16. september 2023 - Gasilska noč za mladino PGD Topole

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4728
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

16. september 2023 - Gasilska noč za mladino PGD Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Po kratkih, ampak veselih počitnicah, se je naša mladina vrnila v šolske klopi, s tem pa tudi gasilke dejavnosti. Ker se tekmovanja vse bolj približujejo smo z vajami začeli malo drugače in za našo mladino v soboto, 16. septembra 2023 organizirali družabno noč v gasilskem domu v Topolah. Ekipa mentorjev je pod vodstvom predsednika za delo z mladimi pripravila zelo pester program s poučnimi vsebinami, kjer so mladi obnovili že pridobljeno znanje, naučili pa tudi kaj novega.

Zbrali smo se ob 17. uri, ko je bila mladina razporejena po sobah gasilskega doma, kjer so si pripravili prostor za spanje. Nato je ponovno sledil zbor, kjer so bili udeleženci seznanjeni s hišnimi pravili in programom dejavnosti. Pri tem so bili mladinci in pripravniki razporejeni v nočno dežurstvo, opremljeni s pozivniki in pripravljeno osebno zaščitno opremo za primer intervencije, katere bi se udeležili skupaj z operativno enoto po skritem scenariju, pripravljenim za nočno presenečenje.

V nadaljevanju so mentorji pripravili nekaj prikazov možnih nevarnosti in ukrepanje v takšnih primerih, med njimi, kako pogasimo goreče olje, s posebnim poudarkom, da to ne sme biti voda, ampak ožeta mokra krpa ali drugo priročno sredstvo, ki zaduši plamen. V gašenju so se preizkusili tudi z uporabo ročnih gasilnikov, sledil pa je še prikaz nevarnosti eksplozije plinske kartuše ob morebitnem pregrevanju v primeru požara. Ker je voda najbolj razširjeno gasilno sredstvo, je sledila predstavitev vodnih armatur in opreme za dobavo vode, katere so praktično preizkusili, naučili pa tudi, kako se iz hidrantnega omrežja napaja cisterna gasilskega vozila.

Po zaključku predstavitev je bila na vrsti večerja, kjer smo se okrepčali s hrenovkami in čevapčiči, nato smo se zbrali v veliki sejni sobi in se pripravili na gasilski kviz s tremi tematskimi sklopi, ki so jih reševale ekipe s po tremi člani. Prva tema je bilo iskanje besed od 5 do 0, druga odgovori na vprašanja po sistemu a, b, c, tretja pa drži – ne drži, kjer je bilo potrebno povedati, ali je trditev pravilna ali napačna. Mladi so kljub nekaterim težjim vprašanjem pokazali veliko mero gasilskega znanja, tako, da tudi mentorji pri ocenjevanju nismo imeli pretežkega dela.
Za večerno sprostitev je sledil še ogled mladinskega filma, ob katerem smo grizljali čips, po koncu filma pa umivanje zob in namestitev v improvizirana ležišča za nočni počitek, katerega pa je za mladince in pripravnike sredi noči prekinilo bujenje in pripravo na dogodek, za katero so bili obveščeni ob 23.35 preko Regijskega centra za obveščanje preko pozivnika z izpisom obvestila: »Vaja-požar brunarice-vaja!« Mladi gasilci so se rutinirano opremili z osebno zaščitno opremo, posedli v tovornjak in odhiteli na mesto požara. Vodja enote je po ogledu kraja odredil napad za gašenje z vodo, poskrbel za zavarovanje požarišča in pripravo opreme za razkopavanje ob končnem gašenju. Da bi preprečili morebitni kasnejši vžig, je enota požarišče prekrila še z gasilno srednje težko peno. Po uspešni pogasitvi požara je sledilo pospravljanje opreme in skupinsko fotografiranje, nato pa vrnitev v orodišče in počitek do jutranjih ur.

Po bujenju ob 7. uri nas je čakala jutranja telovadba, najprej sprehod do kapelice sv. Lucije, kjer smo razgibali vse dele telesa, nato je sledil pohod preko Pleše do topolskega bajerja. Sveži in razgibani smo postali lačni in se vrnili v gasilski dom, kjer je že takoj, ko smo stopili skozi vrata, zadišalo po cesarskem pražencu, katerega smo z užitkom pojedli. Sledilo je pospravljanje postelj in čiščenje prostorov.

Lepo vreme nas je zvabilo na igrišče, kjer so se mladi preizkusili v različnih zabavnih igrah. Tričlanske ekipe so se tako pomerile v igri tri v vrsto, kjer so morali pravilno razporediti sličice z gasilsko opremo, z gasilskimi cevmi so podirali keglje, se pomerili v hitrostnem zvijanju tlačne cevi in preizkusili hitrost pri vaji z vedrovko. Po zaključku zabavnega tekmovanja je mentorje čakalo seštevanje točk, ki so jih dosegle posamezne ekipe, ta čas pa so mladi izkoristili še za igro z žogo med dvema ognjema.

Ko so bile točke preštete smo se odpravili v gasilski dom, kjer je sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrad za najbolje uvrščene ekipe.
S tem je bilo tudi konec noči v gasilskem domu, sledilo je slovo in odhod domov, kamor vsi skupaj odhajamo z večjim znanjem in izkušnjami, ki nam bodo prišla prav tako pri naslednjih srečanjih kot tudi v življenju.

Hvala mladim, da so se v tako velikem številu udeležili srečanja, hvala pa tudi mentorjem, ki so pripravili in vodili program: Žiga Kobold, Patricija Filipič, Blaž Aleš, Miha Špruk, Mitja Petrič, Primož Mejač in Klemen Filipič, ki je s pripravo hrane poskrbel, da nihče od udeležencev ni ostal lačen.

Povzeto po poročilu predsednika Komisije za mladino Žiga Kobolda
Janez :mozilla_cool:

Še povezava na galerijo fotografij: https://www.pgd-topole.si/galerija/inde ... egory/1058

Besede predsednika Komisije za mladino:
Vesel sem, da mladi aktivno sodelujejo na vseh dogodkih, ki jih pripravljamo topolski gasilci, pa naj so to različna tekmovanja, delavnice, izleti, tabori mladine in druge dejavnosti, saj s tem spoznavajo in sklepajo nova prijateljstva in krepijo nivo splošnega znanja, ki jim bo koristil skozi življenje. Pomembno je, da mladina ostaja v gasilskih vrstah in s tem nadaljuje dolgoletno tradicijo gasilstva na slovenskem. S takšno zavzetostjo se nam ni bati, da ne bi imeli v prihodnje dobro izurjen operativni kader, ki bo pomagal soljudem in nadaljeval gasilsko tradicijo še naprej. Zato sem zelo ponosen, da sem del tako pomembne in velike zgodbe, ki se gradi z mladino PGD Topole.
Žiga Kobold
Odgovori