Vaja GZ Mengeš "Jable 2006"

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Vaja GZ Mengeš "Jable 2006"

Odgovor Napisal/-a janez »

Danes ob 17. uri je bila na grad Jable ob mesecu požarne varnosti izvedena gasilska vaja za enote GZ Mengeš in Trzina. Vajo je pripravil član poveljstva GZ Mengeš in poveljnik PGD Loka Franc Malus, ki je vajo tudi vodil.

Objekt nam je gasilcem več ali manj poznan, saj smo nekateri v njem gasili že večkrat, ko je bil še v propadajočem stanju. No, danes je grad v primerjavi s takratnim neprepoznaven, saj je popolnoma obnovljen, kompletno z obzidjem in drugimi spremljajoćimi objekti. Grad je sedaj v državni lasti, ki je tudi prispevala za obnovo in bo namenjen protokolu zunanjega ministrstva in ostalim potrebam drugig ministrstev.

Za gasilce je objekt vsekakor zanimiv s požarnovarnostnega vidika, saj je bil grad v svojem prvotnem namenu zgrajen tako, da je bil dostop čim težji s čimer je nudil večjo varnost za grajske imetnike. Težaven dostop pa je največja ovira za gasilce, saj je dostop do objekta in gibanje v objektu zaradi takšnih karakteristik precej oteženo.

No, danes smo ugotovili, da so restavratorji grad obnovili v tolikšni meri, da je ustrezno poskrbljeno za notranje hidrantno omrežje, na zidovih in v prostorih je nameščeno ustrezno število gasilnikov, vsi prostori so opremljeni z javljalniki požara, ki so preko centrale vezani na varnostno službo.

Pod gradom je naravni vodni vir, kjer se voda lahko dovaja iz potoka ali pa ribnika, tako, da so kapacitete zadostne. Problem je le zunanje hidrantno omrežje, ki je zaradi končne veje omrežja prešibak za dovod vode v večjih količinah.

V vaji so bili preizkuešni tudi javljalci požara, tako, da je šlo za realno testiranje situacije. Z dimnim testerjem je bil aktiviran javljalnik, signal je bil posredovan službi varovanja, dispečer je takoj obvestil ReCO na 112, ta pa je aktiviral enote GZ Mengeš v sestavi PGD Mengeš, Loka, Topole in PIGD Lek, ter enoto PGD Trzin.

Do 15 minute po alarmu so bile na mestu vse enote in začele z izvajanjem nalog po načrtu, tako, da je vaja v celoti potekala po predvidenem scenariju.

Vajo si je ogledal poveljnik GZ Franc Hribar, ki je po zaključku podal pozitivno oceno, sledila pa je še gasilska klobasa in napitek.

Vaja je bila vsekakor koristna, saj so se gasilci lahko podrobneje spoznali z objektom in požarnovarnostnim sistemom, kar je zelo pomembno za morebitno posredovanje v realni situaciji. Seveda vsi upamo, da do tega ne bo prišlo, vendar je bolje, da smo na to pripravljeni, saj bomo veliko lažje obvladali situacijo.

Nastalo je kar nekaj fotografij, objavljene bodo verjetno v nedeljo.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

Re: Vaja GZ Mengeš "Jable 2006"

Odgovor Napisal/-a miran »

janez napisal/-a:Nastalo je kar nekaj fotografij, objavljene bodo verjetno v nedeljo.
Verjetno ne, ker Miran v nedeljo dela, v torek pa ima izpit.
Tako da sem kot vedno 100% zaseden.

:D :D :D
Uporabniški avatar
janez

miran napisal/-a: Verjetno ne, ker Miran v nedeljo dela, v torek pa ima izpit.

:cry: :cry: :cry: Pa tolk slik imam, je aparat čist poln. Včeraj je bila še namreč otvoritev kolektorja :shock: , danes izlet mladine, pa še maša v Loki, no, tam mi je zmanjkalo baterij, pa ravno za konec, ko smo prišli do piškotov :grin: . Mljac, kakšne dobrote :grin: , pa so me ostali kar k avtu vlekli :lol: :lol: :lol: , pa sem se spomnil, da verjetno zato, ker jih vozim :D :D :D .

Drugače pa Miran, jaz vem, da ti zmoreš delat najmanj 110%, pa si boš jutri vzel pol urce časa, nimam nič filmčkov, samo slikce :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gf
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gf »

miran napisal/-a:
janez napisal/-a:Nastalo je kar nekaj fotografij, objavljene bodo verjetno v nedeljo.
Verjetno ne, ker Miran v nedeljo dela, v torek pa ima izpit.

Se boš mogu sprogramirat na 150%, da bo še za tvojo kaj časa ostal :D
Avtoelektrika & avtodiagnostika BMW
Uporabniški avatar
janez

gf napisal/-a: Se boš mogu sprogramirat na 150%, da bo še za tvojo kaj časa ostal :D
Jah, ni da ni, naš šef je res priden, to lahko vidite po popolnoma zamenjanih slikcah na naslovni strani, saj se je v teh dneh odvilo toliko dogodkov, da tudi baterije niso več dohajale in so nam še Ločani pomagali s slikami, za kar se Andreju zahvaljujem.

Tako, da je na ogled 6 novih albumov, drugač pa ni samo Miran priden, ampak je tudi Polona, saj mi je danes skupaj s sestro Katjo in kolegico Sabino pomagala pri čiščenju listja okrog kapelice, kjer so bile ob 15. uri litanije. Če ne bi bilo njih, se mi ne bi izšlo, bi še vedno grabil, ko bi z litanijami že zaključili :grin: .

Torej, dan je bil delaven, a uspešen, vse je narejeno.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

janez napisal/-a:[Torej, dan je bil delaven, a uspešen, vse je narejeno.

LP

Janez 8-)
Res je, še manjši vsebinski popravki pri imenih galerij in bo vse popolno ...

lp, Mateja
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Odgovori