Zunanja podoba gasilcev

Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Zunanja podoba gasilcev

Odgovor Napisal/-a Mateja »

To bi morala napisati na nek drug forum, samo kaj, ko še ne obstaja in tisti, ki jim je to namenjeno, foruma ne berejo, vseeno pa moram napisati.

Pravkar sem se vrnila z gasilske parade ob 110-letnici PGD Gorenji Logatec. še dobro, da ni bilo Janeza, sicer bi ga kar kap. Bila je sicer podpredsednica GZ - MCT in pravzaprav vedno bolj razumem njen način dela. Mislim, da bi ga tudi Janez, ko bi prišel v ta konec.

No, najprej, gasilci so prišli na parado samo v srajcah in kravatah #-o in niti niso imeli s sabo celotne uniforme. Marko jim sicer reče vaška liga, toda, če niti uniform ne vzamejo s sabo, češ, da je pretoplo, kaj naj potem - gasilci ne bomo, kadar nam bo vroče naredili določenih stvari. :-k? Nato so bile tiste tri ženske - ena v takih, druga v drugačnih čevljih, ampak ok, to še ni bilo najhuje.

Domači gasilci sploh niso imeli svojega ešalona, skupaj z mano in enim iz Hotedrščice ter enim iz Medvedjega Brda nas je bilo 11 - zadaj pa trop ovac v belih srajcah.
](*,)
Morda nisem seznanjena z vsemi novostmi, ampak parade so pa ja v uniformah, razen če je izrecno napisano drugače, a ne? No, in tu ni bilo, pač pa so se ene tete in eni strici tako zmenili v eni od logaških gostiln v Doljnem Logatcu (to se je dogajalo pa v Gorenjem) - odnos med društvoma je zelo podoben tistemu med Topolami in Mengšem. Torej?

Vse skupaj je izgledalo kot namerno podcenjevanje. Nekaj pa je bilo vendarle dobrega!!!! Odlikovanja so bila vsa pripeta na uniforme in vsaj takrat je bilo zelo svečano.

Za konec - nič ne pomaga obširno pisanje, nekateri se ne dajo motiti.

Mateja
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
janez
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a janez »

V kolikor to v vabilu ni izrecno navedeno, potem je treba na parado priti v gasilski uniformi, nič ne pomaga, če je zunaj 38 stopinj, je treba vzdržati, sicer pa pravijo, da kar pred mrazom varuje, varuje tudi pred vročino :D .

Je pa drugače v veljavi tisto famozno navodilo GZS, da se v primeru vročih vremenskih okoliščin lajko nosijo letne srajce, da bi pa do tega prihajalo čim manjkrat, pa naj organizatorji slovesnosti poskrbijo, da bo pričetek slovesnosti čim kasneje, ko se že malo shladi.

No, v včerajšnem primeru tudi ob 20. uri ne bi bilo nič drugače, tako, da kakšne izbire ni bilo. Bi pa lahko vsaj domačini za častni vod sestavili ešalon, kot se šika, saj se za tako visoko obletnici tudi malo potrpi, sicer je res videti, kot bi hodile ovce v tropu.

In v navodilih za izvedbo občnih zborov bo spet prekpirano, da se opažajo nepravilnosti pri izvedbah prireditev v društvih. Oh ja, še dobro, da sodobna tehnologija omogoča kopiranje, saj je tekst že 10 let isti. Pa ne samo v tem delu, ampak, to je pa že druga zgodba.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

No, kakor je Janez ugotovil, je šlo za namerno nespoštovanje predpisov. In eni to kar lahko naredijo :angry:

Ampak, saj bo, počasi, počasi.

Zato pa je bilo na veselici veliko prometa, saj je bilo vroče še ob devetih zvečer in že takrat je zmanjkalo pijače in hrane :eek:

No, pa so prinesli in na koncu je ostala samo še ena porcija čevapčičev za tiste ob šanku ...
Janez napisal/-a:In v navodilih za izvedbo občnih zborov bo spet prekpirano, da se opažajo nepravilnosti pri izvedbah prireditev v društvih. Oh ja, še dobro, da sodobna tehnologija omogoča kopiranje, saj je tekst že 10 let isti. Pa ne samo v tem delu, ampak, to je pa že druga zgodba.
No, ampak, sedaj se bom pa jaz vključila v debato :evil:

Upajmo, da bo bolje, sem že kar na veselici poveljniku zveze razložila, da to ne gre :D :D :D :D
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
Romana

Odgovor Napisal/-a Romana »

Hja no, sicer se ne udeležujem parad in podobnega, ampak ker je "v razmislek", razmišljam lahko...

Najbrž se je z leti pripadnost organizaciji, ki se izkazuje tudi skozi spoštovanje pravil oblačenja ob določenih priložnostih spremenila. Po eni strani se je izboljšala izobraženost gasilcev, ki se v večini društev redno usposabljajo na vse več področjih, po drugi strani pa se je mogoče spremenil, med drugim, odnos do oblačenja. Prav bi bilo, da so v paradi vsi, ki imajo svečane obleke le-te tudi nosili, ampak tudi mi smo že nastopili v paradi v delovnih oblekah ter srajcah in hlačah oz. krilih (včasih za vse željne udeležbe na paradi ni bilo dovolj oblek).

Sicer pa vedno obstaja možnost, da tisti, ki sestavlja ešalone komu tudi odkloni udeležbo, mar ne?

Sama sem se namreč nad podobnim zamislila na sobotnem tekmovanju (resnično smo kar precej obujali spomine na "stare dobre čase"). Pogled na fotografijo, kjer so postrojeni desetarji (mislim, da so sodnike pozabili povabiti k razglasitvi) prav dobro pokaže, da je v stroju videti od mini kril do kratkih hlač (vroče je bilo); pa je še ne dolgo nazaj veljalo, da je potrebno biti na razglasitvi v uniformi, kar je dajalo dogodku najbrž večji pomen. Zdaj se pa zdi, kot da komaj čakamo, da se znebimo uniform - ob tako vročih dneh bi bilo super nastopiti na tekmovanju v kratkih hlačah in brez čelad.

Torej vse se spreminja, nekaj na boljše, drugo mogoče na slabše - meni osebno se zdi, da je še vseeno pomebno, da še vedno vlada kolektivni duh v gasilkih organizacijah, ker dokler bo ta živel, bodo gasilska društva imela "dušo".

Pa lep pozdrav!

P.S.: Tista o tropu ovac... je bila pa le malo "pod pas"?
Uporabniški avatar
janez

Romana napisal/-a:
P.S.: Tista o tropu ovac... je bila pa le malo "pod pas"?
Ne bom več :lol: , samo, ne morem iz svoje kože, z ukonitvijo služenja vojaškega roka so se namreč tudi razmere v gasilskih ešalonih poslabšale, v bodoče se bodo pa še bolj, saj nihče več ne bo znal korakat.

Gasilci imamo sicer v porgramu izobraževanja tudi redovne vaje (korakanje in ostalo), a kaj, ko se to vsakemu zdi smešno in nepomembno. Tako se v okviru zveze že dve leti dogovarjamo o skupnih enodnevnih vajah, no dlje kot do besed še ni prišlo.

In, ker sem pač bolj zadrte narave glede urejenosti in koraka v ešalonih, mi ni gršega, kot da raca vsak po svoje, za nameček se mu pa na rami sveti še kakšen rumen čin. To je sramota za gasilko organizacijo in ljudje nas vidijo in si mislijo svoje.

Drugače imaš pa prav, razglasitve rezultatov se izvajajo v popolni opremi, no tokrat je bila takšna vročina, da so vsi že odložili gasilske obleke in opremo in je bilča proglasitev bolj "lahkotnega" značaja (mislim po obleki, ne po protokolu).

lp

Janez 8-)
Uporabniški avatar
gasilec77
Kraj: ljutomer

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Tudi v mojih krajih ( Ljutomer), je PGD, ki se ne zmeni za enoten emblem na rokavu gasilske uniforme, zato so kar ustvarili svojega v obliki kvadrata rdeče barve, pa rak-a noter. :???:

dušan :grin:
Taktika brez tehnike je brez moči,
tehnika brez taktike je brez smisla.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

janez napisal/-a: In, ker sem pač bolj zadrte narave glede urejenosti in koraka v ešalonih, mi ni gršega, kot da raca vsak po svoje, za nameček se mu pa na rami sveti še kakšen rumen čin. To je sramota za gasilko organizacijo in ljudje nas vidijo in si mislijo svoje.
Sicer je tole samo moje ponižno mnenje ampak se mi zdi, da so tisti, ki take detajle opazijo v manjšini........
Tona
Kraj: Brezje - MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Spoštovani gost . Mislim , da ne bo držala tvoja trditev , da korak gasilcev moti samo manjšino . Si morda že kdaj opazoval ešalon gasilcev ki je bil v paradi . Imel sem to možnost - sicer sem največkrat v ešalonu - pa ti moram rečt - polomija . Od nepravilne postavitve - višji čini bi morali biti spredaj pa se ponavadi skrijejo nekje zadaj - do "račjega" koraka . Prva vrsta , mogoče druga in pa še eventualno tretja gre "v korak" . Dalje pa polomija , sploh če ni glasbe . In potem slišiš od strani , saj še hoditi ne znajo . In mislim da bo še slabše . Zakaj - naša generacija je še služila vojsko , sedaj to več ni potrebno , v društvih se pa vaje razvrščanja ne delajo . Žal je tako in tu bo treba nekaj storit , na tak ali drugačen način .
Ni nam lahko - še težje nam bo
Uporabniški avatar
janez

Tona napisal/-a: Zakaj - naša generacija je še služila vojsko , sedaj to več ni potrebno , v društvih se pa vaje razvrščanja ne delajo . Žal je tako in tu bo treba nekaj storit , na tak ali drugačen način .
Se podpišem pod Tonovo celotno objavo, za naše gasilce pa sem malo odebelil bistvo.

Drugo pa je, kaj storiti, kajti to so odvečne zadeve za generacije, ki prihajajo in v ešalonih bomo videti vedno bolj neenotnega koraka, dejstvo pa je, da tisti, ki nas pridejo gledat, še kako opazijo, da nekaj ne gre, kot bi moralo.

LP

Janez 8-)
Always Cvi-Cek

Odgovor Napisal/-a Always Cvi-Cek »

Anonymous napisal/-a:
janez napisal/-a: In, ker sem pač bolj zadrte narave glede urejenosti in koraka v ešalonih, mi ni gršega, kot da raca vsak po svoje, za nameček se mu pa na rami sveti še kakšen rumen čin. To je sramota za gasilko organizacijo in ljudje nas vidijo in si mislijo svoje.
Sicer je tole samo moje ponižno mnenje ampak se mi zdi, da so tisti, ki take detajle opazijo v manjšini........
Evo tole bi bil moj prispevek, pa sem se pozabil prijavit ker se mi je malo mudilo....

Recite mi anarhist, ampak a se vam ne zdi, da bi bilo boljše, če bi se zunanja podoba gasilcev merila po tem, kako uspešni so pri svojem delu in ne kako znajo korakati. Menda si ja zaslužijo več spoštovanja tisti gasilci, ki rešujejo življenja, kakor pa tisti, ki znajo strumno in "veselo" obdržati smer in hitrost koraka!?!?!?! :shock: :shock:
Nisem še slišal za gasilca, ki bi s pravilnim korakanjem ali zaradi pravilno pripetih medalj prej ali bolje pogasil požar.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Sicer je pa tako da, če parade že morajo biti, naj bodo še nekaj časa brez mene (tja do penzije) in ne mi zameriti, če sem ali bom o tej temi obsoletnih in dolgočasnih protokolarnosti govoril z kančkom več apatije kot ostali forumovci.
I'd rather learn from one bird how to sing
than teach ten thousand stars how not to dance
(E.E. Cummings)
Always Cvi-Cek

Tona napisal/-a: Žal je tako in tu bo treba nekaj storit , na tak ali drugačen način .
Kar se tega tiče, se lahko pohvalim, da sem na tem področju zelo dejaven. Z vsemi štirimi se namreč otepam zadolžitvi paradne uniforme!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
(E.E. Cummings)
Uporabniški avatar
janez

Always Cvi-Cek napisal/-a:Recite mi anarhist, ampak a se vam ne zdi, da bi bilo boljše, če bi se zunanja podoba gasilcev merila po tem, kako uspešni so pri svojem delu in ne kako znajo korakati. Menda si ja zaslužijo več spoštovanja tisti gasilci, ki rešujejo življenja, kakor pa tisti, ki znajo strumno in "veselo" obdržati smer in hitrost koraka!?!?!?! :shock: :shock:
Nisem še slišal za gasilca, ki bi s pravilnim korakanjem ali zaradi pravilno pripetih medalj prej ali bolje pogasil požar.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Gasilec se meri v paketu. To je, da je strokovno usposobljen in zna v primerih nesreče ustrezno ukrepati, da se, tudi, ko ne gasi zna primerno obnašati, da obvlada tudi protokolarne obveznosti, ki so sicer sestavni del gasilske službe in mednje sodi tudi korakanje in pravilno pripeta medalja.

Na intervenciji te namreč redkih firbcev ne bo nihče videl, če pa bo, bo itak videl samo napake, enako pa je, ko se gasilci predstavljamo v javnosti. Predstavljamo pa se zato, da ljudje vedop, da obstajamo, da smo organizirani in nenazadnje, da znamo tudi korakati in ne hodimo kot ovce.

Med drugim, tudi lestev, ki je izključno operativnega značaja, se nosi in postavlja na povelja. Koliko jih pa kdo obvlada, ja pa že druga pesem.

Tako, da kljub temu, da so prireditve ali celostna podoba morda videti sekundarnega značaja, so ravno tako pomembne za ustrezno predstavitev gasilcev in gasilske organizacije.

Koliko pripomb je bilo recimo na skavte, ki so jim rekli slovenska vojska, ki niso znali niti korakati. Bil sem priča primeru, ko so se jim ljudje celo smejali, res pa je bilo, da so pred njimi v zbroru odkorakali ameriški marinci, katerim so zaradi svoje strumnosti ljudje ploskali. Slovenskim skavtom pa nič.

LP

Janez 8-)
Always Cvi-Cek

No s tole lestvijo si mi pa dal mislit....... :oops: :oops: :oops:

Samo še vedno mislim, da bi lahko na promenade hodili tisti, ki se imajo za gasilce, a jim pravo gasilsko delo smrdi. Bo vsaj kaj koristi od njih...
(E.E. Cummings)
Tona
Kraj: Brezje - MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Ponavadi se tisti ki se samo imajo za gasilce tudi takšnih zadev kot so parade ne udeležujejo . Pa bolje da ne . Zakaj ? Zato , ker jaz mislim da sodelovati v paradi in tako predstavljati to gasilsko organizacijo oziroma svoje društvo je neke vrste čast . Morda se motim , ali pa ne . Primer : V društvu imamo rednega praporščaka in njegovega namestnika . Ta fant je star 25 let . Ko smo bili na gasilskem dnevu v Račah so ga vprašali : Kako so pa tebe napizdli da nosiš prapor ? Odgovor je bil kratek : To je za mene ponos da lahko nosim prapor našega društva . Mlade člane je potrebno vzgajat da bodo znali predstavljati gasilstvo v vseh pogledih - tako v operativi z dihalcem ali na lestvi , kakor tudi v svečani uniformi .
Pa brez zamere - samo moje skromno mnenje .
Ni nam lahko - še težje nam bo
Uporabniški avatar
janez

Tona napisal/-a: Odgovor je bil kratek : To je za mene ponos da lahko nosim prapor našega društva .

Tako bi moral misliti sleherni pravi gasilec, kajti prapor je tisti, pod katerim se družimo, to je naš simbol in ponos. Žal pa marsikdo ne razume pomena prapora, ki ga sicerc prevzemamo z vsemi častmi, potem pa ne mislimo več kaj dosti o njem, saj zanj skrbi praporščak, če ga pa kdaj mora nosti to drug, mu je pa to v balast, nepotrebno, morda celo neumno.

Ampak, tak odnos se mladim vceplja že v šoli, kjer nimajo nikakršnega odnosa do simbolov, pa naj bo to državna zastava, grb ali prapor. S tem se izkazuje, koliko nam je mar za narodno zavest, s katero delamo kot svinja z mehom. Nobenega nacionalnega ponosa, sramujemo se svoje zastave, svojega jezika in smo hlapci v pravem pomenu Cankarjevehga romana.

In čez 15 ali 20 let tudi slovenskega jezika ne bo več, tisti, ki ste mlajši in to berete, se spomnite teh napisanih besed. Upam, da sam tega ne bom dočakal. In to vse zato, ker moramo lesti v rit Evropi in mislimo, da lezemo s tem, ker se jim klanjamo v njihovem jeziku, kimamo in jim skušamo v vsem ustreči. Ritolizniki in hlapci, prodane duše.

In tisti, ki ne verjame, naj si kar pogleda pisanje kakšnega drugega foruma, kajti naš je zaenkrat še kar zgleden glede slovenščine. Žalostno je, da dvajsetletniki ne obvladajo svojega jezika in asimilacija traja že kar nekaj časa.

No, malo me je zaneslo, ampak hotel sem povedati to, da tisti, ki se sramuje gasilke uniforme, tradicije gasilstva in njenih svečanosti, gasilskih simbolov še posbej prapora, potem smo dejansko obsojeni na izumrtje.

Nas ne bo potrebno ukinjati, ukinjamo se sami.

LP

Janez 8-)
Odgovori