Predvolilno soočenje kandidatov za župana

Predvolilno soočenje kandidatov za župana

Odgovornapisal janez » Če nov 09, 2006 1:28 pm

Sinoči je v Kulturnem domu v Mengšu potekalo soočenje kandidatov za župana Francem Jeričem in Tomažem štebetom. Soočenje je potekalo v dokaj mirnem ozračju, nekoliko se je razživelo le ob posameznih vprašanjih udeležencev iz dvorane, ki pa so se omejevala na probleme posameznikov, manj pa na sam pogled na razvoj kraja, kar je bila vodilna nit soočenja.

Programsko se načrti kandidatov kaj dosti ne razlikujejo, saj sta oba kandidata na vprašanje voditeljice prednostnih nalogah po prevzemu županovanja navedla:

Franc Jerič:

1. Obvoznica
2. šolska telovadnica
3. Ureditev tekočega in mirujočega prometa

Tomaž štebe:

1. Obvoznica
2. športna dvorana
3. Obnova ulic s pripadajočo infrastrukturo

V nadaljevanju je bilo s strani voditeljice zastavljenih še nekaj vprašanj na temo izgradnje novih blokov in naselij na področju Mengša, kako gledata na ustanovitev regij ozirom apokrajin, kaj bo prinesel Občini Mengeš nov način financiranja občin, kakšne bodo koalicijske povezave, kako bo potekalo sprejemanje odločitev v novem svetu, kaj menita kandidata o svojih prednostih pred drugim kandidatom, kam bi porabila denar, če bi občina pridobila 1 milijon EUR-ov, ali je v Mengšu potrebna tržnica, kaj narediti s sramoto Mengša, Staretovim gradom, kako rešiti probleme industrijske cone, kako vključevati ljudi v dogajanje kraja, kakšna športna dvorana bi bila primerna za kraj?

Kot vidite, je bilo vprašanj kar nekaj, no, o Topolah ni bilo kakšnega govora, omenjeni smo bili le v povezavi s kanalizacijo, dočim nas v industrijski coni ne vidijo, čeprav bomo morali prav mi živeti z njo oziroma z neredom, ki va tej coni nastaja, če vzamemo samo prometno varnost.

Kaj več o odgovorih mogoče kasneje, če koga kaj posebej zanima, pa lahko vpraša.

Nastalo je tudi nekaj fotografij, žal pa je razsvetljava v Kulturnem domu nemogoča za kvalitetne posnetke, tako, da jih nekaj objavljam samo za vzorec:

V dvorani se je zbralo kar veliko obiskovalcev
Slika

Tudi topolci nismo manjkali
Slika

Voditeljica soočenja
Slika

Kandidat za župana Franc Jerič
Slika

Protikandidat sedanji župan Tomaž štebe
Slika

Odgovarjanje kandidatov na zastavljena vprašanja
Slika

Pogled na dvorano pred zaključkom soočenja
Slika

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal janez » Pe nov 17, 2006 8:30 pm

No, obljuba dela dolg, volitve so mimo, župan znan i čas je, da neobremenjeno pregledamo vizije novega župana o reševanju problematike v kraju. Kaj se bo uresničilo in kaj ne, bomo pa odkljukali čez 4 leta, če bo zdravje dalo :)

Pa začnimo:

1. Kako naj bi potekalo delo v občinskem svetu?

Potrebna bi bila dobra simBioza med županom in Svetom. Za reševanje določene problematike bi bilo potrebno imenovati odbore, v katerih bi bili strokovnjaki s posameznih področij, tako bi prišlo do izraza dobro sodelovanje, skupna moč in strokovnost.

2. Problematika obvoznice?


Izgradnjo bi bilo potrebno pospešiti. Zataknilo se je pred osmimi leti, ko je bil razveljavljen prostorski plan. Takrat je bilo za obvoznico rezerviranih 600 milijonov s strani države, ki pa so bila prerazporejena drugam. Takrat bi lahko v projekt vključili domaće strokovnjake, vendar jih ni nihče poklical. Dvomi v predstavitev izgradnje, ki jo je podal protikandidat, zato bi bilo pametno, da se skliče javna tribuna, v kateri bi sodelovali vsi, ki delajo na projektu obvoznice, potem bi videli, kje je projekt trenutno. Po informacijah, ki jih ima s strani ministra, bi realno obvoznico lahko pričakovali čez 5 do 7 let.

3. Ste zagovornik nastajanja novih naselij in blokov v Mengšu?

Ne za in ne proti. Vedeti je potrebno, da bi povečevanje obremenilo vrtce, trgovine, ...Ne dela se namreč na projektih za razširitev kapacitet vrtcev, parkirnih prostorov. Mengeš naj se ne obremenjuje v jedru.

4. Kakšna je opredelitev do novih regij?

Mengeš vidi v smeri proti Gorenjski, saj je že povezan z nekaterimi občinami, recimo z vodooskrbo, sodelovanje s podjetniki in drugo.

5. Kako gledate na predvideni nov način financiranja občin?

Sistem ne bo ravno ugoden, saj tisti, ki so bili pridni, dobijo manj, tisti, ki pa so bili manj, bodo pa itak dobili.

6. Kakšen je komentar na sestavo novega Sveta?

Sestava občinskega sveta je bila že prej dobra, vendar ni bilo ustrezne povezave, ni bilo stika. Novi svet pa naj bi imel dobro povezavo ne glede na politično pripadnost. Sestava in delo sveta mora biti apolitično i9n v korist kraja.

7. Bi proračun zadostoval za obljube volilcem?

Ne. Potrebno je pripraviti projekte za kandidiranje za evrospka sredstva, saj približno 850 milijonov težak proračun ne more zadostovati vsem potrebam kraja.

8. Kaj menite, katere so prednosti za glas na volitvah?

Bistvo je v tem, da volilci sami opazijo in vidijo, kaj je pozitivnega v kandidatu za župana. Poleg zasebnih vrlin je najvažnejša smer v smislu medsebojnega povezovanja, predvsem pa, držati se danih obljub.

9. Kaj bi naredili, če bi občina dobila 1 milijon EUR-ov?

Namenil bi jih obnovi glavne ceste skozi Mengeš in obnovi hiš ob tej cesti, tako, da se Mengeš polepša. Tudi sicer bi morala občina dati ugodnejše pogoje pri kreditih za obnovo starih hiš, ena od možnosti je tudi sponzoriranje barv s strani podjetja iz sosednje občine.

10. Tržnica-ali je potrebna in kje bi bila?

Storiti je potrebno kaj več za kmetijstvo in tam bi se dalo tržiti. Stalna tržnica ne bi zaživela, saj je Mengeš še vedno vrtičkarski. Bi se pa dalo organizirati občasna, kjer bi pridelovalci lahko prodajali svoje pridelke.

11. Mengeški grad-kaj lahko stori Občina za sanacijo stanja?

Grad je v sramoto Mengšu, vendar ne krivi nikogar, saj mehanizmi ne delujejo, stiki z lastnikom pa ne dajo rezultatov.

12. Industrijska cona?

Občina mora pokazati več razumevanja in posliha do podjetnikov, zlasti tiste, ki so kupili objekte v coni, pa ne morejo poslovati.

13. športna dvorana?

športna dvorano vidi na istem prostoru, kot je sedaj, služila bi potrebam Osnovne šole mengeš, v prostih terminih pa društvom v občini. Za upravljanje bi bil potreben koncesionar. Dvorana bi se morala graditi v takšnem obsegu, da se v njej lahko odvijajo tudi ligaška tekmovanja in mora služiti namenu vsaj 30 let. Izgradnaj je nujna, saj sedaj prostora za vse, ki bi se želeli športno udejstvovati, ni.

14. Kako rešiti problem, da bi se prebivalci bolj vključevali v življenje kraja?

Trudimo se, da Mengeš ne bi bil spalno naselje, potrebno je vključiti stanovalce blokov, kjer je važen pravilen pristop, potrebno jim je povedati na način, da bi sami želeli sodelovati.

In to bi bilo približno vse. Približno sem napisal zato, ker moram opozoriti, da je bilo povedanega veliko več, vendar je bilo podrobnosti težko beležiti, se pravi, da so odgovori nek povzetek odgovorov novega župan.

Po teh "uradnih" vprašanjih so vpraševali še udeleženci soočenja v dvorani, vprašanja pa so bila namenjena takrat še aktualnemu županu in sicer:

- plinifikacija Mengša in odnos Petrola do problematike izgradnje
- asfaltiranje posameznih odsekov cest, ki so še makadamske
- neurejenost industrijske cone
- filter za čiščenje vode za Oš Mengeš
- odškodnina za zemljo, ki je namenjena za izgradnjo infrastrukture

Tako, to je povzetek, objavljamo ga prvi in verjetno tudi edini :grin: , saj na občinsko glasilo ni kaj dosti računati, kljub velikemu pompu, kako bo bolj aktualen, ko je prišel uredniški svinčnik v druge roke :lol: .

No ja, mogoče je kriva samo volilna zmeda, bomo videli, oziroma, pustimo se presenetiti.

Mogoče pa se bo na naši spletni strani kdaj pojavil tudi novi župan in odgovoril na kakšno aktualno vprašanje. Na soočenju smo ga namreč Topolci pustili pri miru :grin: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal miran » Pe nov 17, 2006 10:15 pm

janez je napisal:Mogoče pa se bo na naši spletni strani kdaj pojavil tudi novi župan in odgovoril na kakšno aktualno vprašanje.


Upam da res :D :D
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
 
Prispevkov: 1481
Pridružen: Pe maj 27, 2005 12:57 am
Kraj: Topole

Odgovornapisal Romana » Ne nov 19, 2006 12:49 pm

miran je napisal:
janez je napisal:Mogoče pa se bo na naši spletni strani kdaj pojavil tudi novi župan in odgovoril na kakšno aktualno vprašanje.


Upam da res :D :D


No ja, odgovori, ki so zapisani na vprašanja, po mojem mnenju, ne povedo kaj posebno novega. Simbioza med županom in občinskim svetom, ureditev industrijske cone, obvoznice, prometne infrasktruktue, športne dvorane, itd., so postala že tradicionalna gesla skozi zgodovino mengeške občine.
Menim, da je župan dobil glasove volilcev predvsem zaradi nezadovoljstva pri izvedbi omenjenih projektov (odgovornosti se pač ne ugotavlja, ampak se da priložnost drugemu ;-) ), torej jaz sem za, da se teorija dokaže v praksi in da bomo ob koncu mandata lahko pritrdili spremembam v delu v novem obdobju... zato želim županu in novoizvoljenemu občinskemu svetu uspšeno delo! :grin:

Če se pa kdaj javi na našem forumu, bo pa najbrž s tem dokazal, da proti gorenjskemu koncu ni samo industrijska cona, temveč tudi ljudje - občani - Topolci!

Pa lep pozdrav!

(pa saj veste... ne morm, da neb) :D
Uporabniški avatar
Romana
 
Prispevkov: 178
Pridružen: Ne avg 28, 2005 12:17 pm

Odgovornapisal janez » Ne nov 19, 2006 4:47 pm

Romana je napisal:Če se pa kdaj javi na našem forumu, bo pa najbrž s tem dokazal, da proti gorenjskemu koncu ni samo industrijska cona, temveč tudi ljudje - občani - Topolci!

Pa lep pozdrav!

(pa saj veste... ne morm, da neb) :D


Tudi jaz moćno upam, da nismo že pozabljeni. Mogoče sem malenkosten, vendar drobna pozornost po zaključku volitev z besedico "hvala" na panoju bi bila dobrodošla, tudi zato, ker je bila na vseh ostalih panojih v občini to nalepljeno.

Bom še jaz tko napisal:

(pa saj veste... ne morm, da neb) :D:D

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole


Vrni se na Dogodki

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron