Hitri avto
PGD Topole je sklenilo, da bo svojo 55-letnico praznovalo na prav poseben način in ob tem prevzelo tudi novo vozilo. To je bilo šele drugo novo vozilo v društvu, prvo je bil legendarni tamček iz leta 1984.
Protokol je bil pripravljen, sama sem sicer zadnji trenutek še tiskala program, potem pa v uniformo in proti gasilskemu domu. Nasproti se mi je pripeljal Drago, okrancljan z nageljčkom!
Seveda se je izkazalo, da je treba zadnji trenutek še marsikaj postoriti, pa smo morali pljuniti v roke, srčni utrip se je temu primerno povečal, rdečica se je znasla na licih (ne le mojih) in ko so še zbrali se godbeniki, smo začeli s slovesnostjo.
Po Pravilih gasilske službe seveda. Najprej pozdrav, govori, priznanja, predaja ključev in nato blagoslov. Ta gospod je topolski rojak z doktoratom (veliko ve ) in svoje znanje rad deli tudi z drugimi . Rad je tudi v sredisču pozornosti, tako da je po mnogih govorih sklenil, da bomo najprej zapeli. Pa smo. Potem je malo govoril, malo smo brali, malo peli in ravno, ko je pokimal poveljniku ešalona, naj gasilce postroji, ta je zatulil MIR-NO!, gospod je pomocil v blagoslovljeno vodo, da bi avto "požegnal", se je nas novopečeni šofer usedel v avto, prižgal sirene in odpeljal. Gledali smo ga in po nekaj tihih JA, KAM GRE PA ZDAJ? - NE VEM!, je tudi gospod opazil, da ga ni već in na glas vprašal JA, KAM JE PA ZDAJ ŠEL? In dodal: "No, bomo pa eno zapeli." Pa smo jo, pa ne samo ene, temveč več. Medtem je naš vrli predsednik skušal priklicati sina po mobitelu, ki ga je ob tej priliki izklopil, tako da se je roćno podal po vasi za pobeglim voznikom. Jaz sem na odru zamenjala vse odtenke rdeče, godbeniki spodaj so se navihano smejali, praporščaki so se skrili za zastave in smejali, gasilci v stroju so brundali in se spraševali: Ja, kam je pa šel? A je kje gorelo?, avtor protokola je moral pa kar v notranje prostore na stol sedet, da je zdržal. Medtem se je se vedno razlegala pesem, ki je počasi pojenjala tudi pri nasem doktorju teologije, tako da je čez čas vprašal: "A pa bo nazaj prišel?"
Pa je, potem smo zadevo skušali cim bolj dostojanstveno speljati do konca. Je bilo kar težko ob tako nasmejanih obrazih ... Avto smo le blagoslovili z vodo, pošpricali še s šampanjcem. Potem je pa nas župan, ki je sicer zelo komunikativen, vendar ni tako seznanjen s protokolom, začel dajati kozarce s šampanjcem se praporščakom ... No, saj so bili veseli ... Pa so jim jih drugi gasilci pobrali.
Avto pa se je tokrat ponovno odpeljal na preizkusno vožnjo. Sirene so bile kar nekoliko tišje ... Gasilci so dobili dovoljenje za razhod, tistim, ki jih je zanimala notranjost pa ... avta in šoferja spet ni bilo. Potem je le prišel. V svoj zagovor je povedal, da mu je vodja protokola povedal, da po Mirno lahko spelje, in dodal, da se mu je na sredi vasi le čudno zazdelo, kako to, da je on že speljal, pa se blagoslovljen ni bil avto ...
Ampak nam bo pa to ostalo v spominu. Nasmejali smo se vsi. Slike si lahko ogledate tudi na
http://www.pgd-topole.si/index2.html.
Kot rečeno, na voljo bodo tudi posnetki. Sedaj premisljujemo samo se o himni: Lepa si, lepa, roža Mar... - Ja, kam gre pa zdej? Bo dobra
Pripravila: Mateja Jemec