Gasilski priklopnik

Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Gasilski priklopnik

Odgovor Napisal/-a janez »

Po več letih se uresničuje načrt o izdelavi gasilskega priklopnika, v katerem bo vsa potrebna oprema za izvedbo tridelnega napada in bo tako v društvu neodvisna orodna enota, ki jo bo lahko na požar odpeljal kombi GVM1, osebno vozilo, traktor, lahko pa bo v primeru nuje vlekla tudi peš.

Tile posneki so nastali včeraj, ko je bil priklopnik še v fazi izdelave, tako, da so samo za pokušino :grin: :

Prednja stran:

Slika

Leva stran:

Slika

Zadnja stran:

Slika

Desna stran:

Slika

V priklopniku bo nameščena naslednja oprema:

1. Motorna brizgalna Rossenbauer 1
2. Sesalne cevi 4
3. Sesalni koš 1
4. Spojni ključi 3
5. Vezalna vrv 1
6. Ventilna vrv 1
7. B cev 15m 10
8. C cev 15 m 6
9. Hidrantni nastavek 2 B 1
10. Ključ za hidrant nadzemni 1
11. Ključ za hidrant podzemni 1
12. Prehodna spojka A/B 1
13. Prehodna spojka B/C 1
14. Trojak 1
15. Univerzalni ročnik 2
16. Ročnik z zasunom 1
17. Ročnik Torbomatic z nastavkom za težko peno 1
18. Mešalec za penilo 1
19. Posoda za penilo 25 l 2
20. Cevni pritrdilec 3
21. Posoda za gorivo za MB 10 l 1
22. Gasilnik S6 2
23. Torbica s cevnimi obvezami 1

Iz fotografij se sicer že vidi, kako bo oprema nameščena, podrobneje pa naslednji teden, ko bo priklopnik konćan in bo vsebina opreme opisana za vsak boks posebej.

Vekakor bo to velika pridobitev za društvo, saj ne bo več potrebno prelagati opreme iz GV-V2, kadar gre le-to na servis, še posebej pa takrat, kadar je GV-V2 na intervenciji, pa bi bilo potrebno posredovati v domaćem okolju, kajti takrat je skupaj z GVM1 uporabna kot popolno opremljena enota.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Evo, priklopnik je dokončan in pripeljan v orodišče. Jutri ga še enkrat poslikam, da vidite, kako je videti končna izdelava. Potem pa na vaje :D

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

Prejle sem šel v orodjišče pogledat prikolico.

Kar uredu ni kaj, samo ene vrata se bolj težko odpirajo, verjetno bo potrebno kaj postoriti tudi na tem

:eek:
Uporabniški avatar
janez

Tomaz napisal/-a:Kar uredu ni kaj, samo ene vrata se bolj težko odpirajo, verjetno bo potrebno kaj postoriti tudi na tem

:eek:
Bo kar v redu, vrata namreč zapira plinski amortizer, ki tudi drži vrata v zaprtem položaju. Zdajle gre res malo na trdo, ampak počasi se bo zadeva normalizirala.

Sem pa danes poslikal vse strojni park, tako, da bodo pod opremljenost društva k GV-V2 dodane še fotografije GVM1 in prikolice.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Zelo fajn prikolica :grin: Pa zanima me še koliko je pa znašala celotna investicija?

lp :D
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
janez

Bobby napisal/-a: Pa zanima me še koliko je pa znašala celotna investicija?

lp :D
No ja, ni bila ravno predraga, prepoceni pa tudi ne :grin: . Je pa vsekakor vredna svoje cene :grin: .

Kako je videti dokončana in opremljena, pa si lahko ogledaš na v novem albumu:

http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=299

Spomladi bo seveda potrebno usposabljanje na novi pridobitvi in si že vnaprej vabljen :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

janez napisal/-a:
Spomladi bo seveda potrebno usposabljanje na novi pridobitvi in si že vnaprej vabljen :D .
Se vidmo :razz:

:D
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
vuf vuf

Odgovor Napisal/-a vuf vuf »

Dobra zadeva, Janez zanima pa me skupna teža priklopnia. Kako si ste zadovoljni s nadgradnjo, vidim da je bila narejena na Gori.
Uporabniški avatar
janez

vuf vuf napisal/-a:Dobra zadeva, Janez zanima pa me skupna teža priklopnia. Kako si ste zadovoljni s nadgradnjo, vidim da je bila narejena na Gori.
Dobro, da si me spomnil, sem že pred novim letom rekel, da ga bom šel stehtat, samo, mora bit suha cesta :grin: .

Z izdelavo pa moram reči, da sem zelo zadovoljen, saj so rešitve boljše, kot smo planirali doma, ko se nam ni nič kaj izšlo :grin: . Tako je prostor našlo še penilo in armature za peno in je dejansko samostojna enota za gašenje zunanjih požarov.

LP

Janez 8-)
Rafter

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Rad bi pohvalil vašo idejo o tem priklopniku, in sicer iz več razlogov:

- najprej ste izbrali zelo dobro pot, ko ste za osnovo vzeli že izdelano, atestirano in homologirano prikolico, in to dobre znamke (Pongratz)
- všeč mi je, da je oprema po prostoru smiselno razporejena, pa še "luftig" je in ni natlačeno, kar nekateri radi počnejo pri GVC-jih
- zelo dobro dopolnjuje idejo modularnosti vozil in opreme, sploh pri "manjših" društvih*, saj lahko pripenjaš, odpenjaš, dostavljaš po potrebi
- in tudi dizajnersko ste jo zadeli "v nulo". :grin:

Zdaj pa še nekaj vprašanj:
- ali je nadgradnja oz. dodelava snemljiva ali "snemljiva"? Sprašujem predvsem iz razlogov kasnejših tehničnih pregledov.
- ne vidim dobro na sliki, kateri model ste izbrali - a je to 207-ka? Če je, potem ima NDM 750 KG - na koliko ste se ji približali?
- Ali je na prikolici tudi kakšna električna napeljava razen osvetlitve?
- Ali ostajate pri enaki homologaciji - se pravi, lahki priklopnik s tretjo tablico ali z lastno tablico?

Toliko zaenkrat,

LP v Topole, R.
:cool:
Uporabniški avatar
janez

Rafter napisal/-a:Rad bi pohvalil vašo idejo o tem priklopniku, in sicer iz več razlogov:

Zdaj pa še nekaj vprašanj:
- ali je nadgradnja oz. dodelava snemljiva ali "snemljiva"? Sprašujem predvsem iz razlogov kasnejših tehničnih pregledov.
- ne vidim dobro na sliki, kateri model ste izbrali - a je to 207-ka? Če je, potem ima NDM 750 KG - na koliko ste se ji približali?
- Ali je na prikolici tudi kakšna električna napeljava razen osvetlitve?
- Ali ostajate pri enaki homologaciji - se pravi, lahki priklopnik s tretjo tablico ali z lastno tablico?

Toliko zaenkrat,

LP v Topole, R.
:cool:
Hvala za pohvale, moram reči, da je za posamezne rešitve zaslužen nadgraditelj, kajti po pravici povedano, smo doma po vseh izmerah, idejah, pogovorih, mnenjih, itd. vedeli le, kje bi imeli radi tlačne in sesalne cevi i kje bo MB.

Težava je bila namreč prav v tem, ker je morala biti nadgradnja snemljiva, drugače bi bilo bolj enostavno, saj bi bilo za nadgraditelja izdelava lažja. No, nadgradnjo je kljub našim "težkim" zahtevam funkcionalno rešil.

Tako je spodnji del prikolice ostal v originalu in na njej ni dodatnih električnih napeljav, je samo razsvetljava.

Homologacija pa je narejena na osnovno prikolico, saj je namenjena izključno za prevoz orodja in opreme po domači vasi v primeru, ko GV-V2 ne bi bil na razpolago (servis ali druge naloge) in jo lahko vsak pripne za GVM, svoje vozilo ali traktor.

Upam pa, da jo bomo uporabljali samo na vajah, kajti, če bo morala v akcijo, bo že res hudo.

Glede teže pa takrat, ko bo suha cesta :grin: .

LP

Janez 8-)
Marko

Odgovor Napisal/-a Marko »

Mene pa zanima naslednje:
- kdo je izdelal prikolico?
- a je po tipizaciji GZS?
- cena priklopnika?

Drugače zgleda vredu prikolica, samo problem je če nima papirjev ... :???:
Uporabniški avatar
janez

Marko napisal/-a:Mene pa zanima naslednje:
- kdo je izdelal prikolico?
- a je po tipizaciji GZS?
- cena priklopnika?

Drugače zgleda vredu prikolica, samo problem je če nima papirjev ... :???:
Nadgradnjo je izdelalo podjetje SVIT iz Stogovcev. Seveda ni po tipizaciji, ker ta zaenkrat takšnih priklopnikov ne predvideva, se pa izdelujejo na podlagi načrta izvajalca nadgradnje.

Cena je pa primerna in sprejemljiva za obe strani :grin: .

LP

Janez 8-)
Marko

Odgovor Napisal/-a Marko »

Hvala za odgovor Janez in naj vam dobro služi. 8-)
Uporabniški avatar
janez

Marko napisal/-a:Hvala za odgovor Janez in naj vam dobro služi. 8-)
Ni kaj, upam pa, da bo samo za vaje, kajti, če jo bomo morali zares uporabiti, bo že zelo hudo.

Je pa seveda ravno tako potrebno usposabljanje, čeprav je na zunaj vse enostavno in dostopno. Takrat ko gre zares se namreč marsikaj pozabi, če pa bolj malo veš, se pozabi vse :???: .

LP

Janez 8-)
Odgovori