Žegnanje v TOPOLAH

Žegnanje v TOPOLAH

Odgovornapisal peter » Po avg 07, 2006 12:42 pm

V nedeljo 20.08.06 bo ob 10,00 uri slovesna maša v Topolah pri kapelici sv.Lucije.


Ker bo maša ob 10,00 uri v Topolah, nedeljska maša ob isti uri v župnijski cerkvi sv. Mihaela odpade.
Svečanost žegnanja organizira farni svet župnije Mengeš v sodelovanju z vaškim odborom Topol in topolskimi gasilci.

Povabite vse sorodnike, prijatelje in znance ,da se udeležijo slovesne svete maše in po maši prijetnega medsebojnega druženja .

Upajmo, da nam bo Bog naklonil lepo vreme. V nasprotnem primeru pa se bomo stisnili v gasilskem domu.

Vsakoletno žegnanje v TOPOLAH je vedno tretjo nedeljo v avgustu. V primeru, da je tretja nedelja Veliki šmaren pa je žegnanje četrto nedeljo.

Datum žegnanja je vsklajen s pastoralnimi potrebami župnije Mengeš.

lepo vabljeni na žegnanje v Topole
peter
 

Re: Žegnanje v TOPOLAH

Odgovornapisal janez » Po avg 07, 2006 5:20 pm

peter je napisal:lepo vabljeni na žegnanje v Topole


Tule se bo treba poenotiti glede izraza žegnjanje. Žegnanje se namreč pojmuje pod žegnansko nedeljo, ki je 2. nedeljo v oktobru. Sicer gre za farno žegnannje, a ker v Topolah nimamo svojega patrona(ali pa jih imamo preveč :lol: ), moramo imeti pač mengeškega.

Avgustovska maša v Topolah pa se je pričela ob vaškem prazniku ob 750 letnici prve omembe Topol (za leta in datume naj me popravi Mateja, če sem sfalil).

Torej, avgustovska maša ne predstavlja žegnanja, ampak praznovanje vaškega praznika, ki pa bo letos res skromna, saj v enem letu nsimo uspeli narediti niti ene pridobitve, ki bi bila pomembna za kraj.

Žal :???: .

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal Mateja » Po avg 07, 2006 7:54 pm

Hmm, kaj pa vem, lahko je tudi topolsko žegnanje, mene ne moti, Mengšanov pa tudi ne, tako da pravega razloga ne vidim, zakaj ne bi imeli mi žegnanja na ta dan.

Druga stvar je datum, za katerega mi pa ni čisto vseeno - prva omemba Topol je bila 13. avgusta 1250 in tako smo res prav po 750 letih 13. 8. 2000 praznovali visoko obletnico kraja.

Letos je spet 13. 8. nedelja in nekako sem si želela, da bi ponovili mašo na ta dan.

Je pa res farni svet sklenil, da bo topolska maša tretjo nedeljo v avgustu, kar ima vsaj eno pozitivno stran, namreč, da je maša načrtovana vnaprej in res del uradnega življenja v župniji, da nas Topolcev nimajo za prevelike separatiste :oops:

Torej bo letos že 7. praznovanje in ne peto, kakor je zapisal naš župnik, je pa res, da smo to petkrat organizirali bolj povezano z župnikom.

Po drugi strani se pa ves čas piše, kaj se je naredilo v Topolah - saj se je v okviru športnega igrišča naredilo mnogo izboljšav, tabla, tako da ne vidim razloga, zakaj ne bi povedali tudi tega. Pa orodjarna v gasilskem domu je obita z lesom - je tudi že malokdo verjel, da bo in tako ... pa vse to iz Logatca spremljam, kaj šele, če bi bila zraven. :D :D :D

Lahko kaj pomagam, seveda, če še smem, čisto do zadnjega pa ne bom mogla, saj me žal 20. avgusta ne bo v Topolah :sad: - sem resnično nesrečna zato.

lp, Mateja
Optimist je človek, ki stvari ne jemlje tako tragično, kakor bi jih lahko. (Karl Valentin)
Uporabniški avatar
Mateja
 
Prispevkov: 842
Pridružen: Po avg 08, 2005 2:25 pm
Kraj: Gorenji Logatec in občasno Topole

Odgovornapisal janez » Ne avg 20, 2006 4:22 pm

Mateja je napisal:Hmm, kaj pa vem, lahko je tudi topolsko žegnanje, mene ne moti, Mengšanov pa tudi ne, tako da pravega razloga ne vidim, zakaj ne bi imeli mi žegnanja na ta dan.

lp, Mateja


No, pa naj bo žegnanje :grin: saj si vzdušje pred, med in po maši več kot zasluži tak naziv. Tudi vreme je bilo žegnanju naklonjeno, tako, da so vsi tisti, ki so se odločili za obisk Topol, liturgičnega obreda in druženja po njem lahko začutili nekja posebnega, nekaj drugačnega, nekaj lepega, kar od časa, ko je odprto igrišče v tem delu žal ni običajno.

Že ob prihodu na prostor pred kapelico je bilo čutiti to drugačnost, nek naravni mir, ki se je preselil tudi v notranjost slehernega, ki čuti in spoštuje, pa naj gre za sočloveka, naravo ali nedoumljivost božjega stvarstva in poti, po katerih nas vodi. Tako je že pred pričetkom obreda lahko vsak začutil ta naravni mir in se lahko popolnoma posvetil mašnemu obredu, ki ga je vodil farni župnik Matej Zevnik. Kljub težki bolezni je z mogočnim glasom daroval sveto mašo, se nas s pridigo vseh dotaknil, predvsem pa dal s svojim zgledom vsem vedeti o veri upanja in zaupanja.

Prispodoba o križu, ki jo je ob uvodu podal Peter Jemec, je bila prav tako dobra iztočnica za razmislek, saj ne glede na to, kako so se razbojniki trudili, da bi ga odtrgali s kapelice v tem niso uspeli. Onečastili so sicer kapelico s tem, da so pokradli baker s strehe, križ pa se jim je uprl in ostal. Ko sem ob branju besed o križu pogledal nanj, se mi je utrnila misel, kako prav je bilo, da križa po vandalstvu nismo popravljali, čeprav je bilo to prvotno mišljeno. Takšen kot je sedaj, čeprav zvit in ukrivljen, naj stoji v zgled trdnosti, pa tudi v opomin tistim, ki jim ni ničesar sveto in se lotijo tudi tako nizkotnega dejanja.

Ampak, da grem nazaj k dogodkom dneva oziroma mašnemu obredu, ki so ga s svojim čudovitim petjem spremljale mlade pevke in pevci in tako olepšali praznovanje, prav tako pa tudi topolski pritrkovalci, katerih večina je sicer iz vrst pevcev, ki so z lepimi pritrkovalskimi melodijami vabili k slovesnosti pod topolskim hribom.

Letos žal nisem mogel sodelovati pri pripravah na dogodek, zato pa moram izreči vse priznanje tistim, ki so prostor tako lepo pripravili. Da so ga, vem zaradi tega, ker na platoju, kjer je stal oltar ni bilo videti niti enega cigaretnega ogorka, prav tako ne ostalih odpadkov v okolici. Koliko časa bo tako ostalo, je vprašanje, morda danes do večera, potem pa spet vse po starem, ko bo prostor postal kadilnica naše zlate mladine, katere pa danes pri maši ni bilo opaziti, da bi jim lahko pojasnil o obnašanju na kraju, ki ga je v preteklosti marsikdo obiskoval, pa to mogoče opustil prav zaradi nesnage, ki so jo tu puščali mladi nadobudneži.

Pa da grem nazaj k lepim stvarem, namreč, vsako leto napišemo, da so gospodinje presegle same sebe in res je tako, kajti tudi letos so se izredno potrudile in napekle dobrot, ki se jim ne da upreti, kajti pecivo je bilo užitek že samo pogledati, ko pa si ga okusil, je bilo kar težko oditi od bogato obloženih miz.

Tako se je po maši ob dobrotah razvil še družabni del vaškega praznovanja. Ko sem se sprehajal med gosti, da neredim še kakšno fotografijo, sem slišal nemalo pohval, kako je v tem mirnem kotu Topol lepo, kako znamo Topolci vse lepo pripraviti, predvsem pa to, kako jih navdušuje složnost vaščank in vaščanov pri izvedbi takšnih in podobnih dogodkov.

Skratka, bilo je lepo in slovesno, fotogarfij bo kar nekaj, prav tako tudi filmčkov, tako, da si boste lepe trenutke lahko kadarkoli priklicali v spomin. Mislim, da bo galerija dosegljiva že v četrtek, ko se administrator vrne z zasluženega dopusta.

Hvala vsem organizatorjem, izvajalcem, gospodinjam in udeležencem!

LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal janez » To avg 22, 2006 3:20 pm

Tukaj je uvod v sv. mašo, ki ga je prebral Peter Jemec, za tiste, ki ste ga morda preslišali:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dragi vaščani, drage vaščanke, in vsi gostje, ki ste prišli danes v Topole. Letos se že sedmič zapovrstjo zbiramo ob topolskem žegnanju, kakor smo poimenovali praznik in spomin na prvo omembo Topol ter tudi spomin na blagoslov kapelice sv. Lucije, ob kateri smo se danes zbrali. Prva omemba naše vasi je bila 13. avgusta 1250 v darilni listini oglejskega patriarha stiškemu samostanu, katere kopijo smo videli na razstavi leta 2000.

Na pretekla srečanja smo lahko upravičeno ponosni, saj se zdi, da je vas dobila novo moč in zagon za delo. Vsako leto smo pokazali in obnovili dragocen košček naše kulturne dediščine, letos pa smo morali, žal zaradi nasilja vandalov, obnoviti streho na kapelici sv. Lucije. Posledice nasilja so še vedno vidne na križu, za katerega so se lopovi na vso moč trudili, da bi ga ukradli, pa je ostal in nas opominja, da kapelica ni le delo človeških rok, temveč je res tudi svetišče, za katerega skrbi naš Nebeški Oče. .

Kakor križ in kapelica, naj nas znova poveže topolski praznik in danes začenjamo sveto mašo v zahvalo za vse, kar smo prejeli, za svoje zdravje in za ljudi ob sebi, ki nas spremljajo in nas imajo radi, pa čeprav jim mi tega ne vračamo vedno.

Na začetku te svete maše iskreno obžalujmo svoje slabosti in napake, da bomo lahko s pravim veseljem obhajali daritev.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LP

Janez 8-)
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal janez » To avg 22, 2006 3:28 pm

Pa še uvod Franca Hribarja v Oče naš...

UVOD V OČENAš

Zbrali smo se v Topolah ob vaškem žegnanju in praznovanju prve omembe naše vasi. Biti del vasi, živeti v lepi naravi in pomagati drugim je poseben dar, za katerega se moramo zahvaliti predvsem Nebeškemu očetu. Da bi se mu znali vsak dan znova zahvaljevati in ga prositi, naj ostane z nami, zmolimo Gospodovo molitev.

...in pozdrav miru, ki ga je podal Tone Kunstelj

POZDRAV MIRU

Gospod, prosimo Te za milost, da bi se znali vedno sprejemati in si podarjati mir. V veselju in joku naj gledamo na svet skozi oči ljubezni, ki ne vidi slabosti in ne išče napak. Da bi se vsak dan pogledali z nasmehom in v drugem videli dobro, si podajmo roke.
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal janez » To avg 22, 2006 3:31 pm

Tu pa so še prošnje:

1. Oče, prosimo Te za sveto Cerkev. Varuj papeža, škofe in vse duhovnike, spremljaj jih pri njihovem vsakdanjem delu in jih pomagaj, da Ti bodo zvesto služili.

2. Oče, prosimo Te za vse Topolce ter naše sorodnike in dobrotnike, ki so se odselili drugam. Prosimo Te, da bi živeli v medsebojnem razumevanju in spoštovanju, da bi se cenili in sprejemali tudi s svojimi napakami in manj lepimi lastnostmi. Pomagaj nam pri vsakdanjem iskanju poti do bližnjega.

3. Oče, prosimo Te za mir na svetu. Pomagaj in podpiraj vse, ki si prizadevajo za boljše odnose med ljudmi. Daj, da bi jih tudi mi znali posnemati.

4. Oče, prosimo Te za vse družine. Otroci in starši imamo danes vse manj časa drug za drugega. Pomagaj nam, da bi se znali pogovarjati in si prisluhniti.

5. Oče, prosimo Te za vse gasilce. S svojim poslanstvom rešujejo življenja ljudi in živali ter premoženje, vedno nam pomagajo, kadar jih potrebujemo. Varuj in blagoslovi jih pri njihovem nesebičnem in požrtvovalnem delu.

6. Oče, prosimo Te za našo domovino Slovenijo. Nakloni ji mir in veliko modrosti vsem, ki jo vodijo. Pomagaj jim pri pomembnih odločitvah, nam vsem pa nakloni poštenje in čut za pravičnost.

7. Oče, prosimo Te za vse bolnike. Naj v bolezni in preizkušnjah najdejo moč in upanje v Tebi. Razsvetli tudi nas, da bomo znali opaziti potrebne naše pomoči.

8. Oče, prosimo Te za našega župnika Mateja. Razlij svojo ozdravljajočo moč in ljubezen nanj, dotakni se ga s svojo vsemogočnostjo in ga ozdravi raka ter vseh bolezni, ki ogrožajo njegovo zdravje.

9. Oče, prosimo Te za vse rajne, ki so odšli od nas in smo jih imeli radi. Nakloni jim večni mir in veselje v večnosti.

10. Oče, prosimo Te za vse nas, ki smo tukaj zbrani. Sprejmi nas v svoje zvesto in ljubeznivo varstvo. Utrdi nas v ljubezni in nam daj moči, prizadevnosti in stanovitnosti za naše življenje.
Uporabniški avatar
janez
 
Prispevkov: 4672
Pridružen: So maj 28, 2005 10:40 pm
Kraj: Topole

Odgovornapisal miran » Pe avg 25, 2006 6:09 pm

Slike si lahko ogledate na naslednji povezavi :
http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=257

Ne prezrite dveh zanimivih video posnetkov

Pritrkovalci
Uvodna pesem

L.P.
:lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
miran
Site Admin
 
Prispevkov: 1481
Pridružen: Pe maj 27, 2005 12:57 am
Kraj: Topole


Vrni se na Dogodki

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron