Neurje v Topolah - 13.7.08

Odgovori
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Prispevkov: 1426
Pridružen: Pe Maj 27, 2005 12:57 am
Kraj: Topole
Kontakt:

Neurje v Topolah - 13.7.08

Odgovor Napisal/-a miran »

Včeraj je vas Topole prizadelo strašno naurje, ki je odkrivalo strehe in rušilo drevesa...

Celotno poročilo bo podal poveljnik, jaz bom dodal samo še povezavo da slik, ki so nastale ob strašnem dogodku

http://www.pgd-topole.si/intervencije/t ... p?album=49 , ter se zahvalil vsem topolcem, ki so priskočili na pomoč pri prekrivanju naših hiš, še enkrat iskreno hvala.

Miran
Uporabniški avatar
Romana
Prispevkov: 176
Pridružen: Ne Avg 28, 2005 12:17 pm

Re: Neurje v Topolah - 13.7.08

Odgovor Napisal/-a Romana »

Ja res, pohvala in hvala vsem! Da dela ni bilo malo, dokazujejo slikce v galeriji. Da pa Miran ne bo imel dela z dodajanjem mojih jih objavljam kar tu:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

In sem se spomnila na enega od »nočnih osvajalskih pohodov« iz naših mladih let. Zjutraj je na oknu stala vrečka z repo, korenjem, koruzo in drugo zelenjavo, na vrhu nje pa listek z napisom »Z ljubeznijo. Mati Narava.«
Zagotovo nas ima naša mati Narava sicer še vedno rada, nas hrani in skrbi za naše blagostanje. Ampak, ko nas ima dovolj, uporabi svojo trdo roko, da nas opomni. In ko zamahne z njo, je dovolj le nekaj minut, da se zavemo, da smo preveč porušili ravnovesje, ki ga je dolga leta ustvarjala. Takrat prihrumi z vso silo. Lomijo se drevesa. Odkrivajo strehe domov. Voda odnaša. Veter ruši. In tistih nekaj minut ostanemo brez besed. In smo si enotni v nemočnem opazovanju njene moči.


LP
Uporabniški avatar
Tomaz
Prispevkov: 809
Pridružen: Ne Avg 07, 2005 6:34 pm

Re: Neurje v Topolah - 13.7.08

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

Nedelja 13.7.2008

Tako kot mnoge slovenske kraje je tudi v Topolah upostošilo močno neurje.

Ker so vremenoslovci napovedovali obilne padavine oziroma lokalna neurja v popldanskih urah, smo trije gasilci ob 13.30 začeli s dežurstvom in pregledom opreme predvsem motork, vitlov, agregatov ter žag.

Ob 13.00 je močno deževje s orkanskim vetrom zajelo vas Topole. Med neurjem so trije gasilci ves čas dežurali v gasilnem domu.

Po končanem nalivu je bilo v severu zahodnem delu Topol odkrtih ali poškodovanih večina objektov, prav tako pa je bila neprevozna cesta. Zato sem ob 15.23 zaprosil regijski center za aktiviranje vseh enot na območju občine Mengeš. Tako so bili aktivirani domači gasilci ter gasilci iz Mengša in Loke.

Delo se je pričelo pri hiši št. 20, kjer je veter odkril 45m² gospodarskega poslopja, prav tako pa je bila na tem mestu neprevozna cesta, ker je vso kritino zmetalo na cesto. Odstranili smo ostanke kritine, ter gospodarju pomagali pri pokrivanju strehe, na pomoč so nam priskočili tudi gasilci iz Mengša. Pot smo nadaljevali do hišne številke 18 in 18a kjer je bilo na obeh hišah in drvarnici potrebno sanirati približno 20m² strehe. Pri hiši št. 19in 42 smo na strehi stanovanjskega objekta zamenjali nekaj strešnikov, na gospodarskem poslopju pa je bilo potrebno sanirati 5m² strehe. Pri hiši št. 17 pa je podrta smreka poškodovala del gospodarskega poslopja. Razžagali in odstranili smo smreko, prav tako pa smo prekrili streho v velikosti 5m². Pri hišni številki 16, je bilo močno poškodovana streha gospodarskega poslopja. Z gasilci iz Mengša je bilo prekritega 35m² ostrešja. S povinilom pa smo začasno prekrili 10m² strehe. Gasilci iz Pgd Loka so pri hiši št 14 prekrili ali zamenjali 20m² salonitnih plošč. Celotno streho na drvarnici pa je odneslo pri hiši št 22, kjer smo jo tudi pokrili s povinilom. Streha je merila kar 30m². Pri hišni številki 50 smo naravnali nekaj strešnikov, prav tako tudi pri hišni št 11a in 10b. Proti večeru nas je pa še čakalo delo pri hiši št. 8, kjer smo prekrili 5m², ter pri hiši št 11, kjer je bilo potrebno na gospodarskem poslopju prekriti 10m² strehe. Na koncu pa smo odhiteli še na pomoč v Suhadole 27, kjer smo sanirali 5m² strehe.

S intervencijo smo zaključili ob 21.00. Na sami intervenciji je sodelovalo 19 gasilcev, kar znese 117 delovnih ur gasilcev, ter 5 strojnih ur na vozilih, motorkah in žagah. 5 strojnih ur pa je prispeval tudi Aleš Miro, ker je s traktorjem in prikolico odvažal poškodovane strešnike in veje.


Ponedeljek 14.7.2008

V ponedeljek sem s strani vaščana dobil obvestilo, da je cesta Topole Koseze neprevozna zaradi podrtega drevja. Zato sem ob 16.56 zopet zaprosil regijski center za obveščanje da aktivira gasilsko društvo Topole. Z GVV-2 se je pet gasilcev odpravilo v gozd z namenom očistiti cesto. Cesta je bila zopet prevozna ob 21.00. Osem gasilcev pa se je odpravilo na pomoč gasilski zvezi Kamnik in sicer na relacijo Gozda, kjer bila dobesedno porušena celotna vas. Vrnili so se ob 22.30.

Na intervencijah je bilo opravljenih 78 delovnih in 10 strojnih ur dela.


Torek 15.7.2008


Občan nas je obvestil, da je hiši št. 42 in drvarnici potrebno zamenjati nekaj kritine. Izvozili smo s GVV-2 in tremi člani posadke, delovna akcija je trajala 2 uri.

Tako so nastalo 6 delovnih in 1 strojna ura.


Če zaključim s podatki, je bilo na 15-h objektih prekritih ali saniranih 189 m² streh. Odstranjenih je bilo 12 podrtih dreves.
Gasilci Pgd Topole so opravili 148 delovnih ur na območju Topole, ter 52 ur na območju vasi Gozd v gasilski zvezi Kamnik, torej skupaj 200 ur. Prav tako je bilo opravljenih 16 strojnih ur.

Na intervencijah je bilo uničenih 10 parov zaščitnih rokavic ter mobilni telefon Motorola V3.Poročilo pripravil:

Tomaž Grilc
Uporabniški avatar
Romana
Prispevkov: 176
Pridružen: Ne Avg 28, 2005 12:17 pm

Re: Neurje v Topolah - 13.7.08

Odgovor Napisal/-a Romana »

tole je šlo »mimo« nas…

http://forum.zevs.si/index.php?topic=1339.0


LP
Odgovori