Poročilo o delu maldine v letu 2006

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Poročilo o delu maldine v letu 2006

Odgovor Napisal/-a janez »

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA MLADINO PGD TOPOLE ZA LETO 2006

Leto 2006 je bilo na področju dela z mladimi zelo razgibano, saj so se različne aktivnosti odvijale preko celega leta, doseženi pa so bili tudi odlični tekmovalni rezultati tako na nivoju zveze, regije kot tudi na državnih tekmovanjih.

Tudi za leto 2006 se lahko pohvalimo, da smo v okviri tekmovanja GZ Mengeš za mladino že drugo leto zopet sodelovali s štirimi ekipami, kar je seveda nadvse spodbudno za nadaljne delo na področju z mladimi. Tega v preteklem letu ni bilo malo, kar bo razvidno iz poročanja o naslednjih dogodkih:

14. 01. Bogata snežna odeja je zagotovila uspešno izvedbo sankaškega tekmovanja, na katerem je vedno več mladih udeležencev, ki se z veseljem udeležujejo tovrstne tradicionalne zimske prireditve.

24, 02. Pustne delavnice so bile tudi tokrat številčno obiskane, na njih pa so mladi ustvarjali izdelke na pustno tematiko, tako so nastajali zanimivi klovni in maske iz različnih materialov, najmlajši pa so se zabavali s pobarvankami.

25. 02. Maškarada je vedno bolj obiskana, saj je bilo tudi tokrat udeleženih preko 20 mladih, pridružili pa so se jim tudi starejši, tako, da je bila povorka po vasi prav zanimiva, potem je v gasilskem domu sledila predstavitev mask in podelitev nagrad najbolj izvirnim maskam, vsi udeleženci pa so sodelovali tudi na tomboli.

28. 02. Pustni kres je prav tako ena od tradicij vasi, ki smo ga tudi v preteklem letu pripravili za najmlajše, seveda pa je to tudi priložnost, da se ob starem običaju srečajo vsi ostali vaščani in vaščanke.

25. 03. Mladi so se v organizaciji GZ Mengeš udeležili kinopredstave v Koloseju Ljubljana z naslovom Čudežno potovanje. Zaradi zanimanja mladih bomo takšno takšno obliko dela skušali zagotavljati tudi v bodoče.

01. 04. Da so se mladi pripravljeni vključiti tudi v delovne akcije, so dokazali z udeležbo na vsakoletni čistilni akciji, kjer so se pridružili starejšim udeležencem in enakovredno pripomogli k lepšemu videzu kraja.

02. 04. Vedno več mladih se vključuje v pohodništvo, tako tudi na tokratnem pohodu na Rašico niso manjkali, da bi jih v to obliko koristne rekreativne dejavnosti vključili čim večje število, se bomo trudili tudi vnaprej.

08. 04. Naši mladi predstavniki so nas uspešno zastopali na orientacijskem tekmovanju GZ Mengeš, kjer sta ekipi v kategoriji mlajši pionirji zasedli 1. in 4. mesto, v kategoriji starejših pionirk pa 2. mesto, s tem sta se dve ekipi uvrstili v nadaljne tekmovanje na nivoju regije.

08. 04. Izdelovanje cevtnih butaric je prav tako postala ena od tradicij, ki se je mladi številčno udeleležujejo. V ta namen jim pripravimo ves potreben material od zelenja, palic do vrvi, mladi ustvarjalci pa z veliko vnemo izdelajo tudi po več butaric.

13. 04. Na velikonočni delavnici se prav tako že več let zbirajo mladi, ki pokažejo vso svojo ustvarjalnost z barvanjem pirhov z različnimi tehnikami, prav tako pa izdelujejo ostale okrasne predmete, ki so primerni za to obdobje.

23. 04. V lepem pomladanskem vremenu so se mladi pridružili staršem in skupaj smo preživeli čudovit dan ob pohodu na Govejek in Osojnik, čeprav nas je ob povratku malo preganjala ploha, ki pa ni skazila dobrega pohodniškega občutja.

06. 05. Regijsko srečanje DMG je bilo tokrat v Šmartnem v Tuhinju, v tekmovalnem delu pa smo nastopili z dvema ekipama v kategoriji mlajših pionirjev. Prva ekipa v sestavi Anja, Rok in Miha je z odličnim nastopom zasedla 2. mesto in se z rezultatom uvrstila na državno tekmovanje.

11. 06. Orientacijsko tekmovanje regije Ljubljana III je bilo tokrat organizirano v Loki, udeležili smo se ga z dvema ekipama, kjer je mlajša skupina zasedla 10., starejša pa 5. mesto. Tu je sicer prišlo ob zaključku tekmovanja do neupravičene diskvalifikacije ekipe, na kar se je GZ Mengeš pritožila na Svet regije Ljubljana III, tako, da je ekipa uradno uvrščena na rezultatni listi.

26. 06. V okviru GZ Mengeš je vsako društvo izvedlo zanimivo veščino za naziv “Kolesar”. V našem društvu se je usposabljanja, ki je trajalo teden dni, udeležilo 10 mladih, pri tem so spoznavali prometno signalizacijo, pravilno opremljeno kolo, vožnjo po cesti, krpanje zračnice, ob zaključku pa je sledil praktični izpit s spretnostno vožnjo po poligonu in teoretični del z računalniškimi testi. Preverjanje so vsi udeleženci uspešno opravili, sledil je še prijetnejši del in sicer izlet z relacijsko vožnjo do Križa in Komende, ob povratku pa je poveljnik GZ Mengeš vsem udeležencem tečaja podelil diplome in značke kolesarja.

23. 09. V Športnem parku Topole je potekalo tekmovanje mladine GZ Mengeš, kjer so vse ekipe dosegle dobre rezultate. Tako so pionirke zasedle 2. mesto, pionirji 3., mladinke in mladinci pa oboji 1. mesto, z rezultatom pa so se mladinke uvrstile na državno tekmovanje. Druženje smo tudi tokrat zaključili s piknikom ob studenčku, kjer so nam na pomoč priskočili tudi starši, katerim gre seveda tudi letos zahvala, da so nam zaupali otroke v varstvo in jih na treninge in tekmo vozili tudi iz sosednjih krajev.

24. 09. V družbi starejših pohodnikov so se mladi udeležili celodnevnega pohoda na Debelo peč, ki ga je tudi najmlajša udeleženka v starosti 4. let uspešno prestala.

29. 09. V Nazarjah je potekalo dvodnevno srečanje ekip DMG, kjer je nastopila tudi ekipa našega društva, ki je kljub temu, da ji športna sreča ni bila najbolj naklonjena, solidno nastopila in se domov vrnila z medaljami in priznanjem za dosežen uspeh.

08. 10. Višek tekmovalne sezone se je odvijal v Slovenski Bistrici, kjer je potekalo državno tekmovanje mladinskih enot za kvalifikacije na olimpijado v letu 2008. Na njem so nastopile tudi naše mladinke in časovno dosegle enega izmed najboljših rezultatov, vendar se je v nastop prikradlo tudi nekaj napak, tako, da uvrstitev v dodatne kvalifikacije ni uspela, kar pa mladink ni preveč potrlo, kar dokazuje, da bodo dobre tekmovalke tudi vnaprej, tako v mladinskih, nekatere pa tudi že v članskih vrstah.

11. 10. Na OŠ Mengeš je potekal jesenski piknik, kjer se posamezne dejavnosti, med njim tudi gasilska, predstavi učencem in njihovim staršem. Tokrat sta pri predstavitvi sodelovali tudi naši mladinki Manca in Nina, ki sta prikazali delo z vedrovko in navezavo vozlov, obisk pa je bil zelo dober in učenci so z veseljem sodelovali.

21. 10. V sklopu GZ Mengeš je bila organizirana tradicionalna letna strokovna ekskurzija, tokrat smo obiskali Idrijo in si v splošnem delu ogledali muzejski del rudnika, v strokovnem delu pa smo obiskali idrijske gasilce, ki so nam predstavili dela in naloge društva ter razkazali opremo in tehniko, s katero razpolagajo.

24. 10. V našem društvu smo, tokrat prvič za celotno zvezo, organizirali kviz gasilske mladine. Rezultati naših ekip so bili zelo dobri, saj je v kategoriji mlajših ekipa Topol zmagala, ostali dve pa sta zasedli 4. in 5 mesto, prav tako je zmagala tudi ekipa v kategoriji starejših pionirjev.

27. 10. V aktivnosti meseca oktobra so se dejavno vključili tudi najmlajši in z zanimanjem spremljali program, ki smo ga pripravili ob dnevu odprtih vrat. Še posebej jih je zanimalo gašenje ognja z gasilniki, v čemer so se lahko tudi sami preizkusili.

27. 10. Isti dan nas je ekipa mlajših pionirjev zastopala na kvizu regije Ljubljana III na Križu, kjer nas je ekipa v postavi Gabi, Rado in Miha razveselila z osvojenim 2. mestom, ki je vodilo naprej na državno tekmovanje.

28. 10. Najdaljšo tradicijo delavnic imajo vsekakor buče, iz katerih mladi ustvarjajo različne oblike strahov za noč čarovnic, ki jih potem razstavijo doma, prav tako pa z bučami okrasijo celo vas. Letos se je oblikovalo preko 90 buč, ki so tokrat, za razliko od preteklih let, ostale cele in niso bile plen vandalov.

25. 11. V Dravogradu je bilo srečanje mladih, ki so se pomerili v znanju na državnem gasilskem kvizu. Naša ekipa, ki se je kvalificirala na to tekmovanje, je zasedla solidno 20. mesto, kar je najboljši dosežek ekip v okviru GZ Mengeš v tej obliki tekmovanja.

05. 12. V sodelovanju s KD Franc Jelovšek je naše mlade tudi letos obiskal Miklavž, tokrat ponovno v naravnem okolju pri studenčku. Druženje z Miklavžem je bilo izredno prijetno, saj so bili navdušeni vsi udeleženci, od najmlajših, ki so lepo sodelovali in z veseljem sprejeli darilo, do staršev, ki jim je Miklavž prav tako namenil vzpodbudni nagovor za vzgojo otrok.

15. 12. Mladi so se še zadnjič v tem letu zbrali na prednovoletni ustvarjalni delavnici, kjer so izdelovali novoletne voščilnice za domače in svoje prijatelje, izdelali pa so tudi dovolj voščilnic za potrebe društva in GZ Mengeš.

S tem je bilo tudi zaključeno bogato leto dela z našo mladino, katero je treba pohvaliti za njihovo prizadevnost, prav tako pa prizadevnost vseh tistih, ki so v posameznih programih sodelovali, to pa so predvsem starši, mentorji in tisti posamezniki v društvu, ki mladim vedno priskočijo na pomoč pri njihovem delu in ustvarjalni ter tekmovalni dejavnosti.

Poročilo je nekoliko daljše in bolj natančno opredeljuje posamezne aktivnosti predvsem iz razloga, ker se v zadnjem letu občasno pojavljajo dvomi v ustreznost programov in dela pri vzgoji mladih gasilcev. Morda res niso vrhunski, vendar se tisti, ki z mladino delamo, trudimo po najboljših močeh, rezultati pa kažejo, da s takšnim delom velja nadaljevati tudi v bodoče. Tisti, ki mislijo drugače, pa se nam lahko pridružijo in z dejanji kakšno stvar spremenijo tudi na bolje.
Odgovori