Dodatna vprašanja drugega tromesečja
Čez komot ga nimiran napisal/-a:No Janez zdej sem pa tudi jaz odgovoru, tko da vidimo zdej![]()
![]()
No, pa dajmo najprej Miranove odgovore, ki so prišli danes, Dušan jih je poslal že prej.
1. Črpalka mora dajati 7.5 bara
2. Da ( tudi do 10 barov)
3. O razredu A
4. Poznamo 3 vrste
Evo http://www.pohorje-mirna.si/nadzhidr.htm
5. O verigi
In še Dušanovi:
1. Vprašanje:
Odgovor: 8,1 Bar
2. Vprašanje:
Odgovor: DA
Saj lahko na motorni črpalki Rosenbauer 8/8, delamo do 10 Bar.
3. Vprašanje:
Odgovor: Razred A ( les, papir, slama,tekstil, premog, guma ipd...)
4. Vprašanje:
Odgovor:
poznam 3 vrste NADzdemnih hidrantov:
- navadni nadzemni hidrant z 2 priključkoma za C cev,
- nadzemni hidrant z 2 priključkoma za C cev in enim za B cev,
- nadzemni hidrant ( super hidrant) z 2 priključkoma za B cev in enim za A cev
5. Vprašanje:
Odgovor: VERIGA
Zdaj pa še moji
1. Kolikšen tlak mora dajati motorna črpalka, če potiska vodo v 100 m dolgi tlačni cevi premera 52 mm po vzpetini na višino 30 m? Na dveh ročnikih premera 12 mm želimo imeti 4,5 bara tlaka, pretok vode na ročniku pa je 200 l/min.
Od trojaka dalje sta položeni 2 x po 1 C cev, vendar tlačnih izgub v C tlačnem vodu in trojaku NI POTREBNO IZRAČUNAVATI oz. upoštevati.
Izguba tlaka v 100 m dolgi C cevi premera 52 mm je 2,5 bara
Višinska razlika je 30 m, kar znaša dodatne 3 bare
Na koncu ročnika je potrebnih 4,5 bara
Če to seštejemo, je to 10 barov.
2. Ali bi motorna črpalka Rossenbauer 8/8, ki jo imamo v našem orodišču, zmogla opraviti nalogo, ki jo navaja prvo vprašanje?
Po novih normativih o preizkušanju MB da, vendar naša "Rozika" žal tega ne zmore, ker jo dajejo leta. Ker pa Dušan tega ne ve, se obema prizna pravilen odgovor.
3. O katerem požarnem razredu govorimo po tejle definiciji?
Požari gorljivih trdnih snovi, ki so pretežno organskega izvora in cv normalnih razmerah izgorevajo tako, da tvorijo žerjavico.
Razred A
4. Koliko vrst nadzemnih hidrantov poznaš in v čem se med seboj razlikujejo?
Razlikujemo tri vrste nadzemnih hidrantov:
1. Navadni nadzemni hidrant z dvema priključkoma za C cevi
2. Nadzemni hidrant z dvema priključkoma za C cev in enim za B cev
3. Nadzemni hidrant (super hidrant) z dvema priključkoma za B cevi in enim za A cev
5. O kašnem sistemu dobave vode na daljšo razdaljo govorimo, če vodo dobvaljamo na požarišče preko sistema motornih črpalk na način, da so B cevi od prve črpalke speljane do sesalnega grla naslednje črpalke, od druge črpalke naprej pa iz B tlačnega izliva do naslednje črpalke?
Govorimo o zaprtem sistemu dobave vode v verigi.
Rezultat je zopet neodločen, čeprav mi tistile Miranovi hidranti niso čisto jasni, a če jih navaja proizvajalec, naj bo
še v tolažbo. Pri določanju 100 m tlačnega voda sem pomotoma vpisal premer 52, kar je premer C cevi. Tu moram posebej poudariti, da se voda po C cevi na takšne razdalje ne dovaja zaradi prevelikih tlačnih izgub, vendar bi ob kandidata kljub temu morali pravilno izračunati tlak na MB. Za to ni bilo potrebnega nobenega dodatnega računanja, saj sta izgubo v 100 m cevi izračunala že v odgovoru prejšnega kroga, potrebno je bilo samo še prišteti znane podaztke iz naloge.
še glede verige. Imamo zaprti in odprti sistem, zato je bilo v vprašanju tudi poudarjeno, kako so speljane cevi. Pri odprtem sistemu se namreč voda dovaja v bazen, od tam pa jo naslednja črpalka črpa in potiska naprej do naslednje.
Torej, oba sta pravilno odgovorila (drugi je pogojno pravilen
Se nadaljuje, ampak nova vprašanja bodo verjetno šele jutri.
LP
Janez
janez napisal/-a:Zdaj pa še mojimiran napisal/-a:No Janez zdej sem pa tudi jaz odgovoru, tko da vidimo zdej![]()
![]()
![]()
1. Kolikšen tlak mora dajati motorna črpalka, če potiska vodo v 100 m dolgi tlačni cevi premera 52 mm po vzpetini na višino 30 m? Na dveh ročnikih premera 12 mm želimo imeti 4,5 bara tlaka, pretok vode na ročniku pa je 200 l/min.
Od trojaka dalje sta položeni 2 x po 1 C cev, vendar tlačnih izgub v C tlačnem vodu in trojaku NI POTREBNO IZRAČUNAVATI oz. upoštevati.
Izguba tlaka v 100 m dolgi C cevi premera 52 mm je 2,5 bara
Višinska razlika je 30 m, kar znaša dodatne 3 bare
Na koncu ročnika je potrebnih 4,5 bara
Če to seštejemo, je to 10 barov.
2. Ali bi motorna črpalka Rossenbauer 8/8, ki jo imamo v našem orodišču, zmogla opraviti nalogo, ki jo navaja prvo vprašanje?
Po novih normativih o preizkušanju MB da, vendar naša "Rozika" žal tega ne zmore, ker jo dajejo leta. Ker pa Dušan tega ne ve, se obema prizna pravilen odgovor.
Ja čaki Janez to pa ne bo držalo kar si napisal.
Kot si verjetno že ugotovoli si malo zaj.... nalogo, pri prvi si napisal da se ne upoštevajo tlačne izgube na C vodu in trojaku. Vod do trojaka je bil C
Noooo po tem je Miranov izračun čisto pravilen.
Kar se pa tiče naše rozike, pa kar lepo da od sebe 10 barov
Mislim, da bi bilo pošteno, da miranu priznaš odgovor, a veš kolk sm se namuču s to nalogo
Ja Janez lahko bi priznal svojo napako in priznal meni pravilen rezultat pri prvi nalogi, saj je bilo res prav lepo napisano, da tlačnih izgub v c ceveh ni potrebno upoštevati.
Če bi lepo pisalo, da se od trojaka naprej ne upošteva, bi bil moj rezultat 100% 10 barov, tako pa sem zaradi teksta odgovoril s 7.5 bari.
Kaj pa ti Dušan praviš nato ??

Če bi lepo pisalo, da se od trojaka naprej ne upošteva, bi bil moj rezultat 100% 10 barov, tako pa sem zaradi teksta odgovoril s 7.5 bari.
Kaj pa ti Dušan praviš nato ??
Na Miranov protest sem šel še enkrat gledat nalogo, do trojaka gre tlačni vod premera 52, od trojaka naprej se pa omenjajo C cevi.Tomaz napisal/-a: Vod do trojaka je bil C
Kar se pa tiče naše rozike, pa kar lepo da od sebe 10 barov
Nalogo sem zaj... samo v tem, ker je bila taktično nepravilna, vendar to ne vpliva na izračun naloge.
Drugo kar pa je, kadar boste imeli čas, položite cevovod tako, kot piše v vprašanju, potem šele piši, da naša Rozika to zmore.
10 barov zmore na črpališču, 1 B cevi i trikrat po 1 C cevi, potem se pa počasi neha.
LP
Janez
No, tegale pa še prebral nisem dobrogasilec77 napisal/-a:Mislim pa, da to tudi ni fer, ker v drugem krogu bom pa jaz janeza vprašal, če mi reši nalogoTomaz napisal/-a:[Mislim, da bi bilo pošteno, da miranu priznaš odgovor, a veš kolk sm se namuču s to nalogo![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lp
dušan
LP
Janez
Vsi se motimo in je to človeško.
Predlagam še finalni sklop samo dveh ali treh vprašanj. Vparašanja naj bodo opisna in na koncu bo komisija Ravnatelj in Dekan ocenila oba kandidata.
Naj dam samo primer vprašanja: Kaj veš o plinu acitelenu in kakšne nevarnosti nam predstavlja kadar je zajet v požaru.
Odgovor naj bo kratek in jedernat. Nakladanje bomo takoj prepoznali.
Lp dekan

Predlagam še finalni sklop samo dveh ali treh vprašanj. Vparašanja naj bodo opisna in na koncu bo komisija Ravnatelj in Dekan ocenila oba kandidata.
Naj dam samo primer vprašanja: Kaj veš o plinu acitelenu in kakšne nevarnosti nam predstavlja kadar je zajet v požaru.
Odgovor naj bo kratek in jedernat. Nakladanje bomo takoj prepoznali.
Lp dekan
ni nam lahko
Mislim, da je to dober predlog, bom jutri pripravil tri vprašanja, potem bomo pa videli, kako bo. In naj se za odgovore potrudi vsak sam (četudi z googlomoskar napisal/-a:Vsi se motimo in je to človeško.
![]()
LP
Janez
Evo, pa poskusimo, vprašanja so povzeta iz realnih situacij.
1. Na gradbišču polagajo izolacijski material s pomočjo plinskega gorilnika, ki je s cevjo povezan z jeklenko. Zaradi dotrajanosti cevi pride do vžiga plina, cev zgori, plin uhaja skozi ventil jeklenke in močno gori. Kaj boš storil?
2. Zagorelo je na tekstilnem stroju za odbdelavo bombaža. Stroj stoji v proizvodni hali z armirano betonsko konstrukcijo, v hali se nahajajo tudi pločevinaste komore. Na obeh površinah se nabira bombažni prah. Kakšne nevarnosti pretijo, če bi se požar širil in na kaj moramo posebej paziti gasilci, ko se lotimo gašenja v takšnem prostoru?
3. Tegale bom pa kar skopiral: Kaj veš o plinu acetilenu in kakšne nevarnosti nam predstavlja kadar je zajet v požaru?
Pa še rok za rešitev:
sobota, 15. julij do 12.00 ure
LP
Janez
1. Na gradbišču polagajo izolacijski material s pomočjo plinskega gorilnika, ki je s cevjo povezan z jeklenko. Zaradi dotrajanosti cevi pride do vžiga plina, cev zgori, plin uhaja skozi ventil jeklenke in močno gori. Kaj boš storil?
2. Zagorelo je na tekstilnem stroju za odbdelavo bombaža. Stroj stoji v proizvodni hali z armirano betonsko konstrukcijo, v hali se nahajajo tudi pločevinaste komore. Na obeh površinah se nabira bombažni prah. Kakšne nevarnosti pretijo, če bi se požar širil in na kaj moramo posebej paziti gasilci, ko se lotimo gašenja v takšnem prostoru?
3. Tegale bom pa kar skopiral: Kaj veš o plinu acetilenu in kakšne nevarnosti nam predstavlja kadar je zajet v požaru?
Pa še rok za rešitev:
sobota, 15. julij do 12.00 ure
LP
Janez