V četrtek 15.10.09 sem v mesecu požarne varnosti pripravil nenapovedano vajo za Pgd Topole. Pgd Mengeš, ki je tudi sodeloval pa je bil predhodno obveščen o vaji.
Namen vaje je bil preveriti čase od klica na 112, do proženja pozivnikov. Ter čas od alarma do izvoza prve enote.Prav tako je bil namen preveriti stanje pozivnikov.
Vaja je potekala ob cesti Mengeš - Moste na počivališču kjer je zagorel osebni avto.
Alarmiranje gasilcev je potekalo samo preko pozivnikov in poslanih SMS-ov. Pozivniki so se oglasili približno pol minute po danem obvestilu na 122. Vendar to ni realen čas saj je bila vaja v naprej napovedana. Tako je bil regijski center obveščen o času vaje, prav tako pa tudi katere enote bo aktiviral, znan pa je bil tudi že tekst na pozivniku. Približno tri minute po alrarmu smo izvozili s prvim vozilom in štirimi člani posadke, kar je nekako realen čas za Topole. Vožnja do mesta intervencije je potekala približno minuto. Ko se je vozilo vstavilo na mestu je po 9-ih sekundah že prvi napadalec pričel z gašenjem avtomobila. Drugo vozilo in dva člana sta na mesto prispela dve minuti za prvim vozilom. Ostalo moštvo je pripravilo še napad s srednjo peno in tako dokončno pogasilo vozilo. Ravno preden nam bi zmankalo vode je prispela cisterna Pgd Mengeš za napajanje.
Vajo ocenjujem kot uspešno, čeprav se je pojavila velika napaka pri izdelavi pene saj smo(sem) narobe obrnili medmešalec za peno in tako podalšali čas gašenja za kar nekaj minut.
Zadovoljen sem bil tudi s časom izvoza, ne pa tudi z udeležbo gasilcev, saj se je vaje v popldanskem času udeležilo le 6 gasilcev.
Lp Tomaž
15.10.09 - Nenapovedana vaja Pgd Topole
Re: 15.10.09 - Nenapovedana vaja Pgd Topole
Po mojem mnenju je bila vaja kar zanimiva saj sem jo cev popoldne po malem opazoval (od priprave pa do vaje) najbolj všeč mi je bila pa eksplozija rezervarja??Take mokre vaje so za gasilce zlo potrebne in poučne .
Re: 15.10.09 - Nenapovedana vaja Pgd Topole
Nastalo je tudi nekaj slik :
Kako pa so gasilci izvozili na kraj vaje pa si lahko ogledate tukaj : http://www.videogasilci.com/view/448/va ... opole.html
L.P.
Miran
Kako pa so gasilci izvozili na kraj vaje pa si lahko ogledate tukaj : http://www.videogasilci.com/view/448/va ... opole.html
L.P.
Miran