Obisk počitniških varovancev

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Obisk počitniških varovancev

Odgovor Napisal/-a janez »

Danes smo z gasilskim vozilom GVV-2 obiskali mladino v počitniškem varstvu, ki ga v poletnih mesecih organizira mladinski center Kotlovnica iz Kamnika.

Kako smo se tam znašli (na prepovedanem območju :D ), bom razložil. Pri varstvu namreč sodeluje tudi naša Tjaša in, ko je pogovor z otroki nanesel na gasilce, potem do obiska ni bilo več daleč :grin: .

Res je, da smo se dlje časa pripravljali, pa ujeli ne preveč pravi trenutek, saj nam je ravno danes nafgajal dež. Ampak, gasilci smo iznajdljivi, pa se je vse izteklo več ali manj po planu.

Otroci in vzgojiteljice so nas na začetku prav lepo sprejeli in nam že kar takoj izročili darilo v obliki risbice, na katerem je seveda gasilski motiv.

Ker so se oblaki kopičili, smo kar takoj predstavili gasilsko vozilo od kabine s šoferjem in sovoznikom z vklopom intervencijskih luči in siren, potem smo pogledali prostor za moštvo z napravami za zaščito dihal, nato pa še zadnji del vozila z opremo, orodjem in črpalko.

Povezali smo se z ReCO Ljubljana, odkoder so nam spožili poziv, na podlagi katerega smo praktično pokazali, kaj stori gasilec po prejemu poziva, se pravi, pride v gasilki dom, se obleče v zaščitno obleko in sede v vozilo. Dodali smo še opremljanje z izolirnim dihalnim aparatom, tako, da so otroci lahko videli celotno zaščito gasilca.

Nato smo malo improvizirali, saj je pričelo deževati, a nam je prav prišel nastrešek kolesarnice, kjer smo postavili vedrovko in tarčo, katero so mladi nadobudneži brez težav vsakič podrli s stojala.

Nato je bilo na vrsti še rokovanje z visokotlačno cevjo in ročnikom (manjši premer), katerega so varovanci prav tako z zanimanjem preizkusili.

Sledilo še obvezno skupinsko fotografiranje, nato pa čas za vprašanja in klepet. Bilo je res zanimivo, saj je mlade marsikaj zanimalo, veliko pa so že sami vedeli povedati o nevarnosti ognja in naprav, ki lahko povzročijo nesrečo.

In kar je pohvalno, prav vsi so vedeli, na katero številko je potrebno poklicati, če pride do nesreče. In to je 112, da boste vedeli tudi ostali, kajti vse prevečkrat se zgodi, da ljudje še vedno kličejo 113, s tem pa se zaradi prevezav in posredovanja podatkov izgublja dragocen čas, ki ga gasilcem v intervenciji vedno primanjkuje.

Takole smo se postavili pred objektiv:

Slika

Več slikc pa je tukaj:

http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=352

LP

Janez 8-)
Odgovori