Dodatna vprašanja drugega tromesečja

Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Dodatna vprašanja za tretje tromesečje bodo zastavljena jutri, danes ni bilo časa :???: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Z majhno zamudo, pa vendarle, tukaj so vprašanja dodatnega kroga za Tomaža in Tono, ki sta imela enako število pravilnih odgovorov v šoli ABC tretjega tromesečja.

1. Opiši vsebino omarice zidnega hidranta!

2. Polnimo tlačno posodo za IDA. Navodila nas opozarjajo, da naj polnilni postopek zaradi možnosti povečanja vrednosti CO2 v polnilnem zraku v tlačni posodi ne bo prekinjen za več kot:

a) 2 minuti
b) 10 minut
c) 20 minut

3. Kaj pomeni izraz "napetost koraka"?

a) test, ki ga izvaja Inštitut za standardizacijo za tipizirane gasilske zaščitne hlače, ki morajo vzdržati obremenitev napetosti hlač v koraku v sorazmerju s težo gasilca, ki te hlače uporablja (teža gasilca po standardu je 75 kg)

b) korak, ki ga gasilec izvaja na lestvi in ne sme biti nikoli daljši od višine med posameznima klinoma lestve

c) korak, merjen v dolžini 1 m v katerem obstoji nevarnost, da skozi telo steče električni tok, če se nahajamo v območju na tleh ležečega pretrganega električnega vodnika

4. Z MB potiskamo vodo na pobočje, ki je 15 m dvignjeno od črpališča, na katerem stoji lesen objekt, ki ga moramo pogasiti. Do tja je potrebno položiti 45 m B tlačnega voda in izvesti 2 napada po C ceveh dolžine 30 m. Na ročnikih s premerom ustnika 12 mm želimo ustvariti tlak 4,5 bara.

S kakšnim tlakom mora MB potiskati vodo, da dosežemo željeno vrednost (izguba na trojaku je 0,5 bara)?

5. O kateri peni govorimo, če ima ta penilno število med 200 in 1000?

a) srednji
b) lahki
c) težki

Ja, res je, vprašanja so nekoliko težja, vendar primerna za oba kandidata, ki o gasilstvu že kar nekaj vesta.

Za pripravo odgovorov bo dovolj časa, tako, da jih po ZS pošljita do nedelje, 15. oktobra zvečer. Ali bomo že imeli zmagovalca, bomo pa videli :smile:

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Drugače pa lahko tudi ostali preizkusite svoje znanje in odgovorite na vprašanja. Po ZS seveda, da učenca ne bosta plonkala :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miran »

janez napisal/-a: Ja, res je, vprašanja so nekoliko težja
Nekoliko kar stran vzemi :evil: :evil: :evil:
Uporabniški avatar
janez

miran napisal/-a: Nekoliko kar stran vzemi :evil: :evil: :evil:
No ja, tolk hudo pa spet ni, štiri vprašanja so lažja, recimo pa, da je računanje za gasilce malo večja uganka, ampak s tole enostavno nalogo se bomo vsi nekaj naučili.

Tako, da kar korajžno :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

Odgovor Napisal/-a Tomaz »

janez napisal/-a:2. Polnimo tlačno posodo za IDA. Navodila nas opozarjajo, da naj polnilni postopek zaradi možnosti povečanja vrednosti CO2 v polnilnem zraku v tlačni posodi ne bo prekinjen za več kot:

a) 2 minuti
b) 10 minut
c) 20 minut

Janez 8-)
To vprašanje je pa reš čudno, mislim da na to vprašanje ve samo odgovor tisti, ki je dejansko polnil jeklenke, ne pa gasilci, ki uporabljajo jeklenke. Sploh pa ne vem kaj se bomo iz tega lahko naučili.........
Uporabniški avatar
janez

Tomaz napisal/-a: To vprašanje je pa reš čudno, mislim da na to vprašanje ve samo odgovor tisti, ki je dejansko polnil jeklenke, ne pa gasilci, ki uporabljajo jeklenke. Sploh pa ne vem kaj se bomo iz tega lahko naučili.........
Odgovor se nahaja v priročniku za skrbnike IDA in je zadeva kar poučna. Gre se namreč zato, da imamao gasilci radi tlačno posodo napolnjeno 100 %, zato se čaka, da se zrak ohladi, pa spet malo nažokamo, pa spet počakamo pa spet malo, tudi hladili smo jih že z mokrimi brisačami in podobno.

Ko pa prebereš, kako se tlačna posoda polni, pa začneš razmišljati, da si pravzaprav delaš škodo. Zato je, ko je posoda polna, polnenje končano, čeprav nam običajno manometer ob zaključku polnjenja pokaže vrednost 270 barov, vendar je to vrednost, ki pomeni, da je tlačna posoda (še vedno) polna.

Da povzamem, ne basat, če ne gre več :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

tomaž

Jaz jih polnim, pa še gasilec sem, ki jih nosim.. :D :D

lp

dušan :grin:
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
Tomaz

gasilec77 napisal/-a:tomaž

Jaz jih polnim, pa še gasilec sem, ki jih nosim.. :D :D

lp

Uuuuu super, saj ne bom nič hud, če mi malo namigneš.

:occasion5:
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

hehe, vredu, če greš v soboto na izlet, tko pridete k nam, pa ti pustim, da eno napolniš :grin: :grin: ( upam, da bom dobil frej šiht)

lp

Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

janez napisal/-a:Gre se namreč zato ...

LP

Janez 8-)
:D Gre se pa zato, da se kam pride - da pa gre za neko stvar, je pa čisto mogoče :D

Da ne bomo pozabili :shock:
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
janez

Mateja napisal/-a:
janez napisal/-a:Gre se namreč zato ...

LP

Janez 8-)
:D Gre se pa zato, da se kam pride - da pa gre za neko stvar, je pa čisto mogoče :D

Da ne bomo pozabili :shock:
Tudi v znanju se naprej pride :D , drugače pa je do sedaj samo Tona poslal odgovore. Pa sem vas lepo povabil, da po ZS lahko odgovore pošljete tudi ostali. N ebo sicer za nagrado, ampak svoje znanje pa le lahko preizkusite.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Tomaz

No jaz sem poslal odgovore, čeprav je eno vprašanje postavljeno zelo dvoumno. :???: :???: :???: :???: :???:

:???:
Uporabniški avatar
janez

Tomaz napisal/-a:No jaz sem poslal odgovore, čeprav je eno vprašanje postavljeno zelo dvoumno. :???: :???: :???: :???: :???:

:???:
Najbrž gre za tistega o polnenju tlačnih posod, ampak, kot sem že napisal, je vprašanje vzeto iz navodil priročnika za skrbnike IDA in bo kar točen.

Zdaj grem pa nalogo izračunat, kajti odgovori so že tu :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Evo, sem že :grin: Odgovori so prispeli, pa naj objavim najprej moje, potem pa še odgovore obeh finalistov.

1. Opiši vsebino omarice zidnega hidranta!

- ročnik s pipo (zasunom)
- tlačna C cev
- dovod vode z ventilom

2. Polnimo tlačno posodo za IDA. Navodila nas opozarjajo, da naj polnilni postopek zaradi možnosti povečanja vrednosti CO2 v polnilnem zraku v tlačni posodi ne bo prekinjen za več kot:

b) 10 minut

3. Kaj pomeni izraz "napetost koraka"?

c) korak, merjen v dolžini 1 m v katerem obstoji nevarnost, da skozi telo steče električni tok, če se nahajamo v območju na tleh ležečega pretrganega električnega vodnika

4. Z MB potiskamo vodo na pobočje, ki je 15 m dvignjeno od črpališča, na katerem stoji lesen objekt, ki ga moramo pogasiti. Do tja je potrebno položiti 45 m B tlačnega voda in izvesti 2 napada po C ceveh dolžine 30 m. Na ročnikih s premerom ustnika 12 mm želimo ustvariti tlak 4,5 bara.

S kakšnim tlakom mora MB potiskati vodo, da dosežemo željeno vrednost (izguba na trojaku je 0,5 bara)?

MB mora dajati najmanj 6,86 bara (lahko zaokrožimo na 7 barov).

5. O kateri peni govorimo, če ima ta penilno število med 200 in 1000?

b) lahki

Takole nekako so videti odgovori.

LP

Janez 8-)
Odgovori