Ptičja gripa - aviarna influenca

Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Ptičja gripa - aviarna influenca

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Po preučitvi dostopnih informacij na Centru za nalezljive bolezni z dnem 15.2.2006 ocenjujejo, da pojav virusa ptičje gripe pri divjih pticah v Sloveniji trenutno ne pomeni dodatne ogroženosti zdravja našega prebivalstva.Pomembno je, da ljudje dosledno upoštevajo vse ukrepe in navodila in omejitve, ki jih objavlja VURS. Glavno sporočilo prebivalstvu je, da naj se izogiba stikom z divjimi prosto živečimi pticami tako da, se jih ne dotikajo in ne hranijo ter da ne odstranjujejo sami obnemoglih oziroma poginulih živali. Uživanje toplotno obdelane perutnine ne predstavlja nevarnosti za zdravje ljudi. Pomembno je tudi dosledno umivanje rok. Pomembno je tudi cepljenje proti gripi za osebe, ki bi lahko bile izpostavljene virusu influence A/H5 in sicer:
- strokovno osebje veterinarske stroke
- drugi profili, ki pomagajo pri odstranjevanju obolelih/poginulih ptic ali na drug način pridejo v stik s pticami, ki bi lahko bile okužene z virusom influence A/H5 (gasilci, pazniki*)
- osebe, ki so na delovnem mestu ali doma v stiku s perutnino
- osebe, ki so bile obravnavane zaradi izpostavljenosti virusu influence A/H5 (če še niso bile cepljene)
Cepljenje s sezonskim cepivom proti gripi ne ščiti pred okužbo z virusi aviarne influence, pač pa zmanjšuje možnost sočasne okužbe s humanimi in aviarnimi virusi influence. S tem se zmanjša možnost za nastanek novega virusa influence, ki bi lahko povzročil pandemijo. Izjemnega pomena je ustrezna zaščitna oprema za vse profesionalno izpostavljene osebe, ki pridejo v stik z bolnimi/poginulimi pticami oziroma kužnim materialom. Ocenjujejo, da je zdravstvena služba ustrezno obveščena in pripravljena na odzivanje in da trenutna količina zdravila Tamiflu namenjena za zaščito oseb, v stiku z okuženimi divjimi pticami, ki jih v ta namen hranijo v državnih blagovnih rezervah, zadostuje.

več pa na: http://www.ivz.si.

lp

dušan :grin:
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Zaradi pojava okužbe je v Sloveniji zavrelo, zlasti v gasilski srenji, kjer je nocoj potrjeno, da se zaradi suma obolelosti za virusom influence A/H5 na infekcijskem oddelku v Mariboru zdravi prvi gasilec. Gasilec je bil v stiku s poginulo perjadjo, zaenkrat je na opazovanju. Osebno gasilca poznam, upam, da gre resnično samo za sum in ne bo nič hudega, kar bom verjetno izvedel jutri.

VURS s svojo direktorico na čelu pa še vedno prodaja meglo :???: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77

:eek:, ko sem spremljal oddajo trenja, nisem vedel, al naj grem skočim skoz okno....... al naj gledam, jokam, al preklinjam... Škoda, da danes niso imeli odprte telefonske linije....

:mad: :mad: :mad: :evil:

dušan

Gasilcu pa želim, res čimkrajše okrevanje......... držim pesti
Uporabniški avatar
janez

gasilec77 napisal/-a::eek:, ko sem spremljal oddajo trenja, nisem vedel, al naj grem skočim skoz okno.......
dušan
Hja, jaz sem jo ugasnil, ne morem namreč več gledati Čadoničke in njenega sprenevedanja :mad: :???:

S tem sem si prihranil nekaj živčkov :mad: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77

Zanima pa me naslednje:

na forumu gasilci.org, je kar dosti debate.....

Od enega forumaša (šumadinec), je napisal, da baje gasilci ne bomo delali nič....

Danes pa je bilo rečeno, da gasilci samo delamo izpiranje kontaminiranih stvari....

Obleke pa dobimo, ko pridemo na kraj doodka...

Bog ne dej, da bi jih dobili prej, pa da bi jih vozili v avtomobilih :shock: :shock:

lp
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

Poglejte, ne bit junaki tam, kjer ni potrebe za to. Če ne bo treba, se pa res ni treba siliti zarven. Zakaj bi morali biti povsod?

Konec koncev pa morajo tudi veterinarji nekaj delat! Posveti tipa - joj, kaj pa zdaj so neučinkoviti. Zdravniki so pripravljeni, veterinarji tudi. Pa saj niso samo gasilci v tej državi (in to še prostovoljni), ki gledajo za kak dan naprej. Toliko zaupanja je pa že treba imeti.

Če bo spiranje, potem počakajte na uradna navodila, prej se ni treba silit zraven. Če pa ne bo zaščitne opreme, pa ni treba it, to je pa druga stvar. Kajti, da greš pa nezaščiten crknjeno žival prijemat, pol pa res ne vem, kaj naj bi še ljudem povedali, da naj pazijo.

Sicer pa Nejča tudi jaz poznam. Upajmo, da je res samo prehlajen. Sploh pa je virus ptičje gripe smrten takrat, ko je organizem oslabljen - se pravi res nevaren je za otroke in starejše. Nejček je pa kar korenjak! :grin: Torej, naj pride fant domov, mi pa počakajmo. Saj danes je tako ali tako slabo vreme, tako a ptički ne bodo letali.

Fantje, vi pa nič več zunaj lulat, saj veste - dotikanje (p)tičev na prostem ni več priporočljivo!¨ :evil:
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
atego

Odgovor Napisal/-a atego »

KER SEM BIL VČERAJ NA IZOBRAŽEVANJU V MURSKI SOBOTI JE BILO POVEDANO, DA GASILCI IMAJO SAMO DEKONTAMINACIJO, NE PA TUDI POBIRANJE ŽIVALI. POMAGAMO SAMO VURSU DA PRIDEJO DO POGINULE ŽIVALI SEVEDA PA MORA VURS NABAVITI KOMPLETNO ZAŠČITNO OPREMO DRUGAČE PA SE NE PRIBLIŽEVAT
Uporabniški avatar
gasilec77

No super, debata se razvnela... Mateja, ti dam popolnoma prav :D, no, samo pri nas sta se že pojavili mrtvi živali. In nebi res nebi, šel nekam na "pamet", če ne vem, kdo pije, kdo plača....

lp

P.S. Atego, pozdravljen!
Uporabniški avatar
janez

:mad: :mad: :mad: Je... sem jezen, naj gre vse u ... Zbrisal sem namreč vse objave o ptičji gripi, ki so bile v rubriki Obvestila. Hotel sem zadevo preseliti na eno mesto, da ne bi imeli ptičev zmetanih po celem forumu, kar mi je sicer uspelo, ko pa sem temo v obvestilih hotel pobrisati, mi jo je izbrisalo v obeh :mad: :mad: .

Se opravičujem vsem, ki sem jih zbrisal, ampak, pomoči ni več :lol: :lol: .

Zato tukaj še enkrat objavljam povezavo z navodili in prezentacijo za ukrepanje ob sumu na ptičjo gripo:

http://www.gasilci.org/modules/wfdownlo ... silcev.pdf

V isti temi sem odgovarjal tudi Martini, no naj povzamem toliko, da bomo imeli usposabljanje tudi v GZ Mengeš, saj sem danes govoril s članom poveljstva GZ Mengeš Francem Malusom, ki je veterinar in dela ravno na področju perjadi, zato je z navodili in ukrepi temeljito seznanjen.

Za svojo PGD bo prezentacijo pripravil za ponedeljek, se bomo pa potem dogovorili, kdaj bi še za ostale PGD, tako da ni problem, se lahko pridružijo tudi Jarše.

lp

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Pozdrav tudi novemu članu Ategu, dobrodošel na našo stran, saj prav tako kot Dušan, prihajaš iz območja, kjer je ta problematika še kako aktualna.

Edino eno prošnjo imam, če bi lahko uporabljal male črke ;-) , da ne izgleda, kot da vpiješ.

Pa čim več objav ti želim.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77

17.2.2006: vir: gasilci.org (novice, DENIS))

Na infekcijski oddelek v Mariboru so okoli 20. ure sprejeli enega od gasilcev, ki so odstranjevali poginule labode na reki Dravi, je za 24ur.com potrdil dežurni zdravnik na infekcijskem oddelku dr. Zmago Novak. Ptice, s katerimi je bil pacient v stiku, naj bi bile okužene s ptičjo gripo.

Mlajši moški, star okoli 30 let, je v bolnišnici na opazovanju. Njegovo stanje je stabilno in je pri zavesti, je pojasnil dr. Novak. Pacient, ki je v izolaciji, sicer kaže gripozne znake, močno mu teče iz nosa, ima pa tudi visoko vročino. Več bo znanega jutri.

PA ŠE ENA , KI JO OBJAVLJAM Z NAJVEČJIM VESELJEM!!!

Petek, 17.02.2006 ob 08:07 VIR: gasilci. org (novice, BAČO)

Maribor - Gasilec, ki so ga v mariborsko bolnišnico v četrtek zvečer sprejeli na opazovanje zaradi suma na morebitno okuženost s ptičjo gripo, ni okužen s to boleznijo, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Maribor Anton Crnjak.

Kot je poročal Radio Slovenija, je dežurni infektolog v mariborski splošni bolnišnici davi potrdil, da so v četrtek proti večeru na opazovanje sprejeli enega od tukajšnjih gasilcev reševalcev. Razlog za hospitaliziranje je bilo njegovo slabo počutje in strah zaradi morebitne okuženosti s ptičjo gripo.

:D :D,........ NEJČA ČESTITKE!

lp

Uporabniški avatar
Martina

Odgovor Napisal/-a Martina »

ajoj janez no :???: jst pa iščem, kje je moja objava...

prosim sporočite, ko bo predstavitev :D da si frej vzamem.. pa prpravim... ziher bi imela kaj za vprašat :D :D :oops:

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje.
Slika
Uporabniški avatar
janez

Martina napisal/-a:prosim sporočite, ko bo predstavitev :D da si frej vzamem.. pa prpravim... ziher bi imela kaj za vprašat :D :D :oops:

Lp
Brez skrbi, kot sem napisal, bo to v naslednjem tednu, kateri dan in ura bo, se moramo pa še zmenit.

Pa še enkrat se opravičujem za moje neznanje :o , res sem hotel samo to, da se o gripi ne bi pogovarjali v dveh temah. Mogoče bom potem več znal, ko pridem z usbosabljanja za informatika :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Kakšna bo vsebina predavanja? Predstavitev virusa in kako se pred njim zaščititi? Preventivni ukrepi?

Pa bo tud kej praktično mogoče?

lp :D
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
janez

Bobby napisal/-a:Kakšna bo vsebina predavanja? Predstavitev virusa in kako se pred njim zaščititi? Preventivni ukrepi?

Pa bo tud kej praktično mogoče?

lp :D
Bom jutri poklical Malusa, pa če bo lahko on podal kakšno informacijo o poteku predavanja. Glede praktičnega dela pa dvomim, da bi bilo kaj, v okviru občine namtreč ne CZ ne gasilci še nismo dobili nikakršne opreme. Smo pa dobili anketni list za popis sredstev za škropljenje (štrajfiksi, špičalniki, škropilnice,...)

V glavnem, objavim takoj, ko kaj zvem.

LP

Janez 8-)
Odgovori