Poškodba plinskega voda

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Poškodba plinskega voda

Odgovor Napisal/-a janez »

Pri rekonstrukciji Slovenske ceste v Mengšu so izvajalci pred vhodom v tovarno Filc ob 12.10 uri s strojem za izvajanje zemeljskih del prebili plinski cevovod, tako, da je plin pričel prosto izhajati v okolico.

Dela so bila takoj zaustavljena, na kraj pa je prvi prišel delavec podjetja Jelen, vendar dotoka plina v poškodovani cevovod ni mogel zaustaviti. Zato so bili aktivirani gasilci PGD Mengeš, ki so zavarovali območje z namenom preprečitve gibanja nepoklicanim osebam v območju nevarnosti.

Na kraj je prišel tudi vzdrževalec Petrola, nakar so bili v sodelovanju z delavcem podjetja Jelen in gasilci najprej zaprti štirje ventili ob plinovodu, ker je plin še vedno izhajal, smo gasilci nasilno odprli razdelilno postajo, zaprli ventile, vendar je plin še vedno uhajal.

Zato je bil zaradi detektiranja plina aktiviran koncesionar PGD Kamnik, v izogib nevšečnostim pa je bila odrejena evakuacija zdravstvenega doma, območje pa so zavarovali tudi policisti PP Domžale.

V nadaljevanju je delavcu vzdrževalcu Petrola končno uspelo priklicati osebo iz Geopilina, ki je distributer plina in eden redkih, ki je vedel, kje bi lahko bil zaporni ventil.

Ta se je nahajal v vzporedni, Zoranini ulici za trgovino Mercator in šele takrat je bilo možno prekiniti uhajanje plina.

V nadaljevanju je bila opravljena detekcija koncentracije plina v zdravstvenem domu, ki ni bila kritična, je pa bilo zaznati vonj po plinu, vendar so zaposleni po naravni prezračitvi prostorov lahko nadaljevali z delom.

Kraj so do zaključka ogleda kraja dogodka s strani policije zavarovali gasilci PGD Mengeš.

Sicer je v akciji sodelovalo 8 gasilcev z dvemi vozili iz PGD Mengeš, 3 gasilci z enim vozilom iz PGD Kamnik in po en gasilec iz PGD Loka in Topole.

In sedaj k analizi, ki je žal porazna. Pa ne, če jo gledamo z očmi gasilcev, kajti postopki ogleda in zavarovanja so bili izvedeni pravilno. Gre se za ravnanje služb, ki bi morale ukrepati, pa niso oziroma so postopki trajali predolgo predvsem pri lociranju zapornega ventila, da ne govorim o neustreznosti opreme za odpiranje pokrovov, ki so "zalimani" tako, da bi jih morali razbijati z macolo.

In tu se kaže vsa neodgovornost dobavitelja plina in vzdrževalca vodov, katerim je važno samo, da ob mesecu pokasirajo denar pri porabnikih, kako pa postopati ob interventih primerih, jim je pa deveta briga.

Pa verjetno bi še kašnega našli v tej verigi ogovornosti, ob tem, da v pripravi in izvedbi projekta gasilce nisti slučajno ni nihče nič vprašal, kaj šele, da bi bili gasilcem posredovani osnovni napotki oziroma načrti glavnih zapornih ventilov (tudi, če se zapre plin za pol Mengša). In kaj šele, da bi nam vzdrževalci zaupali ključe glavnih plinskih omar in pa ključe za zapiranje talnih ventilov.

Nič od tega. Res je, da smo za to nekoliko krivi tudi sami, ker ne sitnarimo dovolj.

A se pri tem vedno spomnim na podjetje Prodnik, katerega smo prosili za ključ za zapiranje ventilov hišnih priklučkov, pa so nam odgovorili, da za to mi nismo pristojni in da vodo lahko zapirajo le njihovi vzdrževalci.

To je seveda krasno, le vzdrževalec je vedno vsaj petkrat počasnejši kot gasilec in bojim se , da pri plinarjih razmišljajo podobno. Bom pa preveril in poročal.

In povzetek: Imeli smo srečo, da so bile vremenske razmere ugodne in se je plin dvigal v zrak, pri tem ga je sproti redčil rahel veter, tako, da ni prišlo do nevarne koncenstracije na mestu dogodka in neposredni bližini, prav tako ne v objektih.

Vendar, na srečo se žal ne moremo vedno zanašati.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
oskar
Prispevkov: 489
Pridružen: To Feb 07, 2006 10:06 pm
Kraj: Gorca

Odgovor Napisal/-a oskar »

Metan, najpreprostejši ogljikovodik, je plin s kemijsko formulo CH4. Čisti metan je brez vonja, pri običajni uporabi pa je navadno pomešan z manjšimi količinami dišav, to so žveplove spojine močnih vonjev, kot je etantiol. Tako se lažje poiščejo uhajanja plina.

Metan je glavna sestavina naravnega plina in je pomembno gorivo. Izgorevanje ene molekule metana v prisotnosti kisika sprosti eno molekulo CO2 (ogljikov dioksid) in dve molekuli H2O (voda):

CH4 + 2 O2 → CO2 + 2 H2OPri sobni temperaturi in pritisku je metan brezbarven plin brez vonja. Vrelišče pri eni atmosferi pritiska ima pri temperaturi -162 °C in je zelo vnetljiv.

Je lažji od zraka in prihaja k nam po plinovodih v plinasti fazi z Rusije.
meje vnetljivosti v vol % so 5,0 do 15,0

To je nekaj podatkov za tiste občane , ki ne poznajo tega plina.
ni nam lahko
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

oskar napisal/-a:To je nekaj podatkov za tiste občane , ki ne poznajo tega plina.


Hvala Oskar, je koristno tudi za gasilce.

Je pa res, da se je prav zaradi vrste plina na intervenciji "lažje dihalo", saj se je plin hitro dvigal, nevarnost bi lahko predstavljal le v objektih, predvsem zdravstvenemu domu, a se je zaradi pravočasnega opozorila (zapiranje oken) in za vsak primer še evakuacija, delo lahko nadaljevalo že slabih 15 minut po zaprtju dotoka plina in detekciji prostorov.

Da se je lažje dihalo sem napisal zato, ker mi je še vedno v živem spominu eksplozija mešanice propan-butana v jami SCT, zato pri nobenem plinu ne podcenjuem njegove nevarnosti.

Je pa bilo menda včeraj in danes kar zanimivo, saj je pri polaganju cevovoda najverjetneje nekdo "zamočil". Prva možnost je, da cevovod ni bil na pravi globini, druga pa, da sploh ni bil označen, vsaj na kraju ni bilo videti traku, ki mora potekati na določeni višini nad cevovodom. Ne vem sicer točno na kateri, vsekakor pa na takšni, da pravočasno opozori tistega, ki se loti razkopavanja cestišča.

Bomo videli, kaj bodo napisali novinarji, saj je v času kislih kumaric vsak podoben dogodek potrebno ustrezno napihniti. Samo, da ne bi "napihovali" gasilcev :mad:

LP

Janez
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Prispevkov: 1426
Pridružen: Pe Maj 27, 2005 12:57 am
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miran »

Luka19
Prispevkov: 26
Pridružen: Pe Dec 29, 2006 7:57 pm

Re: Poškodba plinskega voda

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

janez napisal/-a:Pri rekonstrukciji Slovenske ceste v Mengšu so izvajalci pred vhodom v tovarno Filc ob 12.10 uri s strojem za izvajanje zemeljskih del prebili plinski cevovod, tako, da je plin pričel prosto izhajati v okolico.


Kako pa to, da je bil Kamnik prožen šele okoli 12:45? A ni načrt Kamnik + GZ Mengeš (oz. kakorkoli imate že vi urejeno na ravni GZ za take primere)?
Je vas center 112 prožil?
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Re: Poškodba plinskega voda

Odgovor Napisal/-a janez »

Luka19 napisal/-a:Kako pa to, da je bil Kamnik prožen šele okoli 12:45? A ni načrt Kamnik + GZ Mengeš (oz. kakorkoli imate že vi urejeno na ravni GZ za take primere)?
Je vas center 112 prožil?


O intervenciji ne bi kaj preveč razpravljal, ker je vsebina bolj podobna burleski (žal to moram napisati), zato je bilo o ugotovitvah napisano nekoliko daljše poročili in oddano na Občino Mengeš z namenom, da se takšne stvari ne bi slučajno ponovile.

Zato si glede časa aktiviranja ne beli glave, kajti ventil, če bi ga našli, bi znali zapreti tudi sami. Pa ga ni znal najti ne en ne drug vzdrževalec plinovodovov, zato je bil Kamnik aktiviran, da bi izvedel detekcijo koncentracije plina v okolje.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Mateja
Prispevkov: 837
Pridružen: Po Avg 08, 2005 2:25 pm
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

miran napisal/-a:Varnostni list


Sem pregledala tole - tukaj pa kar mrgoli jezikovnih napak, morda je pa zato manj dostopen javnosti :evil:

Bi rekla, da je sramota, kako se lahko pri vseh predpisih in rešitvah še vedno dogajajo takšne amaterske napake - torej začenši pri napačni vgradnji, kot je bilo razbrati do neobveščenosti, kako in kje najlaže ukrepati - gasilci pač to znajo, če seveda vedo, kam iti - ne pa da bi morali prekopati pol Mengša, ali kako?
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Mateja napisal/-a:Bi rekla, da je sramota, kako se lahko pri vseh predpisih in rešitvah še vedno dogajajo takšne amaterske napake - torej začenši pri napačni vgradnji, kot je bilo razbrati do neobveščenosti, kako in kje najlaže ukrepati - gasilci pač to znajo, če seveda vedo, kam iti - ne pa da bi morali prekopati pol Mengša, ali kako?


To je to in to smo do sedaj že nič kolikokrat tudi dokazali. V primerih, ko pa distributerja, vdrževalcev in nenazadnje lokalne skupnosti sodelovanje z intervencijskimi enotami (beri gasilcev) ne zanimajo, ali se zdi (po izjavi predstavnika distributerja) nepotrebno, potem bomo morali žal počakati na kakšno žrtev, saj se šele takrat začnejo zadeve premikati.

Smo pa pri vsej tej stvari "umazani" gasilci, ki naj ne bi znali ukrepati in je uhajanje plina trajalo toliko časa. R4es je, gasilci smo oblečeni v prepoznavna oblačila, predstavniki vzdrževalcev in distributerja pa ne in jih na intervenciji ni bilo prepoznati.

Pametovati so pa začeli šele potem, ko jim je končno uspelo najti zaporni ventil.

:mad: :mad: :mad:

LP

Janez 8-)
Odgovori