Zunanja podoba gasilcev

Always Cvi-Cek
Kraj: Topole

Odgovor Napisal/-a Always Cvi-Cek »

janez napisal/-a: ...In to vse zato, ker moramo lesti v rit Evropi in mislimo, da lezemo s tem, ker se jim klanjamo v njihovem jeziku, kimamo in jim skušamo v vsem ustreči....

...No, malo me je zaneslo, ampak hotel sem povedati to, da tisti, ki se sramuje gasilke uniforme, tradicije gasilstva in njenih svečanosti, gasilskih simbolov še posbej prapora, potem smo dejansko obsojeni na izumrtje.
Janez, daj še enkrat premisli in parafraziraj kar si hotel povedat, če ne bom tole mateji poslal!! :lol: :lol: :lol: :lol:

In potem dvajsetletniki ne znamo slovensko? Najprej pred svojim pragom pometi ali kot se je nerodno izrazil neki funkcionar:
Zabret Florjan napisal/-a:Nauk za življenje: stari pregovor pravi iščite nepravilnosti pri sebi in nato pljuvajte po drugih.
:lol: :lol: :lol:

Za to, da današnja mladina nima nikakršnega spoštovanja do države, zastave in ostalih simbolov ter za "lizanje evropskih riti" pa krivda leži pri starejših generacijah, predvsem pri njihovih starših. Zakaj? Vzroke za to gre iskati v osemdesetih letih, ko je umrl Josip Broz Tito in nekaj let za njim še "njegova" Jugoslavija. Starši današnje mladine so takrat ostali brez nekoga, ki bi jih pri političnih, socialnih in ostalih državnih zadevah držal za roko, obenem pa so čutili ogromno olajšanje saj njihovi otroci tako niso bili prisiljeni prenašati idealističnih pritiskov v šolah in so se lahko, če se malo bolj nerodno izrazim, nepristransko izobraževali. Bolj točno rečeno torej krivda za nespoštovanje simbolov s strani podmladka krivi pleča tistih, ki so dopustili propad nekdanjih simbolov s tem pa omogočili sprejemanje zunanjih, kapitalističnih vrednot.

Konec koncev pa izumrtje niti ni tako slaba zadeva. Spomni se dinozavrov; nihovo izumrtje je omogočilo prostor za druge vrste, ne tako velike in zastrašujoče a boljše in prilagodljivejše....
I'd rather learn from one bird how to sing
than teach ten thousand stars how not to dance
(E.E. Cummings)
Uporabniški avatar
janez

Odgovor Napisal/-a janez »

Always Cvi-Cek napisal/-a: Vzroke za to gre iskati v osemdesetih letih, ko je umrl Josip Broz Tito in nekaj let za njim še "njegova" Jugoslavija. Starši današnje mladine so takrat ostali brez nekoga, ki bi jih pri političnih, socialnih in ostalih državnih zadevah držal za roko, obenem pa so čutili ogromno olajšanje saj njihovi otroci tako niso bili prisiljeni prenašati idealističnih pritiskov v šolah in so se lahko, če se malo bolj nerodno izrazim, nepristransko izobraževali.
Amerikanci niso imeli nobeneha Josipa, pa so ponosni na svojo zastavo in simbole, tudi njihovi gasilci častijo prapor kot "svetinjo", da ne govorim, da so ameriški gasilci v svoji državi v vrhu poklicev, ki so najbolj priznani.

Kaj pa smo pri nas? Pijančki in veseljaki.

O idealističnih pritiskih v šolah ne bi, ker bo iz tega foruma nastal politični, česar pa tudi naš administrator ne sme dovoliti. Pa kljub temu naj si še dovolim in povem, da je nova elita popravljacev slovenske zgodovine kar dobro zastavila, o tem me je prepričala tvoja objava.

Če nisi razumel moje prejšnje objave jo mogoče boš, ko jo boš prebral še enkrat. Govotim namreč o nečem, na kar bi morali biti ponosni, pa nismo. Ne da nam nič ne pomenijo simboli, nič nam ne pomeni tudi država, jezik, narodna zavesat še izraziteje pa se pojavlja hlapčevstvo.

In nič bat, dinozavri bomo izumrli zanesljivo, potem bo vsem lažje.

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

janez napisal/-a: In čez 15 ali 20 let tudi slovenskega jezika ne bo več, tisti, ki ste mlajši in to berete, se spomnite teh napisanih besed. Upam, da sam tega ne bom dočakal. In to vse zato, ker moramo lesti v rit Evropi in mislimo, da lezemo s tem, ker se jim klanjamo v njihovem jeziku, kimamo in jim skušamo v vsem ustreči. Ritolizniki in hlapci, prodane duše.

In tisti, ki ne verjame, naj si kar pogleda pisanje kakšnega drugega foruma, kajti naš je zaenkrat še kar zgleden glede slovenščine. Žalostno je, da dvajsetletniki ne obvladajo svojega jezika in asimilacija traja že kar nekaj časa.

LP

Janez 8-)
:eek: Seveda slovenski jeszik bo, se pa spreminja, tudi ne govorimo več dosihmal in dasiravno (no, jaz še :D :D :D ), ampak seveda, mi znamo jezik, pa recimo Blaž, ki se vključuje v to debato, ga zna tudi lepo. Je pa veliko tujcev, ki se ga želi naučiti, študirajo tu, navdušujejo druge, tako da slika ni tako zelo črna. še več, glede na število vseh jezikov na svetu, slovenščina spada med večinske jezike, kar je svojevrsten paradoks, ampak proti lužiški srbščini, ki ima okrog 1000 govorcev, nas je ogromno :)

Ampak, seveda pa ne smemo stati križem rok - pač pa aktivno poseči v dogajanje - najbolje je, da naredimo čim več otrok, jih lepo naučimo zavesti, jezika in še česa, pa bo.

To je dolgoročna, a zanesljiva rešitev. ;)
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
janez

Mateja napisal/-a: Ampak, seveda pa ne smemo stati križem rok - pač pa aktivno poseči v dogajanje - najbolje je, da naredimo čim več otrok, jih lepo naučimo zavesti, jezika in še česa, pa bo.

To je dolgoročna, a zanesljiva rešitev. ;)
Torej Blaž, mladi delajte v tej smeri, ne pa z mano razpravljati o slovenšlini na forumu :D :lol: :lol: :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez

Mateja napisal/-a: :eek: Seveda slovenski jeszik bo, se pa spreminja,
Ja, začelo se je z značko, nadaljevalo s korakanjem in smo pristali pri slovenščini :shock: .

Po naravi sem pesimist in večino stvari vidim črno, razen, če me kdo ne prepriča drugače, to je pa zelo redko.

Se pravi, sem približno takšen, kot tale iz naslednjega štosa:

V deželi je bilo zelo slabo in srečata se optimist in pesimist.

Pa reče optimist: " Tako slabo nam gre, da bomo še kamenje jedli".

Pesimist pa doda: "Pa še tistega bo zmanjkalo".

Se pravi, da nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše.

In zakaj pravim, da bo slovenščina izginila. Zato, ker se v domačih pisarnah govori tuj jezik in vsi hitijo, da bi se ja čim bolj priliznili tistemu, ki našega jezika ne obvlada. In to država dovoli. Za primer si poglejte Le Clerc (ne vem, če sem prav napisal), kjer vodilni ne govori slovesnko, pa Renault, pa če je treba vam še kakšnega najdem.

Pogoj, da lahko direktuje pri nas je znanje slovesnkega jezika. Pa ne mi zdaj nalagat, da je to tuja firma in lahko tujci delajo kar hočejo, ker boste samo pritrdili moji tezi o hlapčevstvu.

Pa da nadaljujem. Kaj mislite, kako se na kolegijih pogovarjajo v taistih firmah, čeprav so v njem Slovenci.

In tako se začne, počasi, na fin način. Leta 1936 (tam nekje) se je nekomu zelo mudilo poenotiti Evropo, pa mu zaradi naglice ni uspelo. Iz tega je nastal še v socializmu štos, da je ta ista oseba geldala takratna dogajanja in pri tem komentirala:

"Saj takole sem jaz mislil, Nemci letujejo na Jadranu, Jugoslovani delajo v Nemčiji, plačuje se pa z markami, pa so takrat takšnega hudiča zagnali".

In iz tega se je sodobni zavojevalec nekaj naučil. Ljudi moraš pripraviti do tega, da sami rinejo k hudiču, ne pa da jih k temu siliš. In to se nam dogaja, na vsak način smo silili v Evropo, čeprav so svetovni analitiki že pred leti ugotavljali, da bo tudi ta tvorba, tako, kot vsaka do sedaj, razpadla.

Ampak, človeštvo se na zgodovini nič ne nauči, zato se ta venomer ponavlja.

Pa bo dovolj o tem, pojdimo raje nazaj k celostni podobi gasilca, bomo veliko več naredili za gasilsko organizacijo, kot pa, če razglabljamo o svetovni politiki in slovenščini.

LP

Janez 8-)
Always Cvi-Cek

Ja janez, saj bom(o) nehal, ampak jaz bi samo še tole z duše spravim:

Najprej to, da tvojega prispevka res nisem čisto razumel, ampak to je bolj posledica slabe sporočilnosti tvojega prispevka, kakor pa moje želje po razumevanju le-tega.

To, da se mladim ne vceplja "ideologij" že v šoli, je dvorezen meč. Ampak, če povem po pravici lažje trpim, da se zanemarjajo institucije in ideali kakor pa človeška življenja; drugače se lahko kar vrnemo v leto 1936....

janez napisal/-a:
Amerikanci niso imeli nobeneha Josipa, pa so ponosni na svojo zastavo in simbole, tudi njihovi gasilci častijo prapor kot "svetinjo", da ne govorim, da so ameriški gasilci v svoji državi v vrhu poklicev, ki so najbolj priznani.

Kaj pa smo pri nas? Pijančki in veseljaki.
zda (nalašč z malimi črkami) so nastale na podlagi ukradene zemlje osnovali pa so jo izmečki "starega sveta." Tudi jaz bi bil ponosen, če bi mi v roku 4. stoletij uspelo iztrebiti celotno nacijo domorodcev, jim ukrasti zemljo in pripeljati črne sužnje da jo obdelujejo! Skratka, če bi iz navadnega zahojenega izmečka postal spoštovanja vreden rančar. Kdo pa še rabi Tita pri taki zgodovini!! Pa še to: v zda je gasilstvo plačan poklic, kjer, tako kot za policiste, obstajajo fizični in psihični testi (a sem prav uganil?). Tu, pri nas, pa je gasilstvo skorajda "dedno breme". ZAkaj dedno: ker, starši-gasilci poskrbijo za večji del podmladka. Zakaj breme? Odgovor na to vprašanje je povezan z dejstvom, da veljamo za pijance in veseljake. To pa zato, ker smo slišali, da v zda država plača za isto delo kot ga mi opravljamo zastonj. :mad: :mad: :mad: :mad:
Potemtakem res ne gre spoštovati države, ki ne stoji na ukradeni zemlji, katero vseskozi sami obdelujemo in kjer ni velecenjenih rančerjev ampak bedni kmetje. Državo, ki samo jemlje in skorajda ničesar ne da v zameno?

Mateja napisal/-a: še več, glede na število vseh jezikov na svetu, slovenščina spada med večinske jezike, kar je svojevrsten paradoks, ampak proti lužiški srbščini, ki ima okrog 1000 govorcev, nas je ogromno :)

Ampak, seveda pa ne smemo stati križem rok - pač pa aktivno poseči v dogajanje - najbolje je, da naredimo čim več otrok, jih lepo naučimo zavesti, jezika in še česa, pa bo.
Ja Mateja prav imaš. V šoli sem si sicer bolj malo zapomnil ampak sem se pa ravno takrat zbudil, ko je bilo rečeno, da je jezik, čigar govorci se merijo v milijonih že ogromen! V Mikroneziji, recimo, je nekaj tisoč otokov s po sto in manj prebivalcev in na skorajda vsakem izmed njih se govori drugačen jezik!! Na tem področju se nam tudi sicer ni treba ničesar bati, saj podjetja propadajo hitreje kakor se pozabljajo jeziki.

Čeprav se mi dopade zgornja ideja poseganja v dogajanje, še vedno smrdi po popravljajnju napak generacij pred nami. Se bom moral kakšnega drugega razloga spomniti za delanje otrok! :lol: :lol: :lol:

No, zdaj vas pa pustim, da se vrnete nazaj k prvotni razpravi.
(E.E. Cummings)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Tale Cvicek mi pa postaja vsec - in to zelo ;-) :love7:
Uporabniški avatar
janez

Always Cvi-Cek napisal/-a: Pa še to: v zda je gasilstvo plačan poklic, kjer, tako kot za policiste, obstajajo fizični in psihični testi (a sem prav uganil?).

No, zdaj vas pa pustim, da se vrnete nazaj k prvotni razpravi.
Evo, samo to še popravim, da imajo tudi ZDA (jih pač pišem z veliko) prostovoljne gasilce, o sistemu organiziranosti se lahko pogovarjamo v okviru usposabljanja v društvu.

Glede ponosa na nacijo pa sedaj razumem, zakaj mi ne moremo biti. Mi smo namreč potomci tlačanov in "podalpski konjušari", kot nam pravijo naši dobri sosedje Hrvati in svojo tradicijo iz tistih časov samo nadaljujemo, 2. svetovna vojna pa je bila le preblisk v zgodovini slovenstva, ki ga hočejo današnje oblasti predrugačiti v sodelovanju z nekaterimi zgodovinarji in mogoče jim bo to celo uspelo.

LP

Janez 8-)
Always Cvi-Cek

Anonymous napisal/-a:Tale Cvicek mi pa postaja vsec - in to zelo ;-) :love7:
To je samo zato ker sem rekel da bom nehal težit ane....
Sej: tkola mamo, takla ste...
(E.E. Cummings)
Uporabniški avatar
Mateja
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

janez napisal/-a:
Glede ponosa na nacijo pa sedaj razumem, zakaj mi ne moremo biti. Mi smo namreč potomci tlačanov in "podalpski konjušari", kot nam pravijo naši dobri sosedje Hrvati in svojo tradicijo iz tistih časov samo nadaljujemo, 2. svetovna vojna pa je bila le preblisk v zgodovini slovenstva, ki ga hočejo današnje oblasti predrugačiti v sodelovanju z nekaterimi zgodovinarji in mogoče jim bo to celo uspelo.

LP

Janez 8-)
A se spomnite pesmice: "Pa dečkoooo, ajde oladi ..."

Ne bo nas konec, moramo pa se res miselno osamosvojiti in predvsem - ne zganjati pesimizma brez potrebe!

Ali, če rečem po slovensko - nikar črnogledosti -

Torej, gasilci naj bodo oblečeni, kakor se spodobi, čevlji naj se bleščijo, otroci naj se delajo, starši naj jih vzgojijo, slovensko govorimo, tujih jezikov se učimo, in predvsem, ne verjeti vsega kar slišiš po TV in sploh pa ne Amerikancem! :D

Mateja
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Odgovori