Veščina kolesar

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Veščina kolesar

Odgovor Napisal/-a janez »

Pa se je pričelo tudi uposabljanje, ki je bilo sicer predvideno za pomladanski termin, pa jo je enkrat zagodlo vreme, drugoič neprimeren čas, pa spet pomanjkanje časa. No, sedaj so počitnice, na morje se gre šele v juliju in ni več izgovorov. Res je malo vroče, no delo se začne najprej v garaži, kjer je nekoliko hladneje, potem pa še malo zunaj, kjer vožnja kar lepo prija, saj vetrič prijetno osvežuje kolesarje.

Za prvi dan smo bili kar pridni, najprej smo si ogledali kolo, kakršno lahko sodeluje v prometu. Potem so kolo mladi podrobno opisali in vsi so vedeli, kakšno nujno opremo mora kolo imeti, če se hočemo z njim peljati po cesti.

Nato so bili na vrsti "tehnični pregledi" vozil udeležencev usposabljanja in pokazalo se je, da so nekateri opremljeni celo nadstandardno, kar je zelo spodbudno.

Nato je sledil prvi odmor za osvežilno pijačo, nato pa malo teorije, kjer smo se spoznali s prometnimi znaki za nevarnost in znaki za izrecne odredbe. Sicer so bili v planu samo prvi, no udeleženci znake poznajo na pamet, tako, da smo lahko že obdelali drugo grupo, seveda pa bomo vsak dan znake ponavljali, jutri papridejo na vrsto še znaki za obveznost in znaki za obvestila.

Potem je bila na vrsti prva vožnja s kolesi po topolskih ulicah, najprej do športnega parka, kjer smo izvajali vajo vožnje v krogu v obe smeri in pa vožnjo naravcnost z nakazovanjem smeroi desno ali levo. Iz športnega parka smo se zapeljali proti vasi, kjer nas je čakal prvi "stop" znak, kjer smo v križišču zavili desno in nato na naslednjem križišču s pravilno nakazano smerjo v slepo ulico, od tam pa nazaj do drugega "stop" znaka, zaustavitve na točki vidljivosti, zavoj v desno proti vasi in še enkrat desno do avtobusne postaje, od tam pa nazaj do gasilskega doma.

Programa je bilo ravno za dve šolski urici in tako bomo nadaljevali do petka, ko bo na vrsti preizkus znanja in sicer spretnostna vožnja na poligonu in pa teoretični del, testiranje na računalniku.

Vmes bo seveda tudi relacijska vožnja na 10 km, kjer se bo ocenjevala discipliniranost mladih voznikov v prometu z upoštevanjem vseh prometnih predpisov, ki jih morajo udeleženci v prometu obvladati.

Za prbvi dan so tečajniki dobili že tudi nalogo in sicer sliko kolesa, na katerem je potrebno pobarvati z rdečo barvo vso važno opremo na kolesu, če bo čas, pa lahko pobarvajo celo kolo v barvi svojega kolesa.

Tako je minil prvi dan, kako bo vnaprej, pa bomo sproti poročali.

LP

Janez 8-)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

:) :)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Drugo srečanje je za nami in bilo je kar pestro, saj je prišlo še pet novih kandidatov za kolesarja. Zato smo na hitro ponovili sestavne dele kolesa in pravilno opremljenost, pri čemer so pomagali mladi tečajniki, ki so snov obvladali že včeraj, prav tako pa smo ponovili prometne znake za nevarnost in izrecne odredbe, na novo pa pregledali in spoznali znake za obveznost.

V ta namen je bila za mlade pripravljena pobarvanka s praznimi shemami prometnih znakov, v katere bodo doma do četrtka vrisali ozanke tistih prometnih znakov, ki so pomembni za kolesarje.

Nato smo se s kolesi zopet zapeljali do športnega parka, kjer so vsi opravili preizkus krožne vožnje v levo in desno, nato pa preizkusilil zaviranje s prvo zavoro, pa z zadnjo, pa z obema, vmes pa nakazovali smer in skušali voziti naravnost.

Sledila je še relacijska vožnja, tolrat do betonarne Hidrotehnik, kjer smo se spoznali z znakom "Ustavi" in črto, kjer je potrebno obvezno počakati. No, ugotovili smo, da bo tu potrebno še kar nekaj vaje, saj je bila naloga zahtevna. Pripeljati je bilo namreč potrebno v križišče in pred tem nakazati smer, ustaviti na črti, pregledati križišče in nato zaviti v desno. Malo komplicirano, ampak vse to bomo ponovilitudi na relacijski 10 km dolgi vožnji, kjer bomo skušali prevoziti čimveč podobnih križišč, seveda pod buudnim očesom spremstva.

Jutri bo zanimiv in deloven program, saj bo prišel vodja kolesarske sekcije Boštjan, ki bo mladim nadobudnežem pokazal, kako se zakrpa zračnica, potem pa bodo to poizkusili tudi mladi kolesarji.

Sledila pa bo relacijska vožnja, verjetno proti Suhadolam.

Več o dogajanjih pa spet jutri.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Bobby
Prispevkov: 374
Pridružen: Ne Avg 07, 2005 2:55 pm
Kraj: PGD Jarše - Rodica, Srednje Jarše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bobby »

Vse pohvale organizatorjem in mentorjem tega tečaja, vendar bi mogoče pripomnil samo to, da bi mladim kolesarjem zagotovili čelade saj kakor je razvidno iz slik čelade ne nosijo vsi....tako bi jih tudi navajali na vzgojo in vsakokratno uporabo čelade, ko bi se recimo vozili s kolesom.

...samo predlog :D

lp :grin:
Slika

......in to grize me naprej v zmago zrem a ti ob meni a naslednji dan vse je to zaman ko boli o tebi ni niti sledu......

Bobby
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Bobby napisal/-a:Vse pohvale organizatorjem in mentorjem tega tečaja, vendar bi mogoče pripomnil samo to, da bi mladim kolesarjem zagotovili čelade saj kakor je razvidno iz slik čelade ne nosijo vsi....tako bi jih tudi navajali na vzgojo in vsakokratno uporabo čelade, ko bi se recimo vozili s kolesom.

...samo predlog :D

lp :grin:


Hvala za opozorilo, je že upoštevano, saj so danes že vsi udeleženci vozili s čeladami, razen (khm :???: ) spremstva, kar ni ravno za zgled, vendar pa se bomo zanesljivo vsi ustrezno opremili za 10 km turo, tudi z rumenimi brezrokavniki, za vsak slučaj bomo s seboj vzeli prometne loparčke, če bo potrebno umirjati promet, obvestili pa bomo tudi policijo, da bi mogoče malo postala na trasi (če jim seveda ne bo prevroče).

Relacijska je tudi najtrši oreh, vendar smo se danes že dogovorili, da gre v spremstvo 1 mentor na tri mlade kolesarje, poleg tega pa dodatna mentorja vozita na čelu in koncu kolone, zadnji bo imel tudi tablo na zadnjem delu kolesa z opozorilom, da je na cesti kolona mladih kolesarjev.

Jo vozniki kar upoštevajo in primerno zmanjšujejo hitrost, večji problem je s fuzbalerji v športnem parku, ki jim ni jasno, da se morajo za 15 minut umakniti s ploščadi. Je treba kar malo glas povzdigniti, da je vsem jasno, za kaj se gre.

Pač, fuzbalerska inteligenca :lol: :mad: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Kot je bilo načrtovano, so se danes mladi kolesarji spoznali tudi z zahtevnejšim opravilom, ki nas lahko doleti med vožno s kolesom in sicer krpanje zračnice. V ta namen nam je podjetje špica, ki ima v Mengšu delavnico za popravilo koles, odstopilo nekaj dobro preluknjanih zračnic :D.

Pridružil se nam je tudi Boštjan Dacar, ki se na krpanje zračnic dobro spozna, saj ga tudi to opravilo včasih doleti na njegovem kolesu. Najprej je pokazal, kakose ugotovi poškodba, kako očisti površino, namaže z lepilom, nato se počaka primeren čas, da se lepilo osuši in nato na zračnico pritisne pripravljena zaplata (flika, da boste vsi razumeli :D ). Nato so se z delom spopadli še mladi kolesarji, katerim je šlo tako dobro od rok, da je bilo tračnice še dodatno prebosti in so namestili tudi po tri zakrpe.

Vmes smo pregledali tudi domače naloge in čeprav je zanje čas še do jutri, je večina nalogo že izdelala in to zelo lično, kar bomo tudi dokumentirali s fotografijami.

Po opravljenem praktičnem delu smo se lepo zahvalili Boštjanu, da si je vzel čas in nas naučil koristnega opravila, nato pa smo se zopet podali na vožnjo, tokrat skozi več križišč, kjer smo spreminjali smeri, največ z zavijanjem v levo. Tako smo se zapeljali do novih prostorov podjetja Zora, kjer smo na neprometni cesti izvajali vaje zavijanja, vožnjo z eno roko, nakazovanje smeri v levc in desno ter pogledom nazaj, skratka, vse elemente, ki jih kolesar mora obvladati za varno vožnjo.

Nato smo se mimo Hidrotehnika počasi vrnili pred gasilki dom in naredili plan za jutrišnje srečanje.

Čaka nas namreč turna vožnja v dolžini 10 km, kot predvideva program usposabljanja. Pri današnjem prometu precej zahtevna naloga, no, 10 mladih kolesarjev bo spremljalo 6 mentorjev, tako, da bo naloga varno izpeljana.

V petek pa nas čaka še spretnostna vožnja po poligonu in testiranje in seveda podelitev značk in priznanj vsem, ki bodo veščino kolesar uspešno opravili.

LP

Janez 8-)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

A je potrebna se kaksna mentorica za danes?

Da vem, kdaj moram iz službe :smile:

Natasa S.
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Anonymous napisal/-a:A je potrebna se kaksna mentorica za danes?

Da vem, kdaj moram iz službe :smile:

Natasa S.


Ne bo odveč, bolje namreč, da sta dva mentorja več, kot eden premalo. Samo, da znaš voziti kolo in upoštevati prometna pravila :D , če ne te bo Sebastjan nadziral in podučil, kako je treba :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Včeraj nam je pa načrte prekrižalo neurje, saj ni bilo mogoče izvesti relacijske vožnje, no, kljub temu nismo počivali, ampak smo z maldimi kolesarji reševali poizkusne teste na računalnikih, tako, da bo današnje uradno testiranje nekoliko lažje.

In smo starejši ugotovili, da tudi nam ne škoduje reševanje takšnih testovm saj se mimogrede prikrade kakšen nepravilen odgovor, kajti, še vedno prehitro preberemo vprašanje in ne vemo, na kaj se točno nanaša in napaka je tu.

Danes pa je glavni dan tečaja, saj bosta na vrsti kar dva preizkusa. Prvi je spretnostna vožnja po poligonu, nato pa testiranje na simulacijskih testih na računalniku.

Spretnostna vožnja se prične ob 18. uri v športnem parku, tečajniki pa bodo stezo lahko preizkušali že uro prej. S spretnostne vožnje pa gredo po trije tečajniki v gasilski dom, kjer bo Miran pripravil dodatni računalnik in bo testiranje tako potekalo hitreje.

Jutri pa bo na vrsti planirana včerajšna relacijska vožnja na 10 km, le da smo spremenili smer in sicer gremo po naslednji trasi: Topole - Suhadole - Moste - Križ (do krožišča pred Podgorjem) - Komenda - Moste - Suhadole - Topole.

Po povratku bo približno ob 10.15 uri podelitev značk in diplom ter priložnostnega darila.

Vabljeni, da se podelitve udeležite tudi odrasli in s tem izrazite priznanje mladim za njihovo prizadevanje pri usposabljanju.

LP

Janez 8-)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Prosim lepo, moška ekipa je bla kar o.k., ?


Ja, no... če ne bi odgovorjala še jaz bi zmagal :grin:

Se vidimo jutri na relacijski - špage so...

P.S. Danes bo pa oči teste bral (me prav zanima, koliko točk bo)

Lep dan - brez uničenih paradižnikov vam želim!
N.S.
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Anonymous napisal/-a:P.S. Danes bo pa oči teste bral (me prav zanima, koliko točk bo)

N.S.


Od 2o vprašanj 20 pravilnih odgovorov, na poligonu pa 15 točk, tako, da je izpit gladko položil.

še jutri ralacijska vožnja, pa pripne značko in dobi diplomo, pa še vrečko presenečenja :D .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Drugače pa je spretnostna vožnja in testiranje danes potekalo brez problemov, progo so mladi kolesarji več ali manj obvladali, hujših padcev ni bilo in vse se je srečno izteklo.

No, na teoretičnem delu pa smo imeli kar nekaj dela tudi mentorji in kakšnemu se je tudi prikazal rdeč križec :D . Ampak nič usodnega, na koncu so bile tudi napake odpravljene in udeleženci zadovoljni z rezultatom.

Jutri torej še vožnja in podelitev značk ter diplom, potem pa dva meseca počitnic :D

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

Pa je za nami :D . Relacijska vožnja, podelitev diplom in značk ter darilom sponzorja Zavarovalnice Triglav se je zaključilo upsosabljanje za veščino kolesar.

Izpolnili smo popolnoma vse programske naloge in jih v nekaterih elementoih zanesljivo tudi presegli. Mladi so bili vseskozi zelo disciplinirani in pozorno spremljali predavanja in praktično vožnjo in z veseljem jih je bilo opazovati, ko so vsak dan odhajali od gasilskega doma in se popolnoma samostojno pravilno vključevali v promet in na poti proti svojim domovom pravilno nakazovali smer in se pravočasno prepričali, če lahko varno zavijejo.

Sploh pa je bila današnja vožnja prav prijetna in pika na i k uspešnosti tečaja. Po zaslugi sponzorja, Zavarovalnice Triglav, smo se mentorji, pa tudi večji tečajniki, zaradi vidljivosti in opozarjanja nase oblekli v rumene varnostne brezrokavnike (vseh tečajnikov nismo mogli opremiti, saj je bila velikost brezrokavnikov XXL :smile: ).

Poskrbeli smo še za dodatno varnost, saj je bila na zadnjem kolesu v koloni nameščena opozorilna tabla, ki je opozarjala voznike, da so na cesti mladi kolesarji.

Za kritične prehode preko glavne ceste ali nepreglednih delih vozišča pa smo uporabili zanesljivo metodo prometnega loparčka, s katerim smo zaustavili promet, tako, da je celotna kolona varno prečkala vozišče. To je bilo nujno v treh primerih, saj je prva varnost otrok in nismo želeli tvegati ničesar. V vseh ostalih križiščih ali spremembah smeri vožnje pa se je kolona ravnala po prometnih znakih.

Vožnja je bila prijetna, saj ni bilo preveč vozil in moram reči, da so vozniki zelo upoštevali opozorilno tablo in prehitevali skrajno previdno, kjer pa to ni bilo možno, pa vozili za kolono tudi dlje časa, brez razburjanja, kar je dandanes že prava redkost.

Vedenje voznikov osebno sprejemam kot priznanje našemu trudi za ustrezno zavarovanje kolesarske kolone, pa tudi priznanje našemu delu, ki smo ga vložili za usposabljanje mladine kozt bodoče udeležence v prometu.

Relacija je bila sicer že napovedana, no pot nas je peljala skozi Suhadole, pri Petrolu v Mostah smo prečkali glavno cesto Mengeš - Moste in nadaljevali do križišča, kjer smo zavili proti Križu. Od Most do Križa smo uporabljali kolesarsko stezo, z nje pa zavili v vas Križ in mimo gostilne Čuber nadaljevali pot proti Komedi. Pri hipodromu smo zavili levo na varno pot, ki jo uporavljajo šolarji in peljali do gozda, kjer smo se v senci nekoliko odpočili in analizirali dotedanji del vožnje. Pogovorili smo se, kakšne prometne znake smo videvali ob poti in kako smo se ravnali po njih.

Ker utrujen ni bil nihče, smo čas za počitek skrajšali in se napotili naprej proti Mostam, nato pa skozi Suhadole nazaj pred gasilski dom v Topolah.

In končno je prišel čas tudi za prijetnejši del, nagrajevanje za vložen trud in pridobljeno znanje. Poveljnik GZ Mengeš Franc Hribar je udeležencem tečaja podelil diplome in značke za veščino kolesar, obenem pa so udeleženci prejeli tudi darilo sponzorja Zavarovalnice Triglav in sicer kapo, majico in svinčnik.

Tudi mentorjem je bila izražena zahvala za pomoč v obliki darila istega sponzorja in sicer varnostni brezrokavnik, ščitnik za avtomobilsko šipo proti segrevanju armature in svinčnik.

Ob koncu smo popili še pripravljene hladne napitke in si zaželeli srečno vožnjo in prijetno dopustovanje, saj so nekateri direktno z zaključka že hiteli na morje.

In, ko smo že pri vodi, naslednja veščina, ki bo na vrsti, bo veščina plavalec, realizirali pa jo bomo tako kot letos, zadnji teden v juniju prihodnjega leta, ko imajo otroci že počitnice, starši pa še nimajo dopustov.

Več o izvedbi te veščine pa nekje v mesecu marcu prihodnje leto.

Hvala vsem mladim kolesarjem za njihovo prizadevnost in sodelovanje pri izvedbi programa veščine, prav tako staršem, ki so nam zaupali otroke v varstvo in vsem, ki ste kot mentorji sodelovali pri izvedbi tečaja.

Havla pa tudi sponzorju Zavarovalnici Triglav, ki je razveselila mlade s priložnostnim darilom, prav tako pa tudi mentorje, ki jim je skromna pozornost v dodatno zadovolstvo ob uspešno opravljenem delu.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77
Prispevkov: 906
Pridružen: Po Okt 17, 2005 1:36 am
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

jah, kaj naj rečem drugega kot =D> =D> =D>


lp

dušan :grin:
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Odgovori