gasilcev takoj pričnejo z izvajanjem ustrezne zaščite, obenem pa nudijo pomoč prebivalcem na predvidenih ogroženih območjih na Glasbilarski in Linhartovi ulici, Za Malnom in Muljavi.

Zaradi obsežnosti nalog so bile poleg gasilcev PGD Mengeš, Topole in Loka za pomoč zaprošene dodatne gasilske enote, odkoder so se takoj odzvali gasilci iz PGD Trzin, Domžale-mesto in Stob – Depala vas. S skupnimi močmi so pričeli s polnjenjem vreč s peskom in gradnjo obrambnih pregrad, ki so onemogočale vdor vode v prostore vrtca. Tu so bila prizadevanja gasilcev uspešna, tako, da je v vrtec prodrla le manjša količina vode, ki je pronicala pod vrečami in se je takoj odstranjevala z vodnimi sesalci. Težava je nastala le zaradi vode, ki je vdrla skozi kanalizacijo, vendar je bila uspešno omejena na en prostor in izčrpana s potopnimi črpalkami, tako, da materialne škode na objektu praktično ni bilo.

Ko je voda v Topolah že pričela upadati, se je pričela glavna nevarnost za Loko, kjer pa so bili gasilci zaradi znanega stanja voda v občini že v pripravljenosti in so že nekaj po 23. uri pričeli obveščati vaščane, da je voda prekoračila varovalni nasip v Mengšu in naj ukrenejo vse potrebno, da jim voda ne bi zalila vrednejših predmetov. Upravičenost opozoril se je kaj hitro pokazala, saj so se že ob 23.25 uri gasilci v dveh objektih lotili odstranjevanje vode, iz večstanovanjskega objekta »pri štalah« pa je bila zaradi ogrožanja Pšate izvedena evakuacija stanovalcev. Črpanje vode je bilo potrebno še v enem od objektov na Gasilski ulici, potem pa je ob 02.15 pričela gladine vode upadati, s čimer se je pričela zmanjševati nevarnost, ne pa tudi delo reševalnih enot, ki so nadaljevale s črpanji vode, kjer je bilo potrebno oziroma so jih pozvali prebivalci.

V orodišča so se gasilci vračali med 04. in 05. uro zjutraj in se podali na kratek počitek, saj so s prvimi sanacijskimi deli pričeli že nekaj po sedmi uri in nadaljevali vse do večernih ur. Na področju Topol so gasilci izčrpali vodo iz dveh objektov, izpraznjene so bile vreče s peskom, s katerim so se sanirala dvorišča in dovozne poti, ki jih je razkopala voda, izvedeno je bilo pranje zamazanih površin. Prav tako so gasilci v Mengšu izvajali sanacijo pri vrtcu Gobica, črpali vodo na različnih lokacijah in sodelovali pri sanaciji v podjetju Hidrotehnik in stanovanjskem objektu na Jami. S podobnimi deli so preko dneva nadaljevali tudi gasilci v Loki.

V dveh dneh je v različnih posredovanjih skupno sodelovalo 147 gasilcev, ki so opravili za 1.163 ur prostovoljnega dela s ciljem, da čim bolj zavarujejo življenja in premoženje občanov. Povsod posredovanja mogoče niso bila po želji krajanov, vendar so se reševalne enote resnično trudile, da bi preprečile ali čim bolj ublažile grozečo nevarnost, prav tako pa tudi pri odpravi posledic, ki so jih zapustile poplave.

Ob tem se Gasilska zveza Mengeš zahvaljuje za požrtvovalnost vsem gasilcem, ki so sodelovali v intervencijah, prav tako se za sodelovanje zahvaljuje županu Občine Mengeš Francu Jeriču, Štabu CZ Občine Mengeš, Štabu CZ Občine Domžale, vsem tistim, ki so nudili pomoč v materialni obliki, strojno opremo in orodjem.

In na koncu vprašanje, kako naprej? Kaj storiti, da se ujma v takšni ali še hujši obliki ne ponovi? Škoda, ki je nastala, je v primerjavi s kraji na Gorenjskem sicer majhna, a za vsakega posameznika, ki ga je neurje prizadelo, prav gotovo velika, zato je potrebno storiti vse, da do ponovitev ne bo prihajalo. To pa bo možno le z ustrezno regulacijo potoka Pšate. Na pretočnost in možne nevarnosti se je v preteklosti že opozarjalo, vendar dela v obsegu, ki bi pripomogla k večji varnosti, niso bila narejena. Upajmo, da bo tokrat drugače, pri tem pa se vsekakor ne smemo zanašati, da nam bo narava v bodoče prizanesla.

Gasilska zveza Mengeš


LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Re: Članek, ki ga ni bilo

Odgovor Napisal/-a janez »

Še to! V Kamniških novicah je več napisanega o poplavah v občini Mengeš, kot v Mengšanu. Podatki, ki so v članku navedeni, so sicer napačni, ker jih avtor ni nikjer preverjal, ampak vseeno.

Mogoče bomo pa za vnaprej objavljali v Kamniških novicah.

LP

Janez 8-)
Odgovori