Izdelovanje cvetnih butaric

Odgovori
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Izdelovanje cvetnih butaric

Odgovor Napisal/-a janez »

Včeraj, soboto 08. aprila 2006 se je od 16. ure dalje v garaži PGD zopet dogajalo. Mladina je namreč izdelovala cvetne butarica, letos že skoraj povsem samostojno, le najmlajšim so na pomoč še priskočili starši ali mentorji.

Letos so se izdelovale samo zelene butarice in sicer iz bršljana, brinja in pušpana. Bršljan je bil tudi letos nabran na domačiji Bogdana Urankarja in ga je bilo res obilo, saj smo lahko "oskubili" še sosedovo hruško, tako, da je bilo materiala res na izbiro.

Letos je prišla do izraza tudi ustvarjalnost mladih, saj so se lotili izdelave sicer manjših butaric, ki pa so bile oblikovno zahtevnejše, oblikovane iz jagod in listov, seveda pa je bila večino butaric klasična.

Ustvarjalnih delavnic se je udeležilo okoli 25 mladih, nekaj tudi v spremstvu staršev, vsi pa so zadovoljni zapuščali orodišče ponosni na svoje ustvarjalne izdelke, ki so danes na blagoslovitvi pritegnili marskikateri pogled.

Tudi v bodoče se bomo trudili, da ohranimo delavnico in vanjo privabimo čim večje število udeležencev, s tem pa tudi damo oznako butarici, ki bo po obliki in sestavi značilna za našo vas in bo kot takšna tudi prepoznavna.

Slike bodo v začetku prihodnjega tedna objavljene v galeriji dogodkov.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

No tudi slike so tu, letos jih je nekaj tudi s priprav na delavnice oziroma z nabirana bršljana, ki je kar zahtevno, saj najlepši vedno zraste na najvišjih in najbolj tankih vejah :D .

Seveda je bilo potrebno pripraviti tudi ostali material, leskove palice, brinje, pušpan, kar se je uporabljalo na delavnicah. Vsem, ki ste pomagali pri pripravah in tistim, ki ste sodelovali na delavnicah se iskreno zahvaljujem in se priporočam za prihodnje leto.

Še povezava:

http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=223

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77
Prispevkov: 906
Pridružen: Po Okt 17, 2005 1:36 am
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

A bi lahko kdo napisal kaj več o teh butaricah?... Pomen, pa tko... :oops: :oops:
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Uporabniški avatar
janez
Prispevkov: 4645
Pridružen: So Maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

gasilec77 napisal/-a:A bi lahko kdo napisal kaj več o teh butaricah?... Pomen, pa tko... :oops: :oops:


Khm, no ja, nisem najbolj merodajen za to, ampak bom probal. Torej cvetne butarice pomenijo običaj, ki ga kristjani obhajajo vsako leto na cvetno nedeljo v spomin Kristusovega prihoda v Jeruzalem, kjer ga je množica sprejela s palmovimi listi in cvetjem.

No in iz tega je v določenem obdobju nastal običaj, da se na cvetno nedeljo nesejo butarice k žegnanju, nato pa ta blagoslovljeni les ostane v hiši čez celo leto in jo varuje. Zlasti ob hudih neurjih ali drugih neprilikah, ko so les iz butarice zakurili na ognju, da je bolj pomagalo.

Seveda se butarica po enem letu ni smela zavreči, ampak obvezno skuriti.

V sloveniji imamo na različnih koncih različno vrsto butaric, izdelovali naj bi ga namreč iz lesa oziroma šibja in rastlin, ki so značilne za posamezni kraj ali okoliš. To so takoimenovane "zelene butarice", zelo znane pa so tudi "ljubljanske butarice".

Razlika med njima je očitna. Pri zeleni butarici že samo ime pove, da je sestavljena iz zelenja, tako kot se tudi vidi na slikah v galeriji. V snop se poveže 7 leskovih palic (ta raste pri nas), nato pa se na njih oziroma okoli njih veže zelenje. Ponavadi za vrh pripravimo brinje, pušpan in resje, za glavni del zelenja pa bršljan. Pravo butarico naj bi sestavljalo 7 vrst lesa oziroma rastlinja, tako, da se lahko doda šem kakšna vejica smrečja, pa še kaj, kar se najde v gozdu ali vrtu.

No, ljubljanska butarica (ali pa slovenska)ima za osnovo ravno tako lesene palice, vrh krasi brinje in pušpan, nato pa se oblaga z zvitki oblancev, ki so prej namočeni v barvo. Običajno je butarica v barvah slovenske zastave, seveda pa ni nujno, saj se lahko uporabijo vse barve, da je butarica čimbolj pisana in zanimiva.

Na obe butarici pa se potem lahko navežejo še pomaranče in jabolka in se na cvetno nedeljo, kot sem že rekel, nese k blagoslovu. Včasih smo potem pomaranče čuvali, saj je bila navada, da si jih nepazljivemu nosilcu butarice z nje kar odrezal in je bil to "vojni plen".

No, danes se za pomaranče in jabolka ne sekira noben otrok več.

Z butaricami so se in se še tudi dandanes postavljajo fantje, ki vsako leto skušajo narediti čim večjo. No, po nekaterih krajih jim to odlično uspeva, kar običajno lahko zasledimo tudi na TV.

Evo toliko na kratko. Lahko, da sem tudi kaj sfalil, ampak tako sem si jaz zapomnil.

LP

Janez 8-)
Odgovori